Prima ședință a Parlamentului de la Chișinău din sesiunea toamnă-iarnă a început fără a avea o ordine de zi disponibilă publicului larg – aceasta a fost publicată abia după 2 ore. Deputații au felicitat profesorii și au trecut la dezbaterea subiectelor: construirea pensiunilor agroturistice, executarea hotărârilor judecătorești sau majorarea salariilor pentru Oficiul Avocatul poporului.
În debutul ședinței socialiștii au încercat să introducă pe ordinea de zi proiecte de legi legate de taxele pentru moștenire și indemnizații mai mari la nașterea copiilor. Propunerile PSRM au fost ignorate de majoritatea parlamentară. Liberalul Mihai Ghimpu a intervenit la fiecare propunere a socialiștilor și i-a îndemnat să susțină inițiativa liberalilor de a face Unirea cu România. Mai mult, Mihai Ghimpu a citit lista socialiștilor care au cetățenie română: „Lebedinschi, Mudreac, Dolință au cetățenie română și am înțeles că Igor Dodon tot a depus cerere să obțină cetățenie”.
Parlamentarul Lilian Carp l-a atenționat pe Valeriu Ghilețchi că a cheltuit foarte mulți bani publici pentru călătorii în străinătate și a propus ca acesta să fie distins cu medalia „Pintilie călătorul”.
„Profesorii să aibă răbdare”
Spicherul Andrian Candu a felicitat profesorii cu ocazia zilei lor profesionale și i-a îndemnat să aibă răbdare.
Profesorii au probabil cea mai nobilă activitate, deoarece produc, să spunem așa, viitoarele generații. Trebuie să găsim soluții ca profesorii să se simtă la ei acasă și să se simtă bine, pentru că ceea ce simt ei se va transmite copiilor și viitoarelor generații. Îi rugăm să aibă răbdare – Andrian Candu.
Clădiri pe câmpuri
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră cu agroturismul va înflori dacă se va permite construcția pensiunilor pe terenurile agricole. Astfel, a fost dezbătut un proiect de lege care va permite agricultorilor să construiască pensiuni agroturistice cu o capacitate de până la 20 de camere pe terenurile agricole, fără excluderea terenului din circuitul agricol. Proiectul a fost criticat de unii deputați, deoarece ar deschide poarta pentru construcții în păduri și construcții de hotele și restaurante pe marginea drumurilor. Viceministrul Agriculturii Vasile Luca a fost întrebat câte pensiuni, hoteluri sau clădiri construite ilegal au fost demolate de autorități în ultimii ani. Totuși, acesta nu a răspuns la întrebare.
Hotărârile contra statului, executate mai rapid
Viceministrul Justiției Oleg Serbenco a prezentat un proiect de lege care să scurteze perioada de executare a hotărârilor judecătorești împotriva statului. Astfel, termenul a fost scurtat de la 6 luni la 3 luni. Autorii consideră că în așa mod s-ar îmbunătăți accesul la justiție.
Parlamentarii mai intenționează să mărească salariile celor din Oficiul Avocatului poporului. Conform proiectului de lege, ombudsmanul va avea salariul lunar, de bază, de 11.880 lei pe lună. Legea va intra în vigoare retroactiv, adică salariile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2017. Salariul pentru anul 2016 al lui Mihai Cotorobai, avocat al poporului, a fost de 232.000 de lei, iar cel al Maiei Bănărescu, avocatul copilului, a fost de 217.000 de lei. Autorii scriu în nota informativă că salariul avocatului poporului în alte țări este echivalat cu cel al președintelui de Parlament sau al premierului.
La ședința Parlamentului din 4 octombrie 2017 au fost prezenți 98 din cei 101 deputați. Parlamentarii moldoveni au avut pe 22 septembrie o ședință specială în care au revotat proiectele de legi care nu au fost acceptate pentru promulgare de președinte – privind tichetele de masă sau pachetul care se referă la UTA Găgăuzia etc.