Meniu Închide

„Istoria Moldovei” a lui Igor Dodon: de la omul preistoric la civilizația Cerneahov

Premiera filmului documentar „Istoria Moldovei” are loc la cinematograful Patria-Loteanu luni, 13 noiembrie. Jurnaliștii care nu au acreditare de la Președinție nu sunt lăsați să intre în cinematograful peste care au pus stăpânire băieții de la paza prezidențială. Primul cordon de polițiști îl trecem cu ajutorul consilierului prezidențial Ion Ceban, al doilea cordon, care este la ușa cinematografului, îl trecem ceva mai târziu, după ce paza primește indicații să lase toată presa, inclusiv pe cea care nu are acreditare.

„Istoria noastră adevărată”

Sala cinematografului este plină, câțiva oameni care au venit fără invitații stau la perete, în picioare. Președintele Igor Dodon întârzie, dar este întâmpinat respectuos – spectatorii se ridică în picioare. În sală se află oaspeți de onoare – ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, dar și istorici, promotori ai teoriei moldoveniste, cum ar fi de exemplu Victor Stepaniuc. Patosul este emanat odată cu primele cuvinte rostite de președinte. Aflăm că este vorba despre un eveniment foarte important, primul de acest fel din ultimele decenii în Republica Moldova. Igor Dodon amintește despre niște cărți despre istoria Moldovei care au văzut lumina zilei cu aportul său, însă, din păcate, așa sunt vremurile că lumea nu prea citește, de aceea a fost turnată această trilogie documentară.

Prima parte povestește despre „Istoria Moldovei” începând cu perioada de acum un milion de ani până la antichitate. Apoi vor urma două episoade despre Moldova medievală, care va fi prezentat la 2 decembrie, și despre Moldova modernă și contemporană, în ianuarie 2018. „Este vorba, în ultimă instanță, despre „istoria noastră adevărată” care trebuie să ajungă în casa fiecărui moldovean”, spune Dodon.

Igor Dodon, la cinematograful Patria-Loteanu, alături de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și Corneliu Popovici, consilier prezidențial pe probleme de cultură

După președinte, au mai ținut discursuri Elena Pahomova, scenaristul filmului, și istoricul Valentin Dergaciov; ultimul declară că „filmul nu are nimic cu politica”. Despre autorii filmului am scris în articolul „Cum a furat România steagul lui Ștefan cel Mare de la Athos sau cine a creat filmul lui Dodon, „Istoria Moldovei”.

Ce înseamnă numele de familie

Din primele secvențe ale filmului aflăm că pe meleagurile moldovenești s-au perindat șiruri nesfârșite de triburi și popoare, iar acest fapt este reflectat în diversitatea numelor de familie care se găsesc pe teritoriul republicii. Astfel, aflăm că cel mai adesea întâlnit nume este „Rusu” care îi reprezintă pe urmașii rusinilor. Mai sunt și „Munteanu” din Muntenia, „Sârbu” din Serbia și „Ungureanu” din Ungaria. Ideea centrală a acestui film este că moldovenii au fost formați urmare a convețuirii mai multor popoare pe acest pământ; moldovenii ar fi rezultatul simbiozei dintre popoare.

Fabula filmului, de la preistorie la Cerneahov

Apoi, autorii filmului ne povestesc despre omul din grote, despre mamuți și oasele acestora care au fost folosite de către omul preistoric pentru construcția unor corturi. Apoi ni se povestește despre civilizația Cucuteni – Tripolie, o civilizație strălucită care s-a născut înaintea celei romane, grecești și egiptene, iar asta ar fi (?) o mândrie deosebită pentru noi.

Apoi urmează o relatare despre triburile crescătoare de animale, apoi despre triburile tracilor, printre care se numără geții. Despre aceștia aflăm că nu au avut frică de moarte, de aceea au fost războinici neînfricați. Apoi urmează o relatare despre coloniile grecești, orașul Tyras, despre negoțul cu sclavi. Imediat se vorbește despre Dacia lui Burebista și Decebal, războaiele daco-romane, tezaurul dacic care a ajuns la Roma, columna lui Traian și desigur, se menționează că pe teritoriul actual al Republicii Moldova au locuit dacii liberi. Nu se menționează deloc termenul de „romanizare”. Filmul mai povestește și despre civilizația Cerneahov care a stăpânit aceste teritorii până în secolul al V-lea după Hristos și care au absