Femeile care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală vor putea face o procedură de fertilizare in vitro gratis, a cărei costuri vor fi acoperite de polița de asigurare medicală. Inițiativa vine din partea Ministerului Sănătății, dar încă nu a început a fi implementată, iar unii medici consideră că va mai dura până când va fi pusă în practică și asta pentru că nu sunt destui bani. În plus, potrivit regulamentului întocmit de autorități, polița de asigurare medicală nu acoperă și medicamentele necesare acestei proceduri de fertilizare in vitro, iar acestea pot costa și peste 1.000 de euro.
Pentru a beneficia de procedura de fertilizare in vitro gratuită cuplurile infertile trebuie însă să parcurgă o cale lungă. Primul pas în obținerea unei astfel de proceduri este vizita la medicul de familie. La solicitarea cuplului cu probleme reproductive, medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru investigații și consultații ginecologice. Ministerul Sănătății precizează că examenele medicale de evaluare a sănătății solicitanților sunt gratuite.
Ce trebuie să facă un cuplu cu probleme de fertilitate
În funcție de cauza infertilității, medicul de familie eliberează bilete de trimitere pentru diferite investigații medicale, precum recoltarea frotiului urogenital, efectuarea ecografiei transvaginală, a glandei mamare și a testului Papanicolau. Peste 15 zile de la solicitarea unei proceduri de fertilizare in vitro gratuită, medicul de familie eliberează cuplului dosarul medical și trimiterea semnată la comisia de evaluare.
Cu aceste acte, solicitanții merg la ginecolog. Specialistul, la rândul său, trimite cuplul să facă investigații medicale de înaltă performanță. Dacă este necesar, acesta solicită efectuarea examenului urologic sau andrologic, în funcție de cauza infertilității. Ulterior, peste 30 de zile de la adresarea la medicul ginecolog, cuplul primește dosarul medical și este îndreptat la comisa de evaluare care decide ce cupluri vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită.
Ce include dosarul medical
Dosarul medical al cuplului include următoarele acte: cererea cuplului, adresată președintelui comisiei, acordul cuplului de a purcede la efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, copiile buletinelor de identitate ale soților, copiile poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală a acestora și certificatul medical despre starea de sănătate a cuplului care să conțină maladiile celor doi soți, inclusiv investigațiile medicale care confirmă infertilitatea partenerilor.
Cuplul are dreptul să aleagă în ce instituție medicală disponibilă să facă tratamentul. Instituțiile medicale, la rândul lor, trebuie să confirme în mod oficial că vor să presteze asemenea servicii gratuit în baza poliței de asigurare medicală pe care o prezintă pacienții cu probleme de infertilitate.
Clinica unde se fac proceduri de fertilizare in vitro sunt obligate să dispună de angajați specializați în efectuarea tehnicilor de reproducere umană asistată medical: medic ginecolog, medic urolog/specializare în andrologie, medic imagist, medic anesteziolog, asistent medical al medicului anesteziolog, asistent medical.
Ce face comisia de evaluare
Comisia de evaluare care decide căror cupluri oferă această procedură gratuită este alcătuită din specialiști ai Centrului Republican de Reproducere Umană, Genetică Medicală și Planificare a Familiei și a Institutului Mamei și Copilului.
Secretarul Comisiei are responsabilitatea de a recepționa dosarul cuplului, de a-l informa despre data examinării dosarului în comisie și la 3 zile după examinarea dosarului secretarul comisiei anunță cuplul dacă a fost sau nu selectat. Regulamentul prevede că această comsie se întâlnește o dată la 2 săptămâni și că partenerii sau unul din ei prezintă personal dosarul spre examinare secretarului comisiei de evaluare și participă personal la ședință.
