Vara este sezonul pomușoarelor locale. Agricultorii specializați în cultivarea acestor fructe au grijă ca pe rafturile magazinelor și în piețele din Chișinău să nu lipsească murele, zmeura, coacăza și căpșunile.
Chiar dacă au suferit în urma intemperiilor din luna aprilie 2017, nu au sisteme de irigare și suficienți angajați, producătorii de pomușoare din Moldova spun că au ce să le propună locuitorilor Capitalei. Producția de pomușoare este în continuă creștere. În anul 2016, suprafața plantațiilor de pomușoare din Republica Moldova a fost de 3.100 hectare, iar roada culeasă de pe aceste terenuri a constituit 9.500 tone, potrivit Biroului Național de Statistică.
Afacerea cu mure merge strună
Un agricultor din satul Sipoteni, raionul Călărași, cultivă 20 de soiuri de mure care se întind pe o suprafață de două hectare și jumătate. Timp de 6 ani, Gheorghe Trifan a învățat din greșeli cum se întreține o plantație de mure, deoarece în Moldova nu sunt specialiști în acest domeniu. „Am făcut opt greșeli din zece, iar acum îi învăț pe alții să crească mure. Am întrebat producătorii locali de mure și specialiști de la Academia de Știință a Moldovei, dar mi-au spus povești și am cheltuit bani pe care nu-i pot recupera. Mergeam prin Moldova și unde vedeam plantație de mure mă opream și întrebam oamenii, dar nici eu nu știau. Fundația elvețiană HEKS a chemat specialiști din Franța, România și Anglia care ne-au consultat. Oameni cu 20 de ani experiență ne-au spus cum trebuie să lucrăm”, își amintește fermierul.
Familia Trifan culege peste 15 tone de mure de pe un hectar. Producătorul de mure din raionul Călărași își vinde marfa în rețelele de magazine din Chișinău. Fermierii specializați în cultivarea murelor reușesc să acopere cu brio cantitatea consumată de moldoveni, iar uneori au surplus de marfă. Din murele nevândute, fermierul prepară rachiu de casă cu mure după o rețetă tradițională. Băutura alcoolică și aromată nu o vinde, deoarece nu are licență pentru acest gen de activitate. Cea mai mare problemă a fermierului este lipsa de angajați. „Nu-mi ajung cel puțin cinci zilieri. Oamenii vor salarii mari, dar eu nu pot cheltui pentru un muncitor mai mult de 300 de lei pe zi”, menționează Gheorghe Trifan.
Unde găsim pomușoare locale?
Chișinăuenii plătesc 25-35 de lei pentru un kilogram de zmeură, coacăză sau mure comercializate la Piața Centrală. Pomușoarele Moldovei sunt realizate prin intermediului vânzărilor cu amănuntul. Prețul pomușoarelor moldovenești în magazine costă de două ori mai mult. Murele, căpșunile sau coacăza se vând cu un preț mare, deoarece rețelele de market au un adaos comercial care variază între 20-35%.
O familie din raionul Telenești deține un teren de 3 hectare plantat cu mure, agriș, zmeură, căpșuni și coacăză. „Noi realizăm producția de pomușoare la Piața Centrală și la două magazine din Chișinău. Nu reușim să strângem toată roada, deoarece nu avem angajați. Marfa nevândută se pierde. Nu avem cameră frigorifică pentru păstrarea pomușoarelor”, mărturisește fermierul Valerian Malai. Bărbatul muncește pe câmp de peste 20 de ani. Împreună cu familia, agricultorul crește material săditor de pomușoare și corn altoit. Din recolta obținută, familia Malai are vânzări de aproximativ 400.000 de lei.
Alte pomușoare cultivate în Moldova
În Republica Moldova aproape fiecare gospodar are acasă câțiva arbuști de pomușoare, însă doar 400 de agricultori specializați dețin suprafețe de la 0,1 hectare până la 25 hectare de mure, zmeură, căpșuni, coacăză albă, neagră și roșie, afine, cătină albă, aronie, agriș și goji. „Piața internă de pomușoare în stare proaspătă nu este saturată. Cererea de pomușoare este mai mare decât oferta, ceea ce este confortabil pentru producători”, ne-a comunicat Oxana Revencu, director executiv al Asociației „Pomușoarele Moldovei”.
În anul 2016, agricultorii au exportat circa 1.000 de tone de pomușoare. Principalele piețe de desfacere sunt Federația Rusă, România și Polonia, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.