Meniu Închide

Raportul anual al lui Chirtoacă, între versuri, reculegere și huiduieli

Dorin Chirtoacă a fost huiduit în timpul prezentării raportului său de activitate și a trebuit să ridice vocea ca să nu fie acoperit de zgomotul protestatarilor. Edilul le-a dat replica acelora care au tulburat evenimentul, spunându-le că sunt niște „pierde-vară” și că „misiunea lor este de a nu face nimic și a sări cu gura la alții”.

Chirtoacă și-a început prezentarea raportului cu un minut de reculegere în memoria victimelor exploziei din localul „La soacra” și a accidentului aviatic SMURD, dar și a femeii care a murit ieri fiind lovită de un copac. Primarul municipiului Chișinău a spus că tragicul accident va fi cercetat penal și că vinovații vor fi trași la răspundere. „Ar fi ușor să arătăm cu degetul și să găsim un țap ispășitor. Deocamdată, nu putem învinui pe nimeni”, a declarat edilul în debutul discursului său pe care l-a ținut în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

chirtoaca-raport-9
Dorin Chirtoacă își prezintă raportul de activitate în scuarul Europei FOTO: Sandu Tarlev

Cu ce se laudă primarul

Dorin Chirtoacă a enumerat câteva dintre principalele realizări ale sale din ultimul an. Este vorba despre intrarea în reparație a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, crearea a peste 2.000 de locuri de muncă, asamblarea a 20 de troleibuze, construirea unei rețele de iluminare a traseului spre aeroport, amenajarea a 5.000 de locuri de parcare și a 40 de locuri de joacă pentru copii. Edilul a mai trecut în listă repararea teatrului Satiricus, deschiderea primului Centru de Andrologie, inaugurarea bustului lui Andrei Mureșanu și susținerea suburbiilor capitalei cu câte cinci milioane de lei pentru fiecare.

Dorin Chirtoacă, un Eminescu contemporan

În timp ce primarul își prezenta realizările cu patos și convingere, la fața locului s-au adunat mai mulți protestatari. Activistul Oleg Brega a făcut gălăgie suflând într-o vuvuzea și cerându-i lui Chirtoacă să-și dea demisia. „Animalule, închide gura!”, i-a strigat un bătrânel ce părea un mare susținător al edilului Capitalei. Peste câteva minute și-a făcut apariția un grup de protestatari tineri ai Partidului Socialiștilor. Puțini la număr, dar foarte gălăgioși, aceștia au boicotat evenimentul prin scandarea lozincilor de denigrare a primarului. Polițiștii au înconjurat grupul de protestatari pentru a evita altercațiile. Chirtoacă și-a întrerupt discursul spunând că nici Mihai Eminescu nu a fost apreciat în timpul vieții. Edilul a recitat o strofă din poemul „Criticilor mei”, precizând că, nu se compară cu Eminescu, dar că situația sciitorului este foarte asemănătoare cu a sa. „Celor care încercau să facă ceva, li se sărea în cap. Acest fenomen este prezent și astăzi”, a concluzionat edilul.

chirtoaca-raport-2
Oleg Brega protestează contra lui Chirtoacă FOTO: Sandu Tarlev

„Vă ofer timp să suflați în vuvuzele”

Primarul Capitalei a mai spus că în ultimul său an de activitate a continuat să implementeze proiectele începute mai demult precum acordarea compensațiilor la plata încălzirii, reconstrucția și repararea infrastructurii, prevenirea inundațiilor. Discursul primarului a fost însă bruiat de sunetul vuvuzelelor. Chirtoacă și-a tot întrerupt prezentarea dezorientat și s-a adresat protestatarilor. „Noi, fiind adepții democrației, acceptăm opiniile dumneavoastră. Vă oferim timp și spațiu să suflați în vuvuzele și vă invităm la tribună. Respectați-ne punctul de vedere și pe cel al cetățenilor care ne-au mandatat să fim aici”, a fost mesajul lui Dorin Chirtoacă. Acesta a menționat care sunt prioritățile sale pentru următoarea perioadă. Este vorba despre finalizarea reconstrucției străzilor 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun. „Ne propunem continuarea programului de reabilitare a troleibuzelor și autobuzelor, darea în exploatare a apeductului magistral Chișinău -Trușeni, amenajarea curților de bloc și realizarea studiilor de fezabilitate pentru izlolarea termică a clădirilor, un proiect în care se vor investi în următorii 20 de ani 500 de milioane de euro”, a precizat Chirtoacă. Acesta a mai spus că bugetul Capitalei este unul „de supraviețuire”.

chirtoaca-raport-4
Garda tânără a Partidului Socialiștilor din RM. FOTO: Sandu Tarlev

Nemulțumirile chișinăuienilor

„Cu cât mai multe vom realiza noi, cu atât mai agresivi vor fi ei. Misiunea lor este de a nu face nimic și a sări cu gura la alții. Din ăștia avem mulți”, a spus Chirtoacă vizavi de protestatari. Primarul s-a arătat dispus să răspundă la întrebările chișinăuienilor precizând că o va face și în limba rusă, afirmație ce l-a supărat pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, prezent și el la eveniment. „Dorin, a să-ți dau eu ție să răspunzi în rusă!”, i-a strigat Ghimpu primarului. Spre final, edilul a și apostrofat o bătrână care a refuzat să vorbească în limba română. „Poate ar fi cazul să o învățați”, i-a spus Chirtoacă.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, și-a prezentat astăzi, 15 iunie 2016, raportul de activitate pentru ultimele 12 luni. Chirtoacă ocupă această funcție din anul 2007.

chirtoaca-raport-12
În mod tradițional, Mihai Ghimpu i-a strâns mâna primarului după prezentarea raportului de activitate FOTO: Sandu Tarlev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.