Meniu Închide

Stadion în Costești și panouri solare în Călărași. Ce proiecte se implementează în centrul țării

În satul Costești se construiește un complex sportiv de 7.000 de metri pătrați, la spitalul raional din Călărași se instalează panouri solare, iar în localitățile Bardar și Ruseștii Noi se efectuează lucrări de construcție a unui apeduct magistral. Acestea sunt proiectele de anvergură care se desfășoară, în prezent, în regiunea de centru a țării, acolo unde sunt concentrate circa 30% din întreaga populație a Republicii Moldova. În timp ce unele primării se zbat pentru a obține bani din bugetul de stat pentru dezvoltarea localităților, altele nici nu încearcă să elaboreze proiecte de finanțare. 

Muncitori pe șantierul de construcție a complexului sportiv din satul Costești. FOTO: moldNova.eu

În vara anului 2018 se preconizează inaugurarea Complexului Turistic Sportiv din satul Costești, un proiect în care se investesc peste 32 de milioane de lei. Complexul va dispune de 1.500 de locuri amplasate într-o zonă cu acoperiș, piste de alergare, spațiu pentru antrenamente, un teren sportiv de 7.000 de metri pătrați, parcare și rețea de apeduct și canalizare. Deocamdată, abia s-au încheiat lucrările de terasament a lotului de pământ care, în doar câteva luni, ar trebui să se transforme într-un stadion demn de mari competiții sportive.

Complex sportiv modern în satul Costești

Construcția acestui complex sportiv reprezintă „un vis al sportivilor și fotbaliștilor”, susține Natalia Petrea, primarul satului Costești din raionul Ialoveni. Pentru ca acest vis să devină realitate, din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocate peste 22 de milioane de lei. Ceilalți bani necesari pentru finisarea construcției vor fi alocați de primăriile localităților învecinate. Din bugetul satului Costești, de exemplu, se vor aloca aproximativ 500.000 de lei.

„Este un complex turistic sportiv de importanță regională, chiar națională. Partenerii noștri în acest proiect au devenit Consiliul Raional Ialoveni și alte șase primării din vecinătate. Terenul artificial pe stadion va fi făcut cu sprijinul Federației Moldovenești de Fotbal care, de asemenea, va contribui financiar. Vreau să cred că în 2018 acest teren va fi o frumoasă bijuterie sportivă și turistică”, spune Natalia Petrea. Muncitorii de pe șantier afirmă că au încheiat lucrările de terasament a teritoriului, iar acum lucrează la fundație.

De acest complex sportiv se vor bucura cei aproape 40.000 de locuitori din satul Costești și din localitățile învecinate. Managerii proiectului speră că 10.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 10-30 de ani și 700 de turiști vor participa în fiecare an la competițiile sportive desfășurate pe stadion.

Locul unde va fi amenajat complexul sportiv din Costești. FOTO: moldNova.eu

Mai multă apă potabilă pentru locuitorii din Bardar și Ruseștii Noi

La câțiva kilometri de satul Costești se efectuează lucrări de construcție a apeductului magistral pentru satul Bardar și comuna Ruseștii Noi. Este vorba despre construcția a peste 14.000 de metri de apeduct care vor spori accesul la apă potabilă pentru locuitorii acestor două localități. Totodată, se desfășoară și lucrări de construcție a peste 7.000 de metri de rețele de canalizare pentru orașul Ialoveni și a unei stații de pompare a deșeurilor menajere.

Primarul satului Ruseștii Noi afirmă că acestea sunt acțiuni pe care le aștepta de mult timp. „Majoritatea apei care se regăsește pe teritoriul satului Ruseștii Noi este una de proastă calitate. Spre exemplu, în urma testării apei din fântânile din localitate, doar în una din ele s-a găsit apă care poate fi potabilă. Apeductul magistral și conectarea satului la apa potabilită de calitate va soluționa această problemă”, crede primarul Pavel Codreanu.

Muncitorii lucrează la construcția apeductului pentru localitățile Bardar și Ruseștii Noi. FOTO: moldNova.eu

Ambele proiecte sunt susținute financiar de Guvernul Slovaciei. Astfel, programul Slovak Aid a oferit peste două milioane de lei pentru realizarea acestor construcții, iar Agenția de Dezvoltare Regională Senec Pezinok din Slovacia a contribuit cu alte 200.000 de lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova s-au alocat aproape 28 de milioane de lei. Costul total al acestui proeiect atinge suma de peste 33 de milioane de lei.

Panouri solare și apă caldă pentru Spitalul raional Călărași

Până la sfârșitul anului 2017, Spitalul raional din Călărași va avea o centrală termică renovată și propriul sistem termic solar. Astfel, vor fi instalate trei cazane noi care vor funcționa pe bază de gaze naturale cu o capacitate de 750 de kW fiecare. Totodată, vor fi instalați 504 metri de conducte preizolate, 40 de panouri solare și va fi efectuată conectarea bucătăriei spitalului la sistemul centralizat cu apă caldă menajeră. Creșterea Eficienței Energetice a Spitalului raional Călărași este un proiect susținut financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Tot din Germania vor fi aduse și panourile solare pentru a fi amplasate pe acoperișul spitalului.

