Meniu Închide

Cât de independentă este Republica Moldova la 26 de ani: cu multe griji și fără bani

soldati

Originalul Declarației de independență a Republicii Moldova a fost făcut scrum și pulbere în aprilie 2009. Stenograma ședinței Parlamentului din 27 august 1991, ziua în care statul și-a declarat independența, a ars. Fără „acte de identitate” și cu datorii de peste 3,5 miliarde de dolari Republica Moldova își sărbătorește astăzi Ziua Independenței – cea de-a 26-a aniversare.

soldati
Masa unui ostaș al Republicii Moldova: terci de mei cu carne de vită în sos, pâine cu unt și ceai negru. FOTO: Sandu Tarlev

Ce înseamnă, de fapt, independență?

Independența este situația unui stat sau a unui popor care se bucură de suveranitate națională, adică atunci când un stat independent este liber să-și rezolve problemele sale interne și externe fără amestec din afară. Definiția de „independență” conține atât noțiunea de stat, cât și popor din simplul motiv că structurile statale se transformă în timp, iar poporul, oamenii, sunt cei care modelează statul în care locuiesc. Definiția independenței conține și termenul de suveranitate, care înseamnă că supremația puterii de stat este exercitată pe tot teritoriul țării, autonom de voința altor state.

Simbolistica de stat, contestată

„Republica Moldova este patria mea” – panou în fața Palatului Republicii din Chișinău FOTO: Sandu Tarlev

Republica Moldova are elementele simbolice ale oricărui stat: imn, drapel, stemă. Pentru cetățeni sunt mai palpabile, mai pe înțeles, lucrurile reale, precum puterea economică, moneda, puterea militară. În Moldova atât elementele simbolice, cât și cele palpabile sunt subminate prin diverse forme.

Imnul Republicii Moldova „Limba noastră” a fost adoptat în anul 1995. Până în 1995 imnul a fost „Deșteaptă-te române”. În prezent, în spațiul public sunt aruncate informații care indică un început de dezbatere despre schimbarea imnului. Imnul „Limba noastră” evocă frumusețea limbii vorbite, dar în textul imnului nu se menționează nici o dată denumirea acesteia, limba română, sintagmă folosită în Declarația de independență. În plus, imnul nu este intonat pe întreg teritoriul republicii, în stânga Nistrului, fiind utilizat un alt imn, decis la Tiraspol.

De asemenea, merită să amintim că socialiștii au contestat tricolorul și intenționează să schimbe drapelul roșu, galben și albastru. O astfel de inițiativă a lansat-o Igor Dodon încă în 2012. Atât la Tiraspol, cât și la Comrat, tricolorul Republicii Moldova este înlocuit deseori cu simbolistici regionale. Stema de stat a Republicii Moldova are un element comun cu stema României: capul de bour.

Economie mică și vulnerabilă

Seria de bancnote emisă în noiembrie 1993 FOTO: Sandu Tarlev

Din punct de vedere economic, Republica Moldova este cea mai slabă de pe continentul european. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de 2.089 dolari în 2017. Pentru comparație, Ucraina – țară aflată în război – este mai productivă decât Moldova, având 2.261 dolari pe cap de locuitor, iar PIB-ul Georgiei – țară cu aproximativ aceeași populație și suprafață – este de 3.715 dolari pe cap de locuitor. PIB-ul României este de patru ori mai mare decât al Republicii Moldova: 9.667 dolari pe cap de locuitor.


CITIȚI ȘI: INFOGRAFIC Investițiile donatorilor în Republica Moldova, tot mai puține. Țara rămâne cu datorii de miliarde


Bugetul Republicii Moldova pentru 2017 are venituri de aproximativ 51,6 miliarde lei (în aceste venituri sunt incluse și granturile externe de 2,72 miliarde lei) și cheltuieli de 57 miliarde. Tot în 2017, Republica Moldova are datorii de peste 65 miliarde lei. Pentru a supravețui Moldova a contractat împrumuturi de la FMI și speră la mai multe granturi din partea Uniunii Europene.

Moneda proprie, un element important fiecărui stat, cedează ușor în fața deciziilor neinspirate luate de Guvern sau a speculatorilor. Ne amintim cu toții cu câtă violență a pierdut leul din valoare la începutul anului 2015. Ca și imnul sau drapelul de stat, moneda moldovenească nu este folosită în stânga Nistrului, acolo găsindu-se „rubla transnistreană”. Moneda emisă de Chișinău este deoseori sabotată chiar de propriii cetățeni, care utilizează euro sau dolari americani atunci când vor să facă economii sau să încheie tranzacții în sume mai mari. Nu e un secret pentru nimeni că prețurile pentru imobile sau automobile sunt exprimate în euro de multă vreme.

Un alt sabotor al economiei moldovenești este Federația Rusă care interzice sistematic produsele moldovenești sau acceptă importuri din Republica Moldova pe criterii regionale, favorizând companiile înregistrate în Comrat și Tiraspol.

Armata rusă care nu mai pleacă

Banner cu „Armata rusă afară” și cordon de poliție care îi alungă pe combatanții de la războiul de pe Nistru FOTO: Sandu Tarlev

Armata Republcii Moldova are un efectiv de aproximativ 5.300 de militari. Bugetul Republicii Moldova pentru Apărare este de 553 milioane lei (aproximativ 31 milioane dolari). Este binecunoscut faptul că Armata Națională nu este dotată corespunzător. Astfel, în dotare sunt aproximativ 150 de blidate model TAB-71 și MT-LB, rămase din perioada sovietică. În 2014, SUA au donat Armatei Naționale 44 de vehicule 4×4 HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle).


CITIȚI ȘI: Cine se teme de Armata Națională a Moldovei


Știm cu toții că pe teritoriul Republicii Moldova sunt staționate trupe ale Federației Ruse. Parlamentul, prin declarațiile sale, a solicitat retragerea acestor trupe, iar Guvernul amintește anual despre acest lucru în plenul sesiunilor ONU. Moscovei nici că-i pasă de cerințele de la Chișinău. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon lasă să se înțeleagă că trupele rusești n-ar fi o problemă. Articolul 11 din Constituție care proclamă „neutralitatea” este ca o ceață după care se ascund cei naivi. Republica Moldova nu alocă nici 0,5% pentru acest domeniu. Într-o lume tot mai agitată apartenența la un bloc militar ar asigura statul cu instrumente reale de protecție contra agresorilor.


CITIȚI ȘI: Moldoveanul se definește prin statul pe care-l disprețuiește. Portretul după 25 de ani de independență (august 2016)


Pe 27 august 1991 Republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. Prima țară din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova a fost România.

1 Comment

  1. Herodot

    După opinia mea un stat nu poate fi independent dacă pe teritoriul ei se află epoleți străini. De asemeanea dacă are datorii externe. Precum și dacă alături de drapelul oficial mai fîlfîe permanent și alte steaguri. Ele oricum inflențează și presează politica presupusului stat zis independent. Corect afi fi să MARCĂM, xx de la semnarea Declarației de independență, decât să trîmbițăm papagalicește că am fi îndependenți. Cine ar trebui să achite cele 3,5 mld de dolari datorii externe, Cam câte 300 per capita, de la mare și pană la cel din matenitate. Oare nu e cam prea MULT pt un cetetean independent ??? Asta ar fi cam salariul anual al unui profesor de liceu dacă ar fi virat doar pt stinderea datoriilor . Dar cu ce va trăi el ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.