Meniu Închide

Știrile dimineții: Cum guvernarea minte când spune că recuperează miliardul furat

Nici un leu recuperat din miliardul furat, titrează Europa Liberă. Potrivit sursei citate, experții economici au declarat că guvernarea a dus în eroare intenționat cetățenii când le-a vorbit despre recuperarea banilor furați în timpul „jafului secolului”, când de fapt este vorba despre lichidarea celor trei bănci fraudate, ceea ce este o procedură paralelă. Acest fapt este confirmat atât de Ministerul Finanțelor, cât și de Banca Națională a Moldovei.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 pe scara Richter s-a produs în această dimineață ora la 05:32 în Zona seismica Vrancea, județul Buzău. Cutremurul a fost resimțit și în Republica Moldova. Acesta este al doilea cutremur resimțit în ultimele 24 de ore. Primul s-a produs marți, la ora 13.27 și a avut magnitudinea de 4,4 pe scara Richter, informează Diez.

Locuitorii din Suruceni și-au construit un drum propriu „fără a respecta cerințele în domeniu”, punând astfel în pericol viața șoferilor care conduc în preajma acelui loc. Astfel susține Administrația de Stat a Drumurilor care a depistat drumul ilegal construit la kilometrul 80+350 în dreptul localităților Nimoreni și Suruceni din raionul Ialoveni. Pentru a-și face frumul, localnicii au demolat parapetul de siguranță amplasat la marginea străzii, scrie mold-street.com.

Un băiețel de 7 ani trăiește într-o  cocioabă la o stână de oi alături de mama sa și concubinul ei. Femeia consideră situația ca una de normalitate, a povestit Avocatul Copilului, Maia Bănărescu, care s-a autosesizat pe marginea acestui caz și a vizitat familia. În acel moment copilul păștea vacile alături de mama sa pe deal, în arșiță. Mama nu avea o sticlă cu apă pentru el, declarând că în apropiere sunt mai multe izvoare de unde copilul poate să bea apă, în schimb în punga cu mâncare avea o sticlă cu vin. Atât mâncarea, pe care femeia o poartă toată ziua în pungă la temperaturi ridicate, cât și apa a cărei calitate necunoscută, pot fi surse de intoxicație. Copilul era neîngrijit, cu îmbrăcămintea murdară și încălțămintea ruptă, a relatat Avocatul Copilului. În urma discuțiilor cu asistenții sociali, băiatul a fost dus într-un centru de plasament, scrie Provincial.

Infecţiile intestinale la copii sunt mai răspândite în timpul verii. Copiii au diaree, febră și vomită, în special, pentri că bacteriile au toate condiţiile pentru a se înmulţi şi răspândi în sezonul cald. Potrivit datelor Centrului Municipal de Sănătate Publică, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ două mii de îmbolnăviri, cu aproape 500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite Publika. Trei sferturi dintre bolnavi sunt micuţi de până la doi ani.

În gimnaziile și liceele din țară se înregistrează o criză a profesorilor, aproape 2.000 de locuri de mună fiind neocuopate. Una dintre cele mai grave situaţii se înregistrează în raionul Ungheni, unde nu se ajung 137 de profesori, scrie Publika. Din această cauză profesorii care predau fizică și matematică sunt nevoiți să predea acum și limba franceză sau ale materii. Localnicii susţin că tinerii nu vor să vină în sat, întrucât condiţiile de trai lasă de dorit.

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi, 2 august, pe Sfântul Proroc Ilie. Acesta este cunoscut ca un mare făcător de minuni, aducător de ploi în vreme de secetă, ajutor în sfințirea caselor și ocrotitor al recoltelor, scrie IPN.

Pentru astăzi, meteorologii anunță vreme caniculară, cu temperaturi de până la 36 de grade Celsius.

Pentru astăzi, Banca Națională a Moldovei anunță un curs de 18 lei și 08 bani pentru un dolar american, iar pentru un euro de 21 de lei și 35 de bani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.