Președintele raionului Călărași afirmă convins că lucrările vor fi finisate până la sfârșitul anului 2017. „E o chestiune de necesitate. Aici este implicat banul contribuabilului german și suntem sub o monitorizare strictă. Trebuie să terminăm lucrările în termen, pentru că altfel am pierde posibilitatea altor finanțări”, afirmă Sergiu Artene, președintele raionului.

Președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, și Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași. FOTO: moldNova.eu

La Spitalul raional din Călărași ajung aproximativ 8.200 de pacienți în fiecare an. Directoarea instituției, Silvia Bobescu, este convinsă că investițiile de sute de mii de euro vor crea condiții mai bune pentru pacienții și angajații spitalului. Costurile totale ale lucrărilor de eficientizare energetică a spitalului din raionul Călărași se ridică la 490.000 de euro.

Primăriile nu pot scrie proiecte de finanțare

Jurnaliștii au avut șansa să vadă cum decurge implementarea acestor trei proiecte în cadrul unei deplasări oficiale organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, mărturisește că în Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) există raioane active care elaborează și depun proiecte pentru a primi finanțare și raioane care sunt sceptice față de aceste oportunități. În plus, majoritatea angajaților din administrațiile publice locale nu se pricep la elaborarea unor proiecte de finanțare logice și viabile. „Avem raioane medii de dezvoltare precum Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ialoveni și avem raioane care îmi spun dechis în față că nu cred în procedura noastră și nu se prezintă în cadrul consiliului Regional de Dezvoltare, acolo unde sunt membri și prezența este obligatorie. Asta se întâmplă în Anenii Noi, Dubăsari, Criuleni”, afirmă Viorel Jardan.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, discută cu muncitorii. FOTO: moldNova.eu

Acesta consideră că procesul de redactare a unui proiect și elaborarea portofoliului care să conțină toată documentația tehnică reprezintă o verigă slabă a angajaților din administrația publică locală. „Avem foarte puțini tineri specialiști care lucrează în serviciile de proiectare. Avem oameni în vârstă cu experiență extraordinară în perioada veche, dar care se adaptează greu la standardele noi. Încă nu am avut un proiect aproape de realitate. La toate proiectele pe care le primim este nevoie de modificări și lucrări suplimentare”, spune directorul ADR Centru.

Cum pot primăriile să obțină finanțare de la stat

Viorel Jardan explică etapele și filtrele prin care trece un proiect de finanțare elaborat de primăriile localităților amplasate în Regiunea de Dezvoltare Centru. „Inițial, toate dosarele sunt depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Centru. O comisie de admitere face o primă selecție a acestor dosare luându-se în considerare dacă se respectă limita financiară, dacă este demonstrată contribuția financiară proprie și a altor parteneri. După aceasta toate proiectele sunt analizate de experți pe diferite domenii: economic, apă și sanitație, drumuri, eficiență și energetică. Fiecare expert prezintă un raport despre logica proiectului și documentația tehnică a acestuia”, relatează Jardan.

În Regiunea de Dezvoltare Centru se află în stadiu de implementare 19 proiecte. FOTO: moldNova.eu

Ulterior, este creată o comisie cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Membrii comisiei verifică proiectele și face o nouă selecție. „Apoi se crează o comisie interministerială și are loc o nouă etapă de discuții și analize. După aceasta dosarele se prezintă Consiliului Regional de Dezvoltare ca mai apoi să meargă la Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale care este instanța supremă și oferă aprobarea finală a finanțării proiectului”, precizează Viorel Jardan.

Acesta asigură că, trecând prin atâtea filtre, „factorul politic este diminuat la maxim”, iar finanțare primesc proiectele de dezvoltare regională care chiar sunt sustenabile.

Egoismul moldovenilor

„În mod normal, partenerii de dezvoltare europeni demonstrează că pentru a obține un proiect de succes este nevoie de consolidarea eforturilor mai multor primării și a mai multor comunități de locuitori. La noi acest lucru este practic de domeniul fantasticului. Fiecare trage la turta sa. El să fie managerul de proiect, el să strângă banii, el să aibă cu ce merge la următoarea campanie electorală să arate ce a făcut. Este o problemă foarte mare”, mărturisește directorul ADR Centru.

Regiunea de Dezvoltare Centru este cea mai mare și populată din cele șase regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova. În cele 13 raioane care fac parte din RDC locuiesc peste un milion de oameni.

Pe parcursul anului 2017, ADR implementează 19 proiecte printre care creșterea Eficienței Energetice a spitalului regional Orhei, a Centrului de Sănătate din Șoldănești, reabilitarea drumurilor pe traseul Ungheni-Cetireni-Alexeevca, dar și reabilitarea sistemului de canalizare în orașul Niporeni și comuna Vărzărești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.