Meniu Închide

Statul va monopoliza importurile de medicamente

Statul vrea să monopolizeze importurile de medicamente prin crearea unei societăți pe acțiuni. Noua structură urmează să se ocupe cu achiziționarea, importul, depozitarea și comercializarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, iar acest lucru îi nedumerește pe unii jucători ai acestei pieți. În plus, Guvernul a aprobat un capital social de 20.000 de lei pentru această companie, în timp ce investițiile de care e nevoie pentru respectarea standardelor pe care tot statul le promovează sunt mult mai mari.

Sediul Ministerului Sănătății din Chișinău FOTO Sandu Tarlev
Sediul Ministerului Sănătății din Chișinău FOTO Sandu Tarlev

Deși scopul declarat pare să fie unul nobil – să nu se mai repete vreo criză a medicamentelor ca cea de la începutul anului 2015 – autoritățile nu spun cum vor asigura acest lucru. Ministerul Sănătății argumentează că va crea concurență pentru importatori, în timp ce cei din domeniu vorbesc despre instituirea unui monopol pe piață. Inițiativa Ministerului Sănătății de a crea SA „MoldFarm” a fost susținută prin hotărâre de Guvern. În timpul ședinței Executivului niciun ministru nu a avut vreo obiecție, deși documentul trezește mai multe semne de întrebare, acesta având un aviz nefavorabil al CNA.

Ce înseamnă SA „MoldFarm”?

Potrivit documentului, SA „MoldFarm” va fi deținută în proporție de 100% de stat, iar Agenția Proprietății Publice va exercita funcția de deținător de acțiuni în societatea nou-creată. Aceasta va avea următoarele atribuții în domeniul farmaceuticii: achiziționarea, importul, păstrarea, depozitarea și comercializarea medicamentelor, produselor parafarmaceutice și a dispozitivelor medicale, inclusiv a remediilor narcotice și psihotrope, a articolelor de parfumerie și cosmetică, a articolelor de tehnică și optică medicală, în cadrul depozitului farmaceutic și farmaciei industriale.

Activitatea acesteia urmează să înceapă în luna februarie 2017.

De ce vrea ministerul o nouă structură?

În argumentarea sa, Ministerul Sănătății precizează că SA „MoldFarm” va deveni „o pârghie eficientă pentru asigurarea concurenței loiale pe segmentul achiziționării de medicamente, produse parafarmaceutice și dispozitive medicale”. Statul crede că astfel vor fi excluse situațiile privind înțelegerile de cartel între importatorii privați de medicamente, dar și situațiile când unii operatori privați nu-și respectă angajamentele contractuale atunci când câștigă o licitație.

Potrivit Ministerului Sănătății, crearea acestei structuri îi va permite statului să achiziționeze medicamente în regim de urgență, iar acestea nu vor lipsi din spitale.

Cum va fi asigurată concurența loială?

medicamente farmacie
CNA atrage atenția că Ministerul Sănătății nu explică cum va fi asigurată concurența pe piața medicamentelor FOTO: Sandu Tarlev

Despre faptul că Ministerul Sănătății nu explică modul în care va asigura concurența loială de pe piața farmaceutică a atenționat CNA în raportul său de expertiză a documentului. „În condiţiile bazei argumentative propuse şi în lipsa unor amendamente corespunzătoare a normelor procedurale ce reglementează desfăşurarea achiziţiilor publice în domeniu [documentul] nu asigură realizarea obiectivului enunţat (…), fapt care subminează eficienţa şi impactul iniţiativei prezentate”, se menționează în raport. În zadar, CNA a impus ministerul să aducă argumente forte în favoarea inițiativei sale despre „necesitatea creării unei societăţi comerciale cu capital integral de stat şi motivul care determină autorul să opteze anume pentru această formă organizatorico-juridică; modul de activitate ulterioară a societăţii comerciale propuse spre înfiinţare şi cum aceasta va asigura realizarea scopului primar invocat de către autor pentru elaborarea şi înaintarea proiectului; justificarea aspectelor ce vizează excluderea riscului de monopolizarea a pieţei de către societatea comercială creată şi creării unor condiţii adaptate convenţiei anumitor persoane sau grupuri de practicare a activităţii economice în condiţii favorabile”.

