Un ambasador al Republicii Moldova în străinătate poate fi rechemat doar din motive temeinice care prejudiciază imaginea țării noastre peste hotare. Decizia de a revoca din funcție un ambasador trebuie susținută de toți exponenții puterii în stat. Așadar, dorința președintelui Igor Dodon de a-l rechema pe șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, nu-și va găsi finalitatea foarte ușor. De altfel, situațiile în care oficialii din țară intervin în activitatea și declarațiile ambasadorilor noștri peste hotare pentru a-i face „mai obedienți” sunt des întâlnite.
Președintele Igor Dodon și-a făcut un obicei din a face anunțuri controversate pe pagina sa de Facebook. Aflându-se în vacanță cu familia, liderul statului nu a trecut cu vederea câteva declarații ale ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, și l-a taxat, precizând că va cere Guvernului revocarea sa din funcție și înlocuirea acestuia „cu o persoană care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”.
Ce a spus Gribincea și ce l-a enervat pe Dodon
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat într-un interviu în cadrul emisiunii „24 de minute” de la Digi24 că inițiativa lui Igor Dodon de a-i retrage cetățenia fostului președinte român Traian Băsescu va fi declarată neconstituțională. „Unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei (Curtea Constituţională a respins astăzi examinarea sesizării depuse de deputatul PLDM Grigore Cobzac privind legalitatea deciziei lui Igor Dodon de a retrage cetățenia R. Moldova pentru Băsescu, precizând că subiectul ține de competenţa instanţelor judecătorești – n.a.). Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul ieri, 9 ianuarie.
Spusele lui Gribincea au fost interpretate de Igor Dodon drept „impertinente și incompatibile cu statutul său de ambasador”. „Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Voi cere Guvernului revocarea acestuia și înlocuirea lui cu o persoană care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”, este mesajul postat de liderul statului pe pagina sa de Facebook.
Ce prevede legea privind rechemarea ambasadorilor
Legea cu privire la serviciul diplomatic are câteva prevederi simple referitor la modul de numire și concediere a șefilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Guvernul va veni cu această propunere către președinte doar în condițiile în care ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene propune la rândul său demiterea din funcție a unui diplomat sau altul după consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. Așadar, decizia de rechemare a unui ambasador trebuie luată în comun de către Parlament, Guvern și Președinție.
„Șeful statului are un rol determinant în alegerea argumentelor privitor la ambasadorii care ne reprezintă țara. În republicile de tip parlamentar nu există o separare rigidă a puterilor, există un principiu de cooperare între aceste puteri. Ministrul Afacerilor Externe cooperează cu Guvernul și șeful statului, niciunul din acești actori nu poate lua decizii independent de ceilalți”, explică Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și Canada.
Cât de realizabile sunt obiectivele lui Igor Dodon
Ambasadorii Republicii Moldova sunt desemnați prin decret prezidențial. Aceștia nu sunt doar angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, ci reprezintă șeful statului și politica externă a respectivei țări. „Dacă există anumite motive serioase, fundamentate privind comportamentul unui ambasador care nu mai reprezintă țara, se inițiază o investigație de serviciu în care se atestă faptele și pe baza acestora autoritățile naționale pot rechema ambasadorul. Procedura este destul de complicată”, adaugă Igor Munteanu. Tocmai din aceste considerente, directorul IDIS „Viitorul”, crede că șeful statului nu va putea lua o decizie pe cont propriu în acest caz.
„Președintele Dodon este o persoană politică și anunță obiective foarte fanteziste de politică externă, nu am încrederea că procedează corect în privința ambasadorului Gribincea. Este mai degrabă un fel de revanșă. Există diverse mecanisme prin care oficialii încearcă să pună bețe în roate sau să intercaleze în discursul ambasadorilor ca să-i facă mai obedienți față de preferințele lor politice”, afirmă Munteanu.
Cum pot fi pedepsiți ambasadorii
Legea cu privire la diplomație stipulează sancţiunile disciplinare la care sunt supuși diplomații care comit abateri. Sancțiunile sunt aplicate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene la propunerea Comisiei de disciplină a ministerului. Avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră, retrogradarea cu un rang diplomatic sau retragerea acestuia, destituirea din funcţie/concedierea sunt pedepsele pentru diplomați. Revocarea din funcție se aplică în cazurile excepționale de „săvârşire a unor fapte ilicite sau de divulgare a informaţiilor care prejudiciază interesele naţionale ale Republicii Moldova sau afectează imaginea Republicii Moldova ori relaţiile acesteia cu alte state sau organizaţii internaţionale guvernamentale”.
De ce intervin oficialii în declarațiile ambasadorilor
Igor Munteanu, care a deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Canada și Mexic, mărturisește că s-a pomenit în situația ambasadorului Mihai Gribincea. „După aproape 2 ani de zile în care Republica Moldova nu a avut președinte, la o audiere în Congresul Statelor Unite am fost întrebat de Comisia Helsinki dacă mai are nevoie Republica Moldova de un președinte. Eu am spus atunci că șeful statului va fi ales cu siguranță. Această declarație a mea a fost interpretată de către premierul Vlad Filat ca fiind una «incendiară», cerând pe baza acestei declarații, care era una absolut argumentată, rațională și rezonabilă, să fiu rechemat”, spune fostul ambasador.
„Dacă s-ar întâmpla ca președintele Dodon să marșeze pe ideea de rechemare a domnului Gribincea doar pe baza declarațiilor făcute de dumnealui, s-ar repeta la indigo situația. Aici este vorba despre scoaterea din context a unei declarații. Din punctul meu de vedere, un ambasador trebuie să aibă suficientă libertate să enunțe un punct de vedere”, consideră Igor Munteanu.