Republica Moldova se îndreaptă cu pași mici, dar siguri către alegerile din anul 2018, atunci când pentru prima dată va fi folosit sistemul de vot mixt (dacă acesta nu va fi amânat până atunci). Bătălia electorală va fi una din cele mai importante și dure din toată istoria Republicii Moldova, în condițiile în care anul 2018 poate deveni unul decisiv în stabilirea pentru totdeauna a vectorului extern: continuarea parcursului european sau îmbrățișarea vectorului euroasiatic.
Găgăuzia, împărțită în două
În această luptă decisivă locuitorii din UTA Găgăuzia au de ales între banii europenilor pe de o parte și legătura istorică pe care o au cu Federația Rusă pe de altă parte. După rezultatul excelent obținut de Igor Dodon la alegerile din 2016, socialiștii sunt marii favoriți în a ieși învingători din această bătălie. De partea cealaltă, democrații conduși de Vlad Plahotniuc nu renunță la bătălie și par să tatoneze cu grijă terenul.
Cele trei mandate găgăuze pot fi decisive
În urma formării circumscripțiilor electorale uninominale cel mai probabil UTA Găgăuzia va trimite trei deputați în Parlamentul de la Chișinău. Deși cele trei circumscripții din autonomie reprezintă doar 5% din total, e posibil ca anume în Găgăuzia să se decidă dacă Republica Moldova va continua sau va abandona vectorul european. La fel cum la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, atunci când diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu a fost de aproape 5% – exact numărul de voturi obținute de Dodon în Găgăuzia, ceea ce i-a asigurat victoria socialistului.
Camuflajul Partidului Democrat
Partidul Democrat este considerat de găgăuzi principalul vinovat pentru „furtul miliardului”, răcirea relațiilor cu Federația Rusă, dar și situația socio-economică deplorabilă în care se zbate Republica Moldova. Astfel că la următoarele alegeri parlamentare șansele de reușită ale democraților în Găgăuzia sunt limitate. Așa se face că pentru a-și mări considerabil șansele de victorie, democrații vor apela la un camuflaj politic și anume oamenii afiliați Partidului Democrat vor candida pe listele mișcării obștești „Novaia Gagauzia” (Noua Găgăuzie), condusă de actualul deputat democrat Nikolai Dudoglo.
Experimentul din Adunarea Populară Găgăuză
Partidul Democrat a experimentat deja votul pe circumscripții în Găgăuzia la alegerile pentru legislativul de la Comrat (Adunarea Populară a Găgăuziei) din toamna anului 2016, atunci când majoritatea celor aleși s-au lansat în campania electorală fie pe listele Mișcării „Noua Găgăuzie”, condusă de deputatul democrat Nikolai Dudoglo, fie ca independenți. Astfel, fiind apropiați ai democraților sau atrași ulterior în coaliție după ce au fost aleși, Partidul Democrat și-a creat o majoritate confortabilă în APG. Într-un final, spicher a fost ales Vladimir Kîssa – singurul deputat din APG ales pe listă de partid, cea a Partidului Democrat.
„Noua Găgăuzie”, gata de luptă
Se pare că echipa condusă de deputatul democrat este deja gata pentru marea confruntare din 2018. Lansarea neoficială în campania electorală a avut loc pe 7 octombrie, la Comrat, atunci când la cel de-al V-lea congres al mișcării au participat 1.161 de delegați, fiind stabilite și viitoarele acțiuni. Pe lângă liderul Nikolai Dudoglo, care se bucură de o importantă simpatie în regiune, trebuie menționată și puterea echipei „Noua Găgăuzie”, care este alcătuită dintr-o serie de tehnocrați puternici și cu experiență.
Cu cine atacă „Noua Găgăuzie” parlamentarele
Mișcarea obștească „Noua Găgăuzie” este în momentul de față cea mai reprezentativă organizație din autonomie. Pe lângă cei trei deputați din Parlamentul Republicii Moldova – Nikolai Dudoglo, Cornel Dudnic, Demian Caraseni – membri ai mișcării mai dețin în momentul actual majoritatea în legislativul găgăuz, inclusiv președinție prin spicherul Vladimir Kîssa și prim-vicepreședintele Alexandr Tarnavschi, dar de asemenea primari și consilieri locali.
„Noua Găgăuzie” condamnă separatismul și dorește relații bune cu Chișinăul
În deschiderea celui de-al V-lea congres, Nikolai Dudoglo s-a pronunțat pentru unitatea tuturor găgăuzilor, deoarece crede el că „doar prin unitate este posibil progresul găgăuzilor. Dudoglo a mai ținut să condamne separatismul și să se pronunțe pentru coabitarea pașnică cu autoritățile centrale. „Dragi delegați, trebuie să declarăm deschis astăzi că noi suntem pentru suveranitatea Republicii Moldova, suntem cetățeni ai Republicii Moldova și ne vom educa copiii în spirit național. Noi condamnăm separatismul, condamnăm radicalii și dorim să avem relații bune cu Chișinăul”, a exclamat Dudoglo.