Corupția din Republica Moldova poate fi eliminată doar de către autoritățile judecătorești din țară și această responsabilitate aparține exclusiv guvernanților noștri. „Autoritățile române sunt gata să colaboreze pe elemente esențiale de schimburi de practici. Este important să știm exact ce au făcut unii, ce au făcut alții, unde suntem noi și unde sunt alții”, afirmă ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
”România a fost, este și va fi alături de Republica Moldova. Nu există practic niciun domeniu important în care să nu fim în măsură să oferim exemple de bună și foarte bună cooperare care există la nivel sectorial între autoritățile din aceste două țări. Transferul de expertiză și de practici este foarte important. Este posibilă identificarea unor proiecte care ar putea fi promovate în comun și ar putea fi dezvoltate inclusiv cu fonduri din diverse granturi de dezvoltare acordate de România sau de alte state europene”, explică Daniel Ioniță.
Diplomatul precizează însă că cea mai mare responsabilitate o au autoritățile din Republica Moldova. „Este responsabilitatea primară a structurilor sectoriale să discute sincer și să-și evalueze exact starea și locul în care se află și pornind de aici să vadă ce poate fi făcut împreună. România dorește să fie un partener egal al Republicii Moldova. Nu am venit la Chișinău să dăm lecții în nicun fel sau să ne asumăm responsabilități care nu sunt ale noastre. Responsabilitățile primare în lupta împotriva corupției și în implementarea proceselor delicate de reformă aparțin în exclusivitate autorităților din Republica Moldova”, precizează ambasadorul României.
Daniel Ioniță a participat la deschiderea forumului cu genericul „Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană” organizat, în premieră la Chișinău, pe 10 și 11 noiembrie, de către ministerele de resort din Republica Moldova și România. La eveniment participă oficiali importanți din România, printre care Ministrul Justiției, Raluca-Alexandra Prună, Procurorul General al României, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kövesi, Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție din România.
Dodon isi neaga limba si originile. Declara ca vorbeste moldoveneste in timp ce mama sa este profesoara de limba romana iar copiii sai frecventeaza un liceu declarat romanesc.
Pingback:Șeful DNA, Laura Codruța Kövesi, a comentat frauda bancară de la Chișinău: Corupția nu poate fi combătută în 3 luni - moldNova