Într-un răspuns pentru moldNova, Ministerul Sănătății a menționat că va asigura concurența loială prin „participarea la licitații publice în rând cu ceilalți agenți economici”. „(…) Totodată, este cunoscut faptul că agenții economici privați nu sunt interesați să participe la licitațiile publice pentru anumite poziții, din motiv că fie cantitatea solicitată este mică, fie că nu asigură un venit mare sau condițiile aferente transportării și depozitării implică cheltuieli suplimentare. La fel, pot fi identificate medicamente care sunt produse de un singur producător, iar SA ”MoldFarm”ar putea direct negocia prețul cu acest producător. Totodată, Ministerul Sănătății optează pentru procurarea medicamentelor destinate programelor naționale, prin intermediul organizațiilor internaționale, iar la depozitul SA”MoldFarm” va avea loc depozitarea lor”, au mai explicat reprezentanții ministerului.

Va fi sau nu monopol?

Deși CNA și unii importatori de medicamente vorbesc despre un posibil monopol pe care intenționează să-l impună statul prin această inițiativă, Ministerul Sănătății respinge acuzațiile, fără însă a oferi explicații clare. „SA ”MoldFarm” va face concurență în procesul de achiziții, iar scopul final este de a obține prețuri accesibile în contextul constrângerilor bugetare cu care se confruntă sistemul de sănătate. De menționat că prin acest depozit, statul va putea garanta prezența pe piață a produselor care sunt lipsă”.

Cum „MoldFarm” va asigura calitatea medicamentelor cu un capital social de 20.000 de lei?

Serghei Prepeliță, vicedirectorul companiei Tetis, unul din distribuitorii farmaceutici naţionali specializat în importul şi vânzarea angro a medicamentelor şi produselor medicale, nu vede un pericol în crearea SA „MoldFarm”. Acesta crede că noua structură va fi creată în baza depozitului de stat SanfarmPrim, care are la bază o infrastructură sovietică ce trebuie reanimată.

Deși recunosc că fac business, nu caritate, temerile importatorilor apar atunci când e vorba de calitate. Reprezentanții unuia dintre depozitele farmaceutice din Moldova, care activează de mai mulți ani în țară, nu înțeleg care ar fi necesitatea unei asemenea societăți odată ce recent a fost constituit Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). „Noi avem Regulile de Bună Practică de Distribuție a medicamentelor (GDP), obligatorii pentru toți distribuitorii. Noi le-am implementat la timp, deși termenul de aplicare a fost prelungit de mai multe ori. Am făcut investiții destul de mari. Există condiții speciale pentru păstrarea medicamentelor, iar calitatea acestora trebuie asigurată până la consumator, inclusiv de SA „MoldFarm”. Dar cu un capital social de 20.000 de lei nu-mi închipui cum ar putea să se conformeze rigorilor GDP. Sperăm ca statul își va respecta propriile reguli”, ne-a spus reprezentantul unei companii distribuitoare de medicamente.

Publicitatea va fi permisă doar pentru medicamentele eliberate fără rețetă FOTO Sandu Tarlev
Statul vrea să cumpere și să vândă medicamente și dispozitive medicale FOTO Sandu Tarlev

Vor fi medicamentele mai ieftine?

Nu. Scopul declarat al creării SA „MoldFarm” nu este reducerea prețurilor la medicamente, ci asigurarea pieței cu aceste produse.

Cine va achiziționa medicamentele: „MoldFarm” sau CAPCS?

Hotărârea Guvernului nu răspunde la această întrebare, la fel cum nu oferă informații clare nici cu privire la banii care vor fi necesari pentru asigurarea funcționalității noii societăți.

În luna octombrie 2016 a fost creat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate care are ca atribuție planificarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice de medicamente, alte produse de uz medical şi dispozitive medicale. Directorul instituției ne-a spus că nu comentează crearea SA „MoldFarm”, care la fel se va ocupa de achiziționarea medicamentelor, pentru că nu ține de competența sa. Am solicitat explicații de la minister, dar am primit un răspuns evaziv: „Ambele structuri vin ca măsuri ale statului pentru sectorul farmaceutic și vor conlucra pentru asigurarea accesibilității fizice și economice a populației cu medicamente și dispozitive medicale”.

