Meniu Închide

Păcatele preoților moldoveni se discută la Moscova. Câți popi au fost caterisiți în ultimii ani

Un singur preot a fost caterisit în ultimii ani în Republica Moldova și mai mulți au fost „opriți din a oficia cele sfinte”. Cel mai scandalos caz făcut public este cel al unui părinte duhovnic din Orhei care a fost filmat întreţinând relaţii sexuale cu doi tineri. Activitatea sa preoțească a fost suspendată în urma unui decret semnat de mitropolitul Vladimir.

Fețe bisericești din Republica Moldova FOTO asm.md

La începutul anului 2011, părintele duhovnic al Mănăstirii Tabăra din Orhei a fost exclus din rândurile preoțimii după ce în presă au ajuns imagini cu el și alți doi bărbați în ipostaze intime. „Prin prezentul, Cuvioşia Voastră, pentru comportament neadecvat statutului preoţesc, sunteţi oprit de a oficia cele sfinte, începând cu 28 februarie 2011”, se arată în decretul mitropolitului Vladimir emis la vremea respectivă. „Păcatul sodomiei este unul strigător la cer”, se mai preciza în declarația mitropolitului. Se pare că acesta este singurul caz de caterisire a unui preot din ultimii ani, chiar dacă informații despre practicile mai puțin ortodoxe ale slujitorilor bisericilor din țară apar destul de des. Însuși Înalt Preasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove este suspectat că nu respectă toate canoanele statutului său.

Averea Mitropolitului Moldovei

În septembrie 2014 Ziarul de Gardă a publicat o investigație din care rezultă că mitropolitul Vladimir locuiește într-o casă de milioane la 5 km de Chișinău. Imobilul de lux ar fi înregistrat pe numele unei femei cu care ÎPS Vladimir a fost într-o vacanță la mare în Turcia în anul 2012. Publicația mai scrie că mitropolitul are în proprietate o casă de vacanță și un apartament de lux, de 175 de metri pătrați în Capitală. Mitropolia nu a reacționat la publicarea acestor informații, însă femeia în cauză a declarat ulterior că ÎPS Vladimir este unchiul ei.

Mitropolitul Vladimir, alături de preotul Vadim Cheibaș FOTO: Sandu Tarlev

Desfrânarea, printre preoți

Preoții care cer credincioșilor sume exorbitante pentru a oficia diverse slujbe reprezintă o normalitate în Republica Moldova. În 2015 s-a iscat un scandal la o biserică din satul Clocușna, raionul Ocnița, despre care a relatat Realitatea TV. Principala față bisericească a localității ar fi refuzat să oficieze înmormântări dacă familia răposatului nu a plătit toate cotizaţiile către biserică. În plus, preotul nu oficia botezuri decât dacă părinții aveau cel puțin 15 cumetri. Oamenii din sat au dezvăluit reporterilor că, pe lângă taxele pipărate pentru botezuri şi prohoduri, preotul percepe și altele. Ar exista cazuri când ar fi cerut bani pentru spovedanie și iertarea păcatelor. Localnicii au mai mărturisit că părintele divizează enoriașii în bogați și săraci și nu oficiază înmormântarea tuturor răposaților.


CITIȚI ȘI: Preoți care au coborât de pe amvon ca să „predice” de pe panourile publicitare


Tot în anul 2011 a ieșit la iveală o altă dovadă a imoralității unor preoți moldoveni. Este vorba despre doi preoți care slujeau la două biserici din Italia. Jurnaliștii italieni au dat în vileag faptul că barbații au apelat la serviciile unei prostituate românce chiar în ziua dinaintea începerii Postului Mare. Pentru a petrece 30 de minute în compania lor, cei doi s-au angajat să-i plătească fetei fiecare câte 50 de euro, notează protv.md. Nu s-au ținut de cuvânt însă, ba chiar au amenințat tânăra și nu au lăsat-o să plece. Cazul a ieșit la iveală după ce românca a reușit totuși să scape din mâinile celor doi preoți și a alertat poliția. Mitropolia Moldovei a declarat atunci că nu se poate implica în sancționarea celor două fețe bisericești întrucât preoții din diasporă nu se află în subordonarea directă a Mitropoliei.

Cum are loc caterisirea unui preot

De abaterile sau încălcările moral-disciplinare ale fețelor bisericești se ocupă protoiereul Valeriu Potoroacă, președintele Judecății Bisericești din cadrul Mitropoliei Moldovei. Acesta spune că preoții sunt caterisiți destul de rar în țara noastră. La această sancțiune se apelează în ultimă instanță. De obicei, preoții care încalcă normele bisericești sunt „opriți din a sluji cele sfinte”.

Atunci când se constată o deviere de comportament în cazul preoților se reunește Judecata Bisericească din cadrul Mitropoliei Moldovei. „Se face ședință, se cerecetează cazul și judecătoria oferă recomandare, dar numai cu binecuvântarea Mitropolitului. Judecătoria Bisericească nu ia o decizie definitivă, face doar o recomandare, iar în baza acesteia mitropolitul definește un decret prin care preotul respectiv este oprit din a mai face slujba. Caterisirea se face cu înaintarea materialelor la Patriarhie și numai cu acceptul sinodului de la Patriarhie (Mitropolia Chișinăului și a Moldovei se supune canonic jurisdicției Patriarhiei Ortodoxe Ruse – n.n.)”, explică protoiereul Valeriu Potoroacă. Acesta spune că nu există o statistică a numărului preoților care au fost scoși din rândul preoțimii, însă pe site-ul mitropoliei găsim mai multe decizii ale ÎPS Vladimir de a-i opri din activitatea bisericească pe preoții care au comis abateri.

Cum sunt iertați preoții

De exemplu, preotul Valeriu Roșca a fost „oprit din a oficia cele sfinte pentru neascultare, nesupunere și încălcarea canoanelor bisericești” printr-un decret semnat în septembrie 2015 de către Mitropolitul Vladimir. Dacă după caterisire preoții nu mai pot sluji în biserică, atunci în alte cazuri aceștia pot fi reprimiți în rândul preoțimii. Parohul bisericii „Sf. Nicolae” din satul Maximovca, Ioan Prescură, a fost eliberat din funcția sa și a fost oprit din a sluji cele sfinte. Decizia a fost luată în septembrie 2014 de către mitropolie pentru că preotul a aderat la un cult schismatic și din cauza „nerespectării jurământului dat la hirotonire, a neascultării față de Arhiereu și a neconformării cu statutul Bisericii Ortodoxe din Moldova”. În 2015 însă Mitropolia a anunțat că „având în vedere pocăința sinceră și conștientizată, exprimată de preotul Ioan Prescură, se acceptă reprimirea acestuia în cadrul Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove”.


CITIȚI ȘI: Episcopul Marchel a călcat în picioare legile bisericii când s-a implicat în campania electorală


Recent, un scandal sexual cu implicarea unui preot a izbucnit peste Prut. Preotul și cântărețul Cristian Pomohaci este implicat într-o zarvă monstruoasă după ce i-ar fi făcut propuneri indecente unui băiat minor.

1 Comment

  1. Pingback:Păcatele preoților din R. Moldova se discută la Moscova – Birfe.xyz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.