Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a păstrat la Bruxelles, Capitala Uniunii Europene, stilul declarațiilor amenințătoare și autoritare pe care le face la Chișinău, însă doar în fața jurnaliștilor moldoveni prezenți acolo. Oficialii europeni nu i-au acordat prea multă atenție șefului statului, din cele 39 de comunicate emise pe data de 7 februarie lipsind vreo referire la Igor Dodon.
Astăzi, președintele socialist al Republicii Moldova cheamă jurnaliștii la un briefing în care intenționează să prezinte „rezultatele vizitei sale la Bruxelles”. Înainte de aceasta însă, Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, precizând că „depune toate eforturile pentru a restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă”.
Cert este că până în prezent singurele informații despre întâlnirile pe care le-a avut Dodon la Bruxelles au fost postate de acesta pe Facebook – așa cum o face deobicei – în care susține că și-a atins punctele principale de pe agenda stabilită, respectiv a comunicat instituțiilor europene faptul că Republica Moldova intenționează să se reorienteze către Federația Rusă în ceea ce privește relațiile comerciale.
Dodon vrea să ducă Moldova în Est chiar dacă statisticile oficiale arată că Uniunea Economică Euroasiatică devine an de an tot mai săracă
Amintim că în cadrul vizitei sale la Bruxelles, în perioada 6-8 februarie, Igor Dodon s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și secretarul general adjunct NATO Rose Gottemoeller. Singurul eveniment organizat pentru Igor Dodon a fost conferința de presă de la sediul NATO.
moldNova vă prezintă mai jos principalele declarații ale lui Igor Dodon în cadrul briefingului de astăzi.
13:05 „Din start vreau să menționez că a fost prima vizită a președintelui R. Moldova la Bruxelles din ultimii 5 ani. Ultima a avut loc în aprilie 2012. E prima vizită din ultimii 7 ani în care un președinte sau un conducător de rang înalt nu a mers să cerșească sau să ceară bani. Scopul a fost să avem o discuție sinceră, deschisă despre rezultatele cooperării UE cu Moldova pe parcursul ultimilor ani”.
13:10 „I-am informat referitor la unele deficiențe și lacune care s-au manifestat în relațiile bilaterale din ultimii ani. În același timp, le-am mulțumit pentru sprijinul financiar din ultimii ani și pentru regimul liberalizat de vize de care se bucură toți cetățenii”.
„În același timp am menționat că în pofida faptului că instituțiile au aprobat suport financiar record, au aprobat regimul liberalizat de vize, încrederea poporului moldovean în UE este în scădere, de la 70% la 38%”.
„Apropo, și la alți indicatori avem o dinamică negativă: percepția corupției a scăzut chiar după semnarea Acordului de Asociere. Am văzut că pe partenerii noștri acest lucru îi deranjează”.
„Ce facem mai departe? Permitem să se mimeze reformele în R. Moldova, așa cum s-a întâmplat pe parcursul anilor?”
„Le-am spus sincer – și lui Juncker, și lui Tusk, și lui Mogherini – faptul că unii își pun drapelul UE pe procuratură sau pe penitenciare, asta nu înseamnă că are loc lupta cu corupția, iar drapelul UE în piept înseamnă discreditarea valorilor europene. Le-am spus că în persoana mea au un partener sigur în implementarea reformelor”.
13:15 „La fel ca și la Moscova am cerut structurilor europene să ne ajute în investigarea miliardului”.
„Am reiterat poziția mea personală, pe care o susține majoritatea cetățenilor R. Moldova. Eu am fost consecvent tot timpul și voi rămâne consecvent. Eu consider că schimbarea vectorului politic nu trebuie să-l hotărască politicienii, dar oamenii. Am spus foarte clar, că președintele țării nu are atribuții să anuleze acorduri internaționale, dar este obligat dacă majoritatea parlamentară va cere, să inițieze denunțarea sau anularea acestor acorduri. La modul practic, dacă majoritatea parlamentară va cere, președintele va da curs acestei cereri. Și eu nu exclud că după următoarele alegeri parlamentare va avea loc acest lucru”.
Dodon începe lupta pentru cucerirea puterii totale. Armele lui: referendumul și greva prezidențială
„Am văzut isteria unor partide. Le spun, în special celor din PD, că trebuie să conștietizeze că în R. Moldova a fost ales un președinte de întreg poporul, care are legitimitate mai mare decât un guvern ales nocturn”.
13:17 „Separat am discutat și cu reprezentanții NATO. Eu consider că este o greșeală deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Acest lucru nu va duce la îmbunătățirea unor negocieri în rezolvarea unor probleme, cum ar fi cea transnistreană (…) Le sugerez tuturor – nu vă grăbiți. O să-l deschideți anul acesta, la anul noi o să-l închidem. Unde vă grăbiți?”
