Meniu Închide

Xenia Sobceak, noul bufon la curtea țarului rus

„Eu sunt împotriva lui Vladimir Putin, eu nu voi face parte din acest sistem”, a declarat candidata la funcția de președinte al Federației Ruse, Xenia Sobceak. Este una dintre afirmațiile pe care le-am auzit în cadrul interviului oferit jurnalistului rus Iuri Dudi.

Aflăm din același interviu că Xenia nu „se bagă în politică de bună voie, ci este un muncitor în salubritate, care e nevoit să se bage pentru că nimeni altcineva nu este pregătit pentru asta”. Xenia Sobceak, plină de sine, gata de a se jertfi, își asumă rolul de muncitor la salubritate. Ce vrea să facă ea: să măture voturile celor care sunt împotriva actualei guvernări de la Moscova. Acest lucru o va face în condițiile în care contracandidatul real al lui lui Putin, Alexei Navalnîi, va fi admis la alegerile prezidențiale tocmai în anul 2028. Totodată, Xenia este absolut conștientă de faptul că nu va câștiga alegerile. Care ar fi în acest caz motivația Xeniei de a participa la alegeri? Apropo, este absolut evident că Vladimir Putin a „binecuvântat” intrarea divei în cursa prezidențială.

Interviul oferit de Xenia jurnalistului rus demonstrează că scrutinul prezidențial din Rusia va fi o bufonadă. Xenia se numește pe sine însăși drept singurul candidat în stare să concureze cu țarul, pentru că dintre toți cei care vor participa la alegeri, există doar două nume sonore, care se află în gândurile tuturor cetățenilor ruși, de la mic la mare – ea și Putin! 95% din populația Rusiei îi cunosc pe aceștia doi.

Concluzia pe care o putem trage din prestația jurnalistei Xenia Sobceak este că Putin a înzestrat-o cu împuternicirea de a-l critica în campania prezidențială. Parafrazând în limbaj de teatru, Putin e țarul, iar Xenia – bufonul. Asistăm însă la o bufonadă perversă. Un bufon adevărat va ridiculiza neajunsurile adevărate ale țarului. În persoana Xeniei Sobceak avem mai curând un bufon fals, pentru că, în loc să fie primul din gloată care să strige despre goliciunea regelui, ea vorbește despre cât de uman este Putin.

Îi este profund recunoscătoare pentru faptul că Putin l-a ajutat pe tatăl ei, Anatoli Sobceak, să evadeze din Rusia în anul 1997, după ce Procuratura Generală a intentat un dosar pentru luare de mită. Toată lumea cunoaște că Putin a fost angajatul lui Anatoli Sobceak, fiind responsabil la începutul anilor 1990 de relațiile economice externe ale Sankt-Petersburg-ului. Sobceak zice că îi este recunoscătoare omenește lui Putin, însă ea nu este de acord cu ceea ce face Putin, din această cauză ea trăiește o dramă shakespereană. „Am decis în felul următor: există o recunoștință, însă, chiar dacă sunt recunoscătoare unui om apropiat, iar acest om apropiat va spune că trebuie arși homosexualii sau evreii, acest om nu va mai fi prietenul meu”, spune Sobceak.

Pledoria camuflată a Xeniei pentru Vladimir Putin nu încetează aici. Xenia îl dezvinovățește pe Putin de ceea ce face Federația Rusă în Ucraina, pentru că Vladislav Surkov este cel care are mâinile pătate de sânge, nu Putin! Apropo, Vladislav Surkov este consilierul prezidențial al lui Putin din 2013, tot el este autorul planului „Șatun” de destabilizare a situației în Ucraina, care a fost sustras din mail-ul lui Surkov de băieții de la „Cyber Hunta”. Întrebată de ce a apărut într-o fotografie alături de Vladislav Surkov, Xenia răspunde că, în calitate de jurnalistă, de multe ori se află în situația în care este nevoită să pozeze cu diferite personalități, chiar și dubioase. „Nu sunt prietenă cu Surkov. Consider că el se face vinovat de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Mâinile lui sunt murdare de sânge!”. Procedeul acesta, folosit de Sobceak, se numește în limbajul de specialitate – transfer de imagine. Bună treabă! Sobceak n-a mai vorbit despre Ucraina în cadrul interviului, decât în contextul lui Surkov!

Apoi Xenia mai spune că Putin nu a știut din timp despre asasinarea lui Boris Nemțov. Mai mult, Putin a fost foarte, dar foarte furios pe Ramzan Kadîrov pentru că a comandat uciderea opozantului Boris Nemțov. „Haideți să nu-l demonizăm [pe Putin] în acest context!”, ne îndeamnă candidatul la fotoliul de președinte al Federației Ruse.

Pe acest fundal de umanizare a lui Putin, toate încercările de a-l critica pe președinte pălesc.

PS: De la filosoful Maxim Goriunov citire: „De fapt, rolul care îi este sortit lui Sobceak, reprezintă visul fiecărui rus: să-l critice pe țar la ordinul țarului, pentru ca țarul să rămână în continuare țar. Îl servești și, totodată, îl critici și nici Siberia nu te paște – asta numesc eu noroc de ordin cosmic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.