După ce proiectul de lege privind introducerea sistemului de vot mixt în Republica Moldova a fost votat pe 5 mai în prima lectură de către Legislativ, președintele Igor Dodon declara că în cazul în care experții Comisiei de la Veneția vor aviza negativ această inițiativă, atunci sistemul electoral nu va fi modificat. La doar o lună de la aceste declarații, șeful statului s-a răzgândit și a negat că ar fi făcut astfel de afirmații.
Președintele Igor Dodon a afirmat pe 5 mai curent în fața presei, după ce Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind introducerea sistemului de vot mixt în Republica Moldova, că avizul Comisiei de la Veneția va fi decisiv în ceea ce ține de modificarea sistemului electoral. „Lectura a II-a însă va depinde de Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare ( n.r. – 10 mai 2016) vin primii experți ai Comisiei de la Veneția, vor fi și alte discuții și în luna iunie trebuie să se expună. Să dea aviz pozitiv sau negativ. Și vreau să vă spun că în ambele cazuri, noi avem de câștigat. Dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de președinte și de socialiști. Dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual. De ce tot este pozitiv și într-un caz și în altul? Pentru că nu va fi uninominal”, a declarat atunci șeful statului. (min. 3:00 – min. 3:50)
Totuși, după o lună Igor Dodon s-a răzgândit și chiar a negat că ar fi susținut că schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova nu va fi modificat dacă reprezentanții Comisiei de la Veneția nu vor recomanda acest lucru. Astfel, președintele a declarat astăzi, 8 iunie, că a primit proiectul avizului Comisiei de la Veneția. „Examinăm fiecare propunere în parte, fiecare argument de îmbunătățirea a proiectului. Ceea ce poate fi luat în calcul va fi luat, dar noi vom insista pe votarea proiectului care a fost inițiat de Partidul Socialiștilor la propunerea președintelui țării și vom vota acest proiect. (…) Avizul nu poate fi negativ. Dacă ați văzut acest proiect în care scrie de dreptul suveran al statului de a lua o decizie în acest sens. (…) Nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă ca stat suveran ce să facem”, a subliniat Igor Dodon.
După ce jurnaliștii i-au amintit șefului statului despre faptul că anterior spunea că va renunța la această inițiativă dacă experții Comisiei de la Veneția vor prezenta un aviz negativ, Igor Dodon a venit cu precizări. „Noi am spus că atunci când va veni un aviz… Un aviz nu poate fi pozitiv sau negativ. Avizul vine cu recomandări. Noi vom încerca să introducem majoritatea recomandărilor care sunt propuse de experții de Comisia de la Veneția”, a spus președintele Republicii Moldova.
Menționăm că reprezentanții Comisiei de la Veneția au declarat Reuters că o modificare atât de fundamentală a sistemului electoral din Republica Moldova este inoportună.