Meniu Închide

INFOGRAFIC Guvernul Filip premiază din Fondul rutier raioanele care l-au votat pe Igor Dodon

Raioanele în care Igor Dodon a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului prezidențial sunt preferatele Guvernului Filip pentru distribuția Fondului rutier. Cele mai mari sume din acest Fond vor fi redirecționate spre raioanele în care a câștigat Igor Dodon, totuși municipiul Chișinău și Bălți sunt o excepție de la această regulă.

Distribuția Fondului rutier pe raioane. Cu cât culoarea roșie este mai intensă cu atât mai mulți bani sunt alocați raionului respectiv INFOGRAFIC moldnova.eu

Pentru anul 2017, Fondul rutier din Republica Moldova are o valoarea totală de 1,4 miliarde lei (circa 68,2 milioane euro la cursul valutar din iunie 2017). Cele 1,4 miliarde lei se distribuie prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern. O parte din bani sunt pentru reparația traseelor naționale, altă parte pentru drumurile de interes local și raional.

Începând cu anul 2017 primăriile de asemenea primesc bani pentru drumurile din localități, 50% din valoarea taxei rutiere.

Reparația drumurilor nu este o muncă ușoară

Președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a declarat că cele aproape 7 milioane de lei pentru rețeaua de drumuri pe care le are raionul în responsabilitate sunt o sumă foarte mică. „Vă dau doar un exemplu, pentru segmentul de drum Costești – Molești mai avem nevoie de 10 milioane de lei pentru ca drumul să fie reconstruit” afirmă președintele de raion. Suma primită de la nivelul central va fi folosită pentru reparații minore în unele sectoare, pentru lucrări de întreținere a drumurilor și pentru lucrările de deszăpezire pe timp de iarnă. Anatolie Dimitriu afirmă că a analizat Hotărârea de Guvern și fiecare raion a primit bani proporțional cu numărul de kilometri pe care îi are în gestiune.

Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca, în centru sursă foto

Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca, susține că administrarea celor 200 de km nu este o muncă ușoară. Acesta zice că există un program de reparație a drumurilor și banii se vor cheltui pentru asfaltare, pentru drumuri cu pietriș sau pentru întreținere. Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru asfaltare, iar 2 milioane de lei pentru drumuri „varianta albă”. Termenul de „variantă albă” este folosit pentru drumurile care sunt acoperite cu îmbrăcăminte din pietriș. Banii se vor cheltui și pentru lucrările efectuate pe timp de iarnă, pentru amenajarea zonelor verzi de lângă drumuri, precum și pentru instalarea indicatoare rutiere deteriorate pe parcursul anului. În administrarea consiliului raional Soroca au trecut și drumuri care nu aparțineau gestiunii raionului. În 2017 în gestiunea raionului Soroca sunt peste 200 km de drum.

Avem un volum foarte mare de lucru pentru „bogăția” de drumuri care ne-a fost dată. Vrem să menținem și aspectul estetic. Din puținul pe care-l avem vom repara drumurile și în zona câtorva primării din raion afirmă Ghenadie Muntean.

Consiliul raional planifică să aloce bani și pentru continuare lucrărilor langă „râpa lui Bichir”. Este vorba de podul ce face legătura dintre orașul Soroca și drumul spre Chișinău.

Președintele raionului Soroca amintește că în anul 2017 calculele au fost făcute la nivel central în funcție de numărul populației și de kilometrii de drum aflați în gestiune. „Noi avem suma cea mai mare de bani deoarece avem și cea mai mare rețea de drumuri”, concluzionează Muntean.

Conform unui studiu efectuat de Expert-Grup în 2015, din sursele Fondului rutier 40% din bani s-au cheltuit pentru reparații curente și tratamente, 37% pentru lucrările de întreținere din intravilanul localității, 16% pentru întreținere curentă, iar 7% pentru lucrările efectuate pe timp de iarnă.

Kilometri sau voturi?

Pentru drumurile locale din municipiul Chișinău s-au alocat peste 32 milioane lei. Municipiul Bălți, următorul oraș ca mărime din Republica Moldova va primi doar 1,7 milioane de lei în 2017 pentru drumurile locale. Astfel din acești bani în Bălți se vor repara puțin peste 15 km de drum. La fel de puțin ca și Bălți va obține raionul Basarabeasca, puțin peste 1,6 milioane de lei pentru 18 km de drumuri.

În mod surprinzător, raioanele în care Igor Dodon a obținut cele mai multe voturi obțin și cei mai mulți bani pentru drumurile de interes raional. Raioanele din centrul Republicii Moldova care au votat preponderent cu candidatul de dreapta, Maia Sandu, sunt pedepsite de Guvernul Filip cu sume mai mici pentru drumurile raionale.

Analizând modul în care Guvernul propune să se distribuie cele 385 de milioane de lei pentru drumurile de interes local și raional observăm că raioanele din nordul republicii sunt favorizate net, iar cele din centru primesc mai puțini bani.

Raionul preferat al Guvernului este Soroca. Acesta va primi aproape 19 milioane de lei pentru a repara 200 km de drumuri raionale. În Soroca, Igor Dodon a obținut 66% din voturi, adica 25700 voturi. Raionul Ialoveni care a votat în proporție de 75% cu Maia Sandu, 33300 de voturi, primește din partea Guvernului Filip doar 7 milioane de lei pentru a întreține 70 de km de drumuri. Conform datelor Biroului Național de Statistică ambele raioane au aceeași populație de aproximativ o sută de mii de locuitori.

Raioane cu localitățile unde Igor Dodon a câștigat peste 50%. Cu cât culoarea roșie este mai intensă cu atât a fost mai mare diferența de voturi între candidatul Igor Dodon și Maia Sandu. INFOGRAFIC moldnova.eu

Raionul Cahul primește 14,3 milioane de lei, Ungheni 14,7 milioane, iar UTAG 13,7 milioane lei. În aceste 3 raioane diferența de voturi dintre Igor Dodon și Maia Sandu a fost de 10-15% în favoarea primului. Raionul Edineț care l-a votat în proporție de 74% pe Igor Dodon va primi aproape 14 milioane de lei pentru a repara 155 km de drum.

Raioanele din centrul Republicii Moldova: Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi vor primi 5,5 milioane, 6,4 milioane, 5,8 milioane, respectiv 8,7 milioane lei pentru drumuri locale. În toate aceste raioane candidatul de dreapta l-a învins pe Igor Dodon în alegerile prezidențiale.

Decizia de a distribui Fondul Rutier pentru anul 2017 urmează să fie adoptată de Guvern. Hotărârea de Guvern a fost supusă dezbaterilor publice pe 14 aprilie, iar propunerile puteau fi făcute până pe 28 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.