Datoria fiecărui moldovean era în 2016 de 16.713 de lei, de aproape 4 ori mai mare decât acum 10 ani când suma era de 4.209 lei. Calculele au fost făcute de „Expert-Grup” în baza repartizării sumei datoriei publice la numărul populației.
Centrul Analitic „Expert-Grup” a publicat un infografic pe budgetstories.md în baza studiului „Datoria publică a Republicii Moldova: Nu e mare însă o pătrime a fost irosită în zadar”. Astfel, suma datoriei sectorului public înregistrată pe 31 martie curent era de 59,5 miliarde de lei, dintre care datoria de stat reprezintă 51,65 miliarde de lei (86,9% din total), cea a Băncii Naționale a Moldovei este de 5,3 miliarde de lei (8,9% din total), suma pe care trebuie să o ramburseze întreprinderile publice este de 2,14 miliarde de lei (3,1% din total), iar datoria Găgăuziei este de 0,4 miliarde de lei.
Potrivit calculelor experților, această datorie a crescut constant pe parcursul perioadei 2007 – 2016, de la 13,9 miliarde de lei la 59,3 miliarde de lei sau de la 1,3 miliarde de dolari la 3 miliarde de dolari. În același timp, dacă în 2007 unui moldovean îi revenea 4.209 de lei din datoria publică, atunci în 2016 suma a ajuns la 16.713 de lei. De asemenea, valoarea acestor plăți s-a majorat în această perioadă de la 372 de dolari la 836 de dolari, creșterea fiind mai mică din cauza devalorizării valutei americane.
Doar pe parcursul anului trecut datoria Republicii Moldova a crescut de la 33,509 miliarde de lei la 50,785 de miliarde de lei, creșterea fiind de 1,5 ori mai mare decât în 2015. Cauza acestei majorări semnificative este creșterea esențială a datoriei de stat.
Astfel, reprezentanții „Expert-Grup” notează că nivelul actual al datoriei din sectorul public al Republicii Moldova nu este unul care să creeze probleme. „Însă, orice datorie este mare, când banii împrumutați sunt aruncați în vânt și mică în cazul în care banii împrumutați sunt utilizați pentru prosperarea generațiilor actuale și viitoare. Cu părere de rău, frauda bancară și cheltuirea ineficientă a banilor publici au transformat o datorie relativ mică într-o povară nejustificată pentru contribuabilii din Republica Moldova”, au conchis autorii studiului.
Eu unul nu am achitat nici un leu, nici soția și nici copii, de ce duceți lumea în eroare cu aceste porcării ?
S-ai multumim lui Filat pentru asta. Las ca acusi ajunge Kroll-ul la noi si se va incepe recuperarea banilor.