Indicațiile medicale pentru a beneficia de fertilizare in vitro
Absența trompelor uterine, anovulația și polichistoza ovariană, endometrioză și infertilitatea care persistă chiar după aplicarea tratamentelor convenționale care nu au dat rezultat pe parcursul a 5 ani reprezintă indicațiile medicale primare pentru ca un cuplu să beneficieze de o procedură de fertilizare in vitro. Pe lângă acestea, sunt stabilite câteva indicații complementare: uterul fără patologii, rezerva ovariană în limitele normale, indicele masei corporale cu valori normale, formula spermei în limitele normei și lipsa maladiilor extragenitale. Potrivit regulamentului elaborat de Ministerul Sănătății, sunt eligibili pentru a beneficia de o procedură de fertilizare in vitro cuplurile care întrunesc una din indicațiile primare și toate indicațiile complementare.
„Începand de astăzi (24 februarie 2017 – n.n.) cuplurile pot beneficia de o procedura de fertilizare in vitro gratuită. Vorbim despre o șansă în plus pe care statul vrea să o acorde acestor cupluri de a avea copii și o familie împlinită!”, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a doua zi de la aprobarea regulamentului.
Declarația a fost preluată de mai multe instituții de presă, ca fiind o realizare a instituției. Totuși, implementarea acestei inițiative întârzie și nici nu se știe când statul va finanța prima procedură de fertilizare in vitro.
Medicamente scumpe care nu se găsesc în țară
Potrivit inițiativei Ministerului Sănătății, polița de asigurare medicală va acoperi doar procedura propriu-zisă de fertilizare in vitro, pe când medicamentele și toate preparatele necesare efectuării acestei proceduri trebuie să fie cumpărate de pacienți. „Acestea pot ajunge și la 1.000 de euro, dar depinde. Sunt femei care cumpără și de 200 de euro. Depinde de organismul femeii. Aceste medicamente cam nu se găsesc la noi. Facem comenzi la firme specializate”, explică medicul obstetrician-ginecolog Valentin Friptu.
„Dacă ar fi ceea ce se vorbește, este foarte bine, dar am discutat cu reprezentanți de la Compania Națională de Asigurări în Medicină și au zis că anul acesta nu va fi posibilă implementarea acestei idei pentru că nu sunt bani. Mi s-a spus că nu sunt bani pentru spitale, pentru boli grave din cauza cărora mor oameni, așa că nu știu dacă vor oferi bani pentru proceduri de fertilizare in vitro”, adaugă Valentin Friptu. O procedură de fertilizare in vitro costă minim 60.000 de lei. Adesea, costurile se pot ridica la zeci de mii de euro. Regulamentul întocmit de minister prevede ca acea unică procedură de fertilizare in vitro gratuită să fie plătită de Compania Naţională de Asigurări în Medicină care va oferi mai exact 31.729 de lei pentru fiecare tratament de fertilizare.
„40% din femei pot naște din prima”
Maria (nume schimbat) este o tânără de 26 de ani care a rămas însărcinată după cea de-a doua procedură de fertilizare in vitro. Acum este însărcinată în 6 luni și va deveni mămică a doi băieței. „Am fost disperată după prima procedură care nu a reușit. Este extrem de greu psihologic, dar și fizic. Toate injecțiile, medicamentele pe bază de hormoni îți dau peste cap organismul. A ieșit din a doua încercare. Soțul meu este în culmea fericirii”, mărturisește femeia. Maria și soțul ei au cheltuit aproape 10.000 de euro pentru cele două fertilizări in vitro. „Suma mai cuprinde și alte tratamente pe care le-am făcut și o intervenție chirurgicală de care a avut nevoie”, lămurește tânăra.
Valentin Friptu spune că mai puțin de jumătate dintre femeile care fac fertilizare in vitro – circa 40% – pot rămâne însărcinte chiar din prima încercare. „Din 100 de cupluri care vor să conceapă pe cale naturală, aproximativ 30% dintre femei vor rămâne însărcinate după primul contact sexual. Așa este și la fertilizarea in vitro. Într-o vizită de lucru în Germania am întrebat ce să facem ca să fie rezultatul cât mai bun la aceste proceduri. Mi s-a spus că pentru rezultate bune, trebuie să avem femei bune”, spune medicul obstetrician-ginecolog.
Datele estimative ale Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri din țară, circa 20% (140.000 de cupluri) suferă de o formă sau alta de infertilitate. Totodată, din numărul cuplurilor sterile la circa 2,5% (2.500 – 3.000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.