Meniu Închide

Vameș sau fariseu. Ce spun preoții despre vizita lui Dodon pe muntele Athos

„Hristos judecă omul după fapte, nu după fotografii și vorbe”, ne-a spus un preot atunci când l-am întrebat ce crede despre vizita președintelui Igor Dodon pe muntele Athos, pe care și-a mediatizat-o intens pe Facebook. „Ori de câte ori ar intra un bărbat în coteț la găini, acesta nu va ieși de acolo nici cocoș, nici găină”, a adăugat părintele Viorel Cojocaru, slujitor al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău. De cealaltă parte, episcopul Ioan de Soroca crede că „nu este condamnabilă postarea pozelor de către președinte”.

Președintele Igor Dodon sărută o icoană dintr-o mănăstire de pe muntele Athos. FOTO: Profilul de Facebook al lui Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că se va afla timp de 4 zile într-un pelerinaj pe Sfântul Munte Athos, un loc de reper în lumea ortodoxă. Muntele este sălașul a peste 1.500 de călugări ortodocși, 20 de mănăstiri și o mulțime de chilii și schituri. Liderul socialist de la Chișinău nu a ratat ocazia de a le arăta prietenilor săi de pe Facebook mănăstirile pe care le-a vizitat, călugării cu care s-a întâlnit și icoanele la care s-a închinat. „Delegația noastră este primită cu brațele deschise și cu o deosebită căldură”, a scris președintele într-o postare pe Facebook, atașând o fotografie cu grupul său de însoțitori. Aceștia au luat pe muntele Athos drapelul Moldovei.

Vameșul și Fariseul

Am discutat cu mai mulți preoți despre modul în care președintele și-a mediatizat pelerinajul și rugăciunea pe Sfântul Munte Athos. Câțiva dintre aceștia ne-au spus că n-ar vrea să comenteze situația, pentru că astfel ar da dovadă de lipsă de bun simț, așa cum o face președintele țării atunci când postează fotografii din timpul slujbelor și a rugăciunilor.

Slujitorii bisericii ne-au recomandat să citim pilda „Vameșul și fariseul”, o pildă a Mântuitorului pe care o găsim în Evanghelia de la Luca.

„Doi oameni s-au suit la templu să se roage; unul fariseu şi celalalt vameş. Fariseul stând drept, aşa se ruga în sine: «Dumnezeule, mulţumescu-Ţi că nu sunt ca ceilalţi oameni: răpitori, nedrepţi, adulteri sau chiar ca acest vameş; postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig». Iar vameşul, departe stând, nici ochii nu voia să şi-i ridice spre cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: «Dumnezeule, milostiv fi mie, păcătosul!» Vă spun Eu vouă: Acesta s-a coborât la casa sa mai îndreptăţit decât acela. Că tot cel ce se înalţă pe sine va fi smerit, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa”.

Slujitorii bisericii au făcut o legătură între acestă pildă, care reprezintă o lecție de smerenie și discreție, și postările președintelui, care amintesc mai mult de o campanie electorală și mai puțin de o atitudine evlavioasă.

Președintele s-a îmbrăcat nepotrivit pe muntele Athos

Unii preoți cu care am discutat consideră că nici vestimentația președintelui nu este potrivită pentru pelerinajul său pe muntele Athos. În prima zi de pelerinaj președintele și însoțitorii săi au apărut îmbrăcați în pantaloni albi și tricouri albe cu guler roșu. Tricourile aveau imprimate harta Republicii Moldova la piept în culoare roșie, cu inscripția „Iubesc Moldova” – denumirea campaniei inițiată de PSRM. În alte fotografii liderul țării apare îmbrăcat în pantaloni și cămașă cu mâneci lungi.