Opinia expertului: Sunt foarte multe interese financiare

Viorel Gârbu, expert economic la Institutul Economiei de Piaţă din Chișinău, crede că prin această hotărâre statul vrea să monopolizeze importul de medicamente, deși se ascunde în spatele argumentelor precum că acest lucru se va face pentru a asigura calitatea sau cel mai mic preț.

„Eu nu cred în aceste argumente. Consider că piața medicamentelor de mult timp este monopolizată în R. Moldova. Se fac bani mulți, vedem cât de multe farmacii apar la toate colțurile și cât de mult se încalcă legislația și prevederile privind amplasarea unei farmacii față de alta, dar nu atrage nimeni atenția. Se vede că sunt foarte multe interese financiare”, a spus Gârbu. Expertul consideră că statul poate să fie jucător, dacă dorește, pe piața medicamentelor, dar cu o condiție: „Să liberalizeze total importurile”.

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță a vorbit și despre riscul major pentru societate care poate apărea în anumite circumstanțe politice sau regionale. „Există riscul ca acest monopolist să nu poată asigura furnizarea necesară de medicamente (…) Va lipsi flexibilitatea contractuală, monopolistul fiind legat de contracte rigide cu un furnizor anume. Se lasă impresia că și criza de pe piața medicamentelor a fost artificial modelată, pentru ca ulterior sa fie invocată ca argument pentru impunerea directă sau indirectă a acestui monopol”. Negruță crede că Consiliul Concurenței ar fi trebuit să se expună până la aprobarea constituirii SA „MoldFarm”, pentru că statul este fondator. „În plus, orice bun, serviciu, sau lucrare, furnizate sub preț de piață, dacă sunt acordate de o entitate a statului, ar putea fi considerate drept ajutor de stat, iar aici există cu totul alte reguli”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

Consiliul Concurenței a atenționat Ministerul Sănătății

Reprezentanții Consiliului Concurenței ne-au spus că au avizat inițiativa Ministerului Sănătății și că nu văd o problemă. „(…) S-a constatat că acesta nu oferă unui furnizor drepturi exclusive pentru livrarea anumitor mărfuri şi servicii, nu limitează posibilităţilor unor tipuri de furnizori la livrarea anumitor mărfuri şi servicii, cât și nu crează obstacolele din punct de vedere geografic, care ar limita posibilitatea companiilor de a livra mărfuri şi servicii, de a investi capital sau de a oferi forţe de muncă”, se arată în răspunsul instituției.

Consiliul Concurenței a citat Constituția țării, menționând că economia Republicii Moldova este economie de piaţă, de orientare socială, bazată pe proprietatea privată şi pe proprietatea publică, antrenate în concurenţă liberă. „Astfel, statul are dreptul de a institui întreprinderi în diferite sectoare ale economiei, cu respectarea normelor din domeniul concurenței”. Totuși, Ministerul Sănătății a fost atenționat să nu acorde privilegii neprevăzute de lege societății pe acțiuni nou-create, ce ar cădea sub incidența Legii concurenței din 11 iulie 2012. „Totodată, s-a atras atenția autorului că în cazul când vor fi acordate Societății pe Acțiuni ,,MoldFarm” careva măsuri de sprijin sub diferite forme (majorarea capitalului social, scutiri fiscale, etc.), aceste măsuri urmează a fi notificate Consiliului Concurenței, conform art. 8 din Legea cu privire la ajutor de stat nr. 139 din 15 iunie 2012”, au subliniat reprezentanții instituției.

2 Comments

  1. Pavel

    Asta chiar trebuia, era prea mare bardac în acest sistem, înțelegeri de cartel, preturi majorate artificial. Iată eu am căutat odată niste medicamente pentru mama, ce credeți nu puteam găsi nicăieri, așa vreo 3-4 zile, ca după asta să le găsesc deja peste tot, numai că la preț majorat.

  2. Vova

    eu cred că așa va f i mai bine! Statul trebuie să răsppundă de sănătatea pacienților , iar în felul acesta vor monitoriza să nu se vândă medicamente contrafăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.