Partidele din Republica Moldova au primit aproape 31 de milioane de lei în formă de donații în primele 6 luni ale acestui an. În total, cele mai mari venituri în această perioadă le-a avut Partidul Democrat – peste 35 de milioane de lei. Venituri mult mai modeste au avut socialiștii – puțin peste 4 milioane de lei, liberalii – puțin peste 2 milioane de lei sau Partidul Acțiune și Solidaritate care a avut venituri de peste 200.000 de lei, se arată într-un raport al asociației Promo-Lex.
În acest an partidele politice din țară au dat dovadă de mai multă disciplină și au prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC) rapoartele privind gestiunea lor financiară. Potrivit acestor rapoarte majoritatea partidelor trăiesc din donații. Astfel, cele 35 de formațiuni politice care au prezentat informații despre sursa lor de finanțare au stipulat că donațiile reprezintă principalul mijloc de existență. În total, partidele au primit donații în valoare de aproape 31 de milioane de lei. Alte surse de finanțare sunt veniturile obținute din administrarea proprietății care însumează aproximativ 26 de milioane de lei, subvențiile de la bugetul de stat în valoare totală de 19 milioane de lei şi cotizațiile de membru în sumă de aproximativ 4 milioane de lei.
Democrații au cele mai mari venituri
În raportul întocmit de Promo-Lex se accentuează faptul că Partidul Comuniștilor (PCRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și Partidul Democrat din Moldova (PDM) sunt singurele formațiuni politice care au obținut venituri din activități economice. Cei mai mulți bani, mai exact 26 de milioane de lei, i-au obținut comuniștii din vânzarea activelor. Cele mai mari venituri în prima jumătate de an le-a avut Partidul Democrat – peste 35 de milioane de lei. Partidul Liberal Democrat și Partidul Socialiștilor au avut venituri de peste 4 milioane de lei, în timp ce PAS și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au declarat venituri de peste 200.000 de lei, se menționează în raportul „Monitorizarea finanțării partidelor politice în prima jumătate a anului 2017”, realizat de Promo-Lex.
CITIȚI ȘI: Filantropie fără modestie. De ce politicienii își creează fundații
În același raport se menționează că până la 2 mai 2017 trei formaţiuni politice au încasat donaţii în numerar peste plafonul stabilit de CEC, respectiv riscă să fie atrase la răspundere şi sancţionate, după caz. Aceste partide pot fi obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie donatorilor sumele neconforme primite peste plafoanele stabilite. Potrivit analizei realizate de experții Promo-Lex, Partidul Unității Naționale ar trebui să verse în bugetul de stat 16.400 de lei, PDM – peste 14 milioane de lei și PPDA – aproximativ 63.000 de lei.
Partidele uită să raporteze toate cheltuielile
Partidele investesc cei mai mulți bani în materiale promoționale și publicitate în presă. Aproximativ 30 de milioane de lei au fost cheltuite în aceste scopuri de către formațiunile politice din țară, în prima jumătate a anului 2017. Aproximativ 4 milioane de lei au fost cheltuite pentru întreținerea sediilor de partid, cam 3 milioane de lei pentru personal și aproximativ 2 milioane de lei s-au dus pe manifestații publice.
Potrivit monitorizării efectuate de Promo-Lex, 12 partide politice nu și-au raportat integral cheltuielile estimate la mai mult de 21 de milioane de lei. Astfel, PDM a uitat să raporteze cheltuieli în valoare de peste 18 milioane de lei, PL – aproximativ 600.000 de lei, iar PPEM nu a specificat cheltuieli de peste 200.000 de lei. Promo-Lex a constatat că partidele nu au raportat corect toate cheltuielile legate de promovarea lor politică. De exemplu, PDM și PL au uitat să declare că au cheltuit aproximativ 300.000 de lei pentru manifestații publice, iar mai multe partide nu au declarat în mod corespunzător cheltuielile pentru deplasările în țară și în străinătate.
CITIȚI ȘI: Dezamăgiți de clasa politică, moldovenii refuză să mai dea bani partidelor
Formațiunile politice reușesc să se eschiveze de la raportarea anumitor cheltuieli și din cauza modelului de raport financiar propus de CEC pe care partidele trebuie să-l completeze. Respectivul raport nu cuprinde anumite categorii de cheltuieli precum „consultanță politică”, „recompense pentru voluntari și agitatori” sau rubrici precum „cheltuieli pentru panouri stradale”, „cheltuieli pentru publicitate electronică”. Lipsa acestor formulări le permit partidelor să generalizeze datele, minimizând transparența cheltuielilor pe categoriile menționate, consideră experții Promo-Lex.
Politicienii și concertele
Partidul Socialiștilor a fost cel care, în 2017, a organizat cele mai multe evenimente destinate celebrării zilei de 9 mai și cel puțin 27 de evenimente în cadrul campaniei politice „Demiterea Primarului de Chișinău”. Pe lângă acestea, au desfășurat și competiții sportive, au organizat concerte şi marșuri. În același timp, PD a organizat cel mai costisitor concert din acest an și anume cel dedicat celebrării Zilei Victoriei și Zilei Europei.
Totodată, 15 partide politice au desfășurat 1.441 de activități promoționale și evenimente în prima jumătate a acestui an. Potrivit estimărilor efectuate de către Promo-Lex, pentru aceste evenimente au fost parcurși cel puțin 167.056 de km în interiorul țării și au fost efectuate cel puțin 21 de deplasări peste hotarele țării în interes de partid. Cel puțin 6 partide politice, printre care PSRM, PN, PPEM și PL, nu au raportat cheltuieli în valoare de aproximativ 200.000 de lei pentru deplasări în țară. Alte partide precum PDM, PSRM, PCRM, PAS și PPDA au evitat să raporteze cheltuielile pentru deplasările în străinătate.