Funcționarii publici din Republica Moldova ar putea beneficia de un program flexibil de lucru și de indemnizații în cazul în care există riscul ca instituția în cadrul căreia activează să fie desființată, suma variind în funcție de experiență. Experții spun că UE va veni în curând cu propuneri mai eficiente în ceea ce ține de motivarea funcționarilor moldoveni și atragerea profesioniștilor în sectorul public.
Un proiect privind modificarea și completarea legislației privind statutul funcționarului public a fost avizat miercuri de Comisia parlamentară administrație, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. Astfel, șefii instituțiilor publice vor stabili cu fiecare funcționar un program flexibil de muncă, care va avea același număr de ore prevăzute săptămânal. În același timp, în cazul în care autoritatea publică este lichidată sau este redus numărul angajaților, funcționarii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații de șomer egale cu suma unui salariu mediu lunar.
Indemnizații unice în funcție de anii munciți în sectorul public
Noile prevederi stabilesc oferirea unor indemnizații unice de două salarii lunare pentru cei care au activat 2-7 ani în cadrul instituției respective, patru salarii pentru cei cu o vechime în muncă de 7-15 ani și de șase salarii medii lunare pentru cei care au muncit în sectorul public 15 ani și mai mult.
De asemenea, proiectul prevede crearea unei comisii ai cărei membri, numiți de prim-ministru, vor examina abaterile disciplinare ale funcționarilor care conduc instituțiile publice. Totodată, cei care vor avea abateri disciplinare, nu vor mai fi promovați în funcție pe un termen de 2 ani și nu de un an cum era până cum.
Pentru a face politici eficiente în acest sens sunt necesare resurse și timp. „Este nevoie de expertiza și experiența europeană pentru a aduce bunele practici, a modifica cadrul legal, metodologia, pentru ca funcționarii să fie motivați. Prevederile care sunt propuse reprezintă o măsură pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece Uniunea Europeană va veni anul viitor cu un proiect care se referă anume la metodele prin care funcționarii publici pot fi stimulați financiar sau non-financiar. Anume funcționarii publici sunt cheia tuturor reformelor. În zadar facem reforme, restructurăm Guvernul dacă nu avem funcționari publici profesioniști, competenți, integri, care să lucreze după anumite principii, rigori și să fie motivați financiar”, crede expertul Ion Gumene, membbru al „Expert-Grup”.
Proiect inițiat din cauza sărăciei din buget
Întrebat de ce a fost nevoie să fie elaborat acum acest proiect de lege dacă oricum vor veni în curând propuneri mai bune din partea europenilor, Ion Gumene a menționat că această inițiativă într-un fel n-ar avea logică, însă consideră că s-a luat în calcul austeritatea bugetului.
Expertul a mai spus că funcționarii care lucrează în cabinetele persoanelor cu demnitate publică nu vor mai primi șase salarii medii sub formă de indemnizații, ci doar două salarii, ceea ce este o prevedere firească. „Funcționarii care muncesc acolo nu au fost stimulați de acele șase salarii medii, dar de prestigiu și de posibilitatea de a face o carieră”, a subliniat reprezentantul „Expert-Grup”.
Potrivit expertului, cea mai bună prevedere a acestui proiect este programul flexibil de lucru. Astfel, Ion Gumene susține că în majoritatea statelor europene funcționarii beneficiază de un program, ceea ce ar oferi condiții funcționarilor pentru a fi mai aproape de familie.
Program flexibil pentru funcționari, ca în UE
„Este singura prevedere care se aliază normelor europene. Acum rămâne să vedem cum va fi implementat acest proiect și care vor fi mecanismele de a stabili acest program, pentru că din ceea ce vedem nu este foarte clar care vor fi criteriile de selectare a celor care vor beneficia de acest avantaj”, a mai spus Ion Gumene.
Menționăm că autorii inițiativei susțin că aplicarea acestor noi prevederi va asigura o mai bună funcționalitate a sistemului public și „crearea unui corp de funcționari publici eficient și profesionist, inclusiv prin motivarea acestora în vederea perfecționării profesionale continue de lungă durată”.