Igor Dodon, în biserica Protaton din Karyes, urcat pe tronul arhieresc, cel rezervat numai ierarhilor Bisericii Ortodoxe sau monarhilor ortodocși FOTO: Profilul de Facebook al lui Igor Dodon

Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, Maxim Melinti, spune că a fost de două ori pe muntele Athos și își amintește că regulile de comportament erau destul de stricte, inclusiv în ceea ce privește vestimentația pelerinilor. „Nu poți purta pantaloni scurți sau maiouri. Trebuie neapărat pantaloni lungi și o cămașă cu mâneci lungi. Regulile sunt mai stricte decât în mănăstirile noastre, de exemplu”, spune preotul.

„Când am fost eu, cel puțin, nu era permis să faci poze sau să filmezi. Poate s-au schimbat lucrurile în timp. De obicei, mănăstirile sunt fotografiate doar din exterior, pentru că înăuntru sunt multe obiecte și icoane prețioase”, explică parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”. Astfel, pentru a nu ațâța tâlharii, se spune că monahii de pe muntele Athos încearcă să țină departe de ochii publicului lucrurile valoroase.

Este ceva mai mult personal decât public

Un asemenea pelerinaj pe muntele Athos este foarte important în viața creștinilor și are o menire importantă pentru credincioși. „Menirea este schimbarea unor calități lăuntrice, a unor caracteristici morale și spirituale ale omului. Este ceva mai mult personal decât public. Pelerinajul trebuie făcut cu rugăciune și smerenie și vorbesc la general, nu doar despre cazul respectiv”, subliniază părintele Maxim Melinti.

Acesta spune că mănăstirile au devenit astăzi mai mult atracție turistică decât loc de rugăciune. Astfel, se înțelege tendința oamenilor de a face poze și a imortaliza vizita lor în asemenea locuri. „Există și considerentul că multă lume nu a reușit să ajungă acolo. Poate că președintele pur și simplu oferă o prezentare a locurilor”, mai spune preotul, precizând totuși că „pe internet este multă informație despre muntele Athos”.

Președintele și însoțitorii săi pozează cu drapelul Republicii Moldova. FOTO: Profilul de Facebook al lui Igor Dodon

„PR politic” sau „rugăciune sinceră pentru poporul moldovenesc”

Fotografiile pe care le-a postat președintele Igor Dodon din vizita sa pe muntele Athos nu reprezintă nimic altceva decât PR politic. Părintele Viorel Cojocaru, slujitor al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, crede că președintele atrage biserica într-o nouă cursă „așa cum a mai făcut-o”. „Ori de câte ori ar intra un bărbat în coteț la găini nu va ieși de acolo nici cocoș, nici găină. Hristos judecă omul după fapte, nu după vorbe și fotografii”, punctează părintele.

Altceva spune episcopul Ioan de Soroca, vicar mitropolitan în cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldovei.

„Fiecare persoană decide cum acționează. Nu este condamnabilă postarea pozelor de către domnul președinte. Faptul că se mediatizează vizita domniei sale pe Sfântul Munte Athos este ceva firesc, obișnuit și nu trebuie să lovim în intimitatea persoanei. Noi nu cunoaștem interiorul ființei omului”, explică episcopul.

Acesta mai adaugă că președintele „se roagă, în mod cert, pentru sine, pentru familie și pentru poporul moldovenesc”.

Dodon și socialiștii care l-au însoțit bat mătănii într-o mănăstire de pe muntele Athos – fotografie postată pe Facebook

„Un conducător de țară are datoria de a se ruga nu doar pentru sine și familia sa, ci pentru întreg poporul pe care îl conduce prin binecuvântare de la Dumnezeu. Dacă domnia sa consideră potrivit să posteze atunci nu este condamnabil. Este o decizie privată”, subliniază episcopul Ioan de Soroca.

Amintim că, președintele Igor Dodon a anunțat, tot într-o postare pe Facebook, că va lipsi 10 zile din țară. Între 1-5 august acesta se află pe Sfântul Munte Athos, iar între 5-8 august liderul țării va efectua o vizită în Iran pentru a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui reales Hassan Rouhani.

1 Comment

  1. Pingback:Vameș sau fariseu. Ce spun preoții despre vizita lui Dodon pe muntele Athos – Birfe.xyz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.