Medicul care și-a violat ani la rând pacientele internate în Institutul Neurologic din Bălți își trăiește zilele în libertate, fără a fi stingherit. Când a fost condamnat la 13 ani de închisoare în octombrie 2016, judecătorii au hotărât că Stanislav Florea va fi arestat abia după ce va fi emisă decizia definitivă. În schimb, Victoria Pruteanu, mama a cinci copii care și-a omorât soțul violent în legitimă apărare, a fost încătușată în sala de judecată chiar sub ochii copiilor săi.
Cazul lui Stanislav Florea, medicul învinuit de violul a 16 paciente din Internatul Psihoneurologic Bălți a scandalizat opinia publică, iar procesul intentant pe numele medicului evoluează într-un mod cel puțin bizar. După ce în octombrie 2016 a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare, sentința fiind pronunțată și în prezența victimelor sale, bărbatul a părăsit liniștit incinta Judecătoriei Bălți și a pornit spre casă alături de soția sa. Pentru comparație, amintim cazul Victoriei Pruteanu, o femeie care a suportat violența soțului său ani la rând, iar în seara zilei de 14 decembrie 2014, fiind din nou atacată de partenerul agresiv, Victoria s-a apărat, înjunghiindu-l. Judecătorii au condamnat-o la trei ani si opt luni de închisoare, femeia fiind încătușată chiar în sala de judecată, imediat după pronunțarea sentinței, în fața celor cinci copii ai săi.
De ce este Florea liber
Una dintre avocatele celor 16 victime ale violului spune că dosarul lui Stanislav Florea se află pe rol la Curtea de Apel din Bălți. „El a fost condamnat la 13 ani de închisoare, dar judecătorii au hotărât că executarea reală a sentinței va începe după ce aceasta va fi definitivă, adică după se pronunță Curtea de Apel. Noi am contestat sentința din octombrie 2016, la fel a făcut și procurorul care se ocupă de caz. La moment dosarul este pe rol la Curtea de Apel Bălți. Au fost vreo patru ședințe de judecată până acum și au fost audiate încă o dată câteva părți vătămate. Urmează și alte ședințe. Până acum nu s-a întâmplat să fie amânate”, explică avocata Gabriela Șoronga.
CITIȚI ȘI: Cum a fost condamnat medicul care a violat 16 paciente
Potrivit acesteia, judecătorii nu au argumentat decizia de a-l lăsa pe inculpat să meargă acasă. „Nu au spus de ce au considerat ca la momentul pronunțării sentinței el să nu fie luat sub gardă. Practica judiciară este foarte diferită, de altfel. S-a mai procedat astfel și în alte cazuri foarte grave. Au fost cazuri de rezonanță când inculpații imediat după pronunțarea sentinței au dispărut. Alte dăți însă, când este vorba de un furt banal, inculpatul este imediat încătușat”, menționează Gabriela Șoronga.
Pedeapsa maximă pentru medicul violator
Cealaltă avocată a victimelor Doina Străisteanu spune că procesul lui Stanislav Florea se desfășoară conform procedurii. Chiar dacă au trecut deja opt luni de zile, timp în care medicul se află în libertate, avocata consideră că nu se tărăgănează pronunțarea sentinței finale. „Clientele mele cred că 13 ani de închisoare este o pedeapsă prea blândă, de aceea am și depus cerere de apel”, precizează avocata.
„Există o metodă de calcul după metode specifice juridice, iar noi am solicitat pedeapsa maximă prevăzută în toate articolele, adică 18-20 de ani. Mai cu seamă, pentru că nu este vorba doar despre comiterea violurilor, ci e vorba de comiterea mai multor infracțiuni”, explică Gabriela Șoronga.
Victimele nu se simt în siguranță
Anatol Vrîncean, Valeriu Pădurari și Alexandru Roșca sunt cei trei judecători care au pronunțat sentința în cazul lui Stanislav Florea. Am încercat să vorbim despre cazul Florea cu unul din acești judecători. L-am găsit pe Anatol Vrîncean care a spus că, de regulă, la astfel de întrebări răspunde ofițerul de presă al Judecătoriei, iar din moment ce dosarul se află deja pe rol la Curtea de Apel, judecătorii primei instanțe nu se mai implică. Vestea că cel care le-a făcut rău este lăsat liber pe străzi, le-a înspăimântat pe victimele acestuia care amenințau că își vor lua viața dacă Florea nu va fi închis. Ele mărturiseau atunci că le este frică de cel care ar fi trebuit să se ocupe de sănătatea lor.
Amintim că drama pacientelor internate în Internatul Psihoneurologic din Bălți a ieșit la iveală în anul 2013, când a fost pornită cauza penală de învinuire a medicului Stanislav Florea acuzat că ar fi violat 19 din pacientele sale. Multe din acestea au rămas însărcinate și au fost obligate să avorteze. Din păcate, două din victime nu mai sunt în viață și au decedat în condiții suspecte. De precizat este și faptul că Florea nu a fost condamnat pe toate capetele de acuzare, iar avocata sa a cerut ca violatorul să fie absolvit de orice vină întrucât multe infracțiuni au fost comise la începutul anilor 90 atunci „când exista un alt cod penal și o altă răspundere”.