Meniu Închide

Un 9 mai „mixt”. Socialiștii asigură că „fașizm nu va fi”, iar democrații vor toleranță, reunind trupa O-Zone

ziua-victoriei

Cu garoafe și flori de liliac, cu pozele buneilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial în mâini și cu panglica Sfântului Gheorghe la piept, așa marchează astăzi Ziua Victoriei susținătorii socialiștilor. Tabăra acestora rivalizează cu cea a democraților care sărbătăresc Ziua Europei printr-un marș și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

ziua victoriei
Mulțimea venită la marșul socialiștilor, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare FOTO: Sandu Tarlev

Centrul Capitalei este paralizat din primele ore ale dimineții atunci când mii de susținători ai Partidului Socialiștilor din Moldova s-au adunat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și au pornit într-un marș până la Complexul Memorial „Eternitate”. Ion Ceban, consilierul președintelui Igor Dodon, alături de deputații socialiști Vlad Bătrâncea și Marina Radvan au fost, ca de obicei, cei care au dat tonul evenimentului și au supravegheat buna desfășurare a manifestației. „Garda Tânără” a Partidului Socialiştilor a purtat uniforme comsomoliste și a mulțumit „pentru victorie”. „Ținem minte, ne mândrim” sau „Fașizm nu va fi!” sunt alte formule care au răsunat astăzi la marșul socialiștilor.

ziua victoriei
Un băiețel în haine militărești sovietice, venit la marșul socialiștilor cu mama sa, ține în mână steagul Federației Ruse FOTO: Sandu Tarlev

„Ei sunt, ei sunt”

Sărbătoarea a început de la primele ore ale dimineții chiar în troleibuz. În drum spre Piața Marii Adunări Naționale, unii au oferit recitaluri gratuite și au cântat piese vechi, celebre în timpul Uniunii Sovietice. Tineri, bătrâni, femei gravide, bebeluși și adolescenți, la marșul socialiștilor au participat tot felul de oameni. Mulți dintre ei au venit pentru că simpatizează partidul.

ziua victoriei
Copii veniți la marșul victoriei FOTO: Sandu Tarlev
Deputata socialistă Marina Radvan conduce coloanele de copii îmbrăcați în uniforme sovietice. FOTO: Sandu Tarlev
Promisiunea de la Chișinău: „Fașizm nu va fi!” FOTO: Sandu Tarlev
Zinaida Greceanîi, la marșul socialiștilor FOTO: Sandu Tarlev

Bătălia pentru cele mai impunătoare manifestații organizate în ziua de 9 mai s-a dat între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Dacă primul a mărșăluit din PMAN către Complexul Memorial „Eternitate”, susținătorii democraților au parcurs același traseu, însă pornind din direcția opusă. În jur de ora 12.00 democrații au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la concertul organizat de PDM în cadrul lumea a fost atrasă de prezența trupei O-Zone. Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-a alăturat coloanei de manifestanți abia când aceasta a ajuns în centrul Capitalei.

„Ei sunt, ei sunt”, a exclamat entuziasmat un băiat atunci când i-a văzut pe cei trei membri ai trupei care au fost, de altfel, cea mai mare atracție a chișinăuienilor. Pe lângă aceste activități, lângă Arcul de Triumf și-au instalat tarabe câteva vinării din Moldova, iar cei pofticioși au putut gusta din carnea la grătar pregătită tot lângă Arcul de Triumf.

Coloana susținătorilor Partidului Democrat se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale FOTO: Sandu Tarlev

Președintele, plecat la Moscova, iar premierul – în Cehia

Președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip au lipsit de la manifestațiile organizate cu ocazia Zilei Europei și Zilei Victoriei. Premierul Pavel Filip, aflat în aceste zile într-o vizită în Cehia, a transmis pe rețelele de socializare un mesaj dedicat zilei de 9 mai, pe care o consideră „o zi în care se celebrează pacea”.

Președintele Dodon a făcut transmisiuni live pe Facebook din Piața Roșie a Moscovei acolo unde s-au desfășurat acțiuni ample de celebrare a Zilei Victoriei. Acesta a fost unicul șef de stat prezent la parada militară de la Moscova, Dodon afișându-se lângă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Igor Dodon, la Moscova, alături de Vladimir Putin, 9 mai 2017 FOTO profil Facebook/Dodon Igor
Igor Dodon, la Moscova, alături de Vladimir Putin, 9 mai 2017 FOTO profil Facebook/Dodon Igor

Singurul oficial de rang înalt care a participat la manifestațiile de astăzi din Chișinău a fost președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a depus flori la Complexul memorial ”Eternitate” în memoria eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial, iar ulterior a urcat pe scena din PMAN alături de președintele PD, Vlad Plahotniuc. Ultimul a ținut un discurs scurt în care a menționat că trebuie să trăim „în toleranță reciprocă” și să „dăm dovadă de înțelepciune politică”. Acesta le-a mai mulțumit artiștilor care evoluează în cadrul concertului organizat de partidul său.

Amintim că la una din ultimele ședințe ale Parlamentului deputații au introdus în legea privind zilele comemorative și de sărbătoare prevederea potrivit căreia pe 9 mai, de rând cu Ziua Victoriei, să se sărbătorească și Ziua Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.