„Am venit cu inițiativa de a semna un acord pentru recunoașterea neutralității”.
„Către toți oficialii europeni am venit cu propunerea de a ne onora cu o vizită oficială aici la Chișinău. Majoritatea dintre ei au răspuns pozitiv și cel mai probabil în următoarele luni vor veni la Chișinău. Trebuie să vină aici să vadă pe loc ce se întâmplă”.
„În final, eu tot timpul am fost consecvent și voi fi consecvent. Orice decizie va fi în interesul național al statului”.
Dodon regretă că Voronin nu a semnat Planul Kozak în 2003 și vrea revizuirea Acordului de Asociere cu UE
13:20 Dodon a vorbit despre următoarele sale vizite oficiale, dar și neoficiale:
„Ar fi important să avem discuții și cu vecinii. Înțeleg că situația nu este simplă nici în România, nici în Ucraina. Dar sper să avem întrevederi”.
„Sper mult că în timpul apropiat voi avea discuții cu conducerea Ungariei, nu exclud cu prim-ministrul Ungariei. Din spațiul estic, CSI, posibil să avem întrevederi cu conducerea Azerbaidjanului, avem invitații și din Belarus și Armenia”.
„În ceea ce ține de vizitele neoficiale, am invitații de la FIDE, să merg în calitate de președinte al Federației de Șah la campionatul mondial care are loc în Iran. Nu exclud să merg acolo”.
13:23 Încă o dată despre NATO: „În ceea ce ține de prezența Oficiului NATO în alte țări, cum ar fi Kazahstan, Rusia și altele: aceste țări nu sunt țări neutre, acestea nu au probleme cum avem noi cu Transnistria. Deschiderea acestui oficiu este ca o provocare, iar partenerii dacă vor să ne ajute, nu trebuie să meargă la acest pas”.
O nouă isterie a lui Dodon. Când va fi înființat Oficiul NATO la Chișinău
13:27 Igor Dodon crede că discuțiile cu oficialii europeni au fost „foarte bune și sincere”. „Cred că și pentru ei era important să vadă totuși ce se întâmplă. Unii de la Chișinău încearcă să creeze impresia la Bruxelles că cineva la Chișinău încearcă să meargă cu tancul peste tot. Și faptul că unii au acceptat invitația de a veni la Chișinău este un lucru. Poate cineva aștepta ca să mi se închidă ușile, dar nu le-a mers”.
13:29 Igor Dodon a fost întrebat de ce nu a decretat zi de doliu atunci când a fost înmormântat Ion Ungureanu și a răspuns că onorurile militare sunt mai importante: „Haideți să spunem sincer – e mai important onorurile sau zilele de doliu? În anii 90 a fost decretată doar o zi de doliu, în anii lui Voronin – doar o zi de doliu, în ultimii 4 ani – de opt ori a fost zi de doliu (…) Mai puțin mă interesează viziunile identitare, este un om care a făcut ceva pentru această țară, onorurile sunt mai importante”.
„Orientarea politică, mai presus decât valoarea umană”. De ce Dodon a refuzat să decreteze o zi de doliu național în memoria lui Ion Ungureanu
13:31 Despre întâlnirea cu moldovenii din diaspora: „În primul rând, este prima întâlnire a diasporei din Belgia cu președintele. Eu consider că trebuie să discutăm cu diaspora. Consider această întrevedere foarte bună, s-a răspuns la întrebări. Sugerez și celor din guvern să facă asta (…) Noi nu selectăm cine să vină, lasă să vină cu pancarta, să ascultăm pozițiile lor”.
13:33 Igor Dodon a confirmat faptul că a propus la Bruxelles formatul unei întâlniri trilaterale UE-Moldova-Rusia pentru a discuta despre problemele economice. „Da, am venit cu această inițiativă. Cred că putem obține unele rezultate. Am vorbit și cu ambasadorul Rusiei. Important să se dorească obținerea unor rezultate”.
Anterior, Delegația UE la Chișinău a precizat pentru moldNova că acest lucru este imposibil, deoarece subiectul implementării Acordului de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este o chestiune a Uniunii Europene, a statelor membre și a Republicii Moldova.
Drumul spre Europa nu trece prin Moscova. Prima reacție a Delegației UE în Moldova după declarațiile lui Igor Dodon
13:35 Briefingul s-a încheiat.
„Cu ce rezultate crede Dodon că a venit de la Bruxelles” – titlu. Citiţi corect! Accentul – pe „crede”…