Meniu Închide

Judecătorii au ascuns cadourile pe care le-au primit

Un experiment inedit, realizat prin tehnica „petiționarului misterios” de către reprezentanții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a arătat că justițiarii moldoveni sfidează legea și nu declară cadourile pe care le primesc.  De fapt, funcționarii publici sunt obligați să refuze orice „atenție” și, mai mult decât atât, trebuie să descrie detaliat modul în care li s-a propus anumite daruri într-un registru special. Angajații judecătoriilor din țară nu cunosc însă despre necesitatea întocmirii unui astfel de registru.

Sursa foto.

Acestea sunt concluziile experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au monitorizat modul în care au fost implementate instrumentele anticorupție printre judecători, în perioada 2012-2016, prezentând un raport în cadrul unui Club de presă organizat în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Printre aceste instrumente se numără verificarea titularilor și a candidaților la funcții, testarea la poligraf, declararea și controlul averii și intereselor personale, testarea integrității, declararea comunicării interzise și a cadourilor, avertizarea de integritate, liniile telefonice anticorupție și distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțe. Prevederile respective se regăsesc în Strategia de reformă a sectorului justiției adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2011.

Misteriosul registru al cadourilor

Unul dintre compartimentele raportului întocmit de CAPC este cel privind declararea cadourilor pe care judecătorii le primesc de la alte persoane și care au legătură, în mod direct sau indirect, cu activitatea lor.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, încă în vara anului 2016 a fost înființată Comisia de evidență și evaluare a cadourilor. Așadar, toate instanțele judecătorești din țară sunt obligate să aibă un registru de evidență al cadourilor și să-l facă public. Cu toate acestea, nicio pagină web a instanțelor de judecată nu conține acest registru. Astfel, experții CAPC au apelat la tehnica „petiționarului misterios”. O persoană a mers la sediul mai multor instanțe de judecată din Chișinău și a cerut permisiunea de a vedea respectivul registru. „Unde-i scris, ca registrul este public?!”, a fost reacția șefei secretariatului Judecătoriei Centru care i-a cerut petiționarului misterios să întocmească o cerere oficială pe numele președintelui de instanță.

„N-avem așa registru”

La Judecătoria Hâncești angajații au aflat cu stupoare despre această obligație mărturisind că „nu au așa registru”. Petiționarul misterios a reușit să găsească registrul de evidență al cadourilor de la Judecătoria Botanica în care există 9 înscrisuri pentru perioada 2014-2015 și nicio mențiune pentru perioada 2016-2017.

În urma acestor experiențe, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a constatat că exisă colaboratori ai instanțelor judecătorești care nu cunosc faptul că sunt obligați să declare cadourile și că există instanțe judecătorești în care nu sunt ținute aceste registre de evidență a cadourilor. Astfel, implementarea acestui intrument de declarare a darurilor primite de judecători are mai degrabă un caracter formal.

Controlul judecătorilor

În perioada 2012-2016, în privința reprezentanților sistemului judecătoresc au fost inițiate, în total, 96 de controale, dintre care 25 au fost inițiate la sesizarea persoanelor fizice și juridice, iar 71 de controale au fost inițiate din oficiu. Din cele 96 de controale inițiate, 75 de controale au fost clasate, potrivit raportului prezentat de CAPC. Astfel, experții constată că această procedură este aplicată, însă în mod nepotrivit și lipsit de eficiență. Ponderea esențială a controalelor clasate și lipsa vreunei finalități pentru o bună parte a cazurilor demonstrează că autoritățile nu acționează eficient.

Testarea integrității profesionale și declararea influențelor nepotrivite sunt două aspecte, de asemenea, analizate de experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Potrivit raportului, în perioada 2014-2016, Direcția testarea integrității a recepționat 12 denunțuri de la judecători și angajații judecătoriilor. În 2016, nu au fost înregistrate denunțuri. CAPC precizează că în toate instanțele judecătorești din Republica Moldova este implementat registrul de evidență a cazurilor de influență necorespunzătoare.

Declararea comunicării interzise, ținută în secret

Declararea comunicării interzise este o procedură monitorizată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, CSM nu a oferit date statistice privind numărul denunțurilor făcute de judecători despre comunicarea sau tentativa de comunicare cu participanții la proces sau cu alte persoane, deși potrivit surselor alternative de informare au existat asemenea situații. Un alt instrument pentru combaterea corupției în sistemul judecătoresc este testarea la poligraf. Acesta însă nu este aplicat.

Astfel, în urma chestionării reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, ai Centrului Național Anticorupție, ai Autorității Naționale de Integritate și ai Serviciului de Infromații și Securitate, autorii raportului au ajuns la concluzia că instrumentele care fac parte din Strategia de reformă a sectorului justiției au fost aplicate, însă nu în măsura potrivită.

Raportul de monitorizare efectuat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției este unul provizoriu și a apărut în cadrul proiectului „Evaluarea instituirii și aplicării instrumentelor anticorupție în sistemul judecătoresc”, implementat de Fundația Soros-Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.