Declarația făcută recent de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, referitoare la anexarea Crimeii l-a încurajat pe șeful administrației nerecunoscute de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, să își fundamenteze campania electorală pe rugăminți stringente către Moscova privind unirea cu Rusia.
Putin, convins că anexarea Crimeii este rezultatul voinței poporului
Președintele rus, Vladimir Putin, a comentat, în cadrul vizitei sale recente din Grecia, convingerea liderului de la Kiev, privind reîntoarcerea Crimeii în componența Ucrainei așa cum a fost întors acasă și pilotul Nadejda Savcenko. Potrivit sputnik.md, Putin a subliniat faptul că subiectul este unul închis.
„Este o decizie istorică a oamenilor care locuiesc în Crimeea și Rusia nu va avea discuții privind acest subiect cu nimeni”, a declarat președintele rus.
Șevciuk, îmbărbătat de declarațiile liderului de la Kremlin
Aceste asigurări din partea Kremlinului l-au îmbărbătat și au reprezentat un adevărat imbold pentru Evgheni Șevciuk, care a decis imediat să îi amintească lui Putin despre referendumul care a avut loc în 2006 în regiune. Prin urmare, imediat după vizita președintelui rus în Grecia, Evgheni Șevciuk a ordonat ca ziua de 17 septembrie să fie zi de sărbătoare națională dedicată aniversării a zece ani de la organizarea referendumului ilegal a căror rezultate au arătat că peste 97% dintre locuitorii din regiune își doresc unirea cu Rusia.
Și deși Transnistria se confruntă cu o sărăcie fără precedent, administrația ilegală de la Tiraspol va organiza pe banii din buget și mai multe manifestări pentru a aminti de plebiscitul care a lăsat rece puterea de la Moscova, nerecunoscându-i rezultatele.
Campanie, cu rugăminți către Rusia privind alipirea teritoriului din stânga Nistrului
În același timp, reacțiile administrației prezidențiale ilegale de la Tiraspol la declarațiile lui Putin din Grecia nu se opresc aici. Astfel, echipa lui Șevciuk pregătește o campanie fără precedent privind promovarea imaginii liderului rus, condimentată cu mesaje directe privind necesitatea recunoașterii de către acesta a rezultatelor referendumului din 2006, care sunt practic similare cu cel al plebiscitului din Crimeea ce a dus la anexarea acestui teritoriu ucrainean de către Rusia.
Șevciuk vrea să prindă doi iepuri
Potrivit analiștilor din Transnistria, această reacție nervoasă poate fi explicată și prin impotența lui Șevciuk de a scoate regiunea din criza socio-economică gravă fără suportul financiar al Moscovei. „Este deja binecunoscut faptul că în timpul escapadelor sale la Moscova, Evgheni Șevciuk s-a adresat de multe ori cu rugămintea de a include teritoriul în componența Rusiei, însă pe fundalul declarațiilor lui Putin din Grecia, aceste demersuri vor fi făcute publice”, consideră experții din stânga Nistrului.
Analiștii politici mai admit că astfel Șevciuk va prinde doi iepuri – îl va încolți pe Putin care „va fi nevoit să accepte” recunoașterea rezultatelor referendumului și va intra în grațiile Kremlinului prin atitudinea prorusească „pentru a obține monopolul asupra sprijinului Moscovei” la „prezidențialele” din toamnă.
„Pentru unirea cu Rusia” se bucură de o atenție deosebită din partea Moscovei
Faptul că anexarea Crimeii de către Moscova a dat speranță administrației ilegale de la Tiraspol că și regiunea va fi în curând inclusă în componența Federației Ruse o demonstrează și crearea recentă a asociației „deputaților” din regiunea transnistreană de toate nivelurile „Pentru unirea cu Rusia”. Declarația privind crearea „Pentru unirea cu Rusia” a fost semnată de 649 de „deputați”, care are drept scop „îndeplinirea dorinței poporului exprimată în cadrul referendumului din 2006” care a optat pentru independența Transnistriei cu includerea ulterioară a teritoriului în componența Federației Ruse, notează presa din regiune. Moscova nu a trecut cu vederea această inițiativă a administrației ilegale de la Tiraspol, mai mulți deputați ruși întrunindu-se în urmă cu câteva zile cu reprezentanții „Pentru unirea cu Rusia”.
„Deputații” din Transnistria, prezenți în Duma de Stat de la Moscova
Liderii asociației au anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că Duma de Stat și Guvernul Rusiei vor pregăti mai multe proiecte legislative privind cooperarea cu Transnistria, iar în curând un grup mare de „deputați” din regiune va pleca la Moscova și va lucra cot la cot în Duma de Stat cu deputații ruși pentru elaborarea acestor documente, care vor fi aprobate cel târziu în toamna acestui an.
Menționăm că Rusia va integra sistemul de plăți din regiune în cel rusesc, populația din regiune utilizând în viitor preponderent carduri bancare rusești. La fel va fi integrat și sistemul educațional din enclavă în cel rusesc.
În același timp, este de notat că Evgheni Șevciuk a afirmat recent că Moscova i-a propus să-și transfere activitatea în Crimeea.
Moldova si Romania nu trebuie sa accepte alipirea transnistriei de catre rusia.
Pingback:Sondaj de la Moscova: Transnistria abandonează Chișinăul. Câți locuitori vor unirea cu Rusia și România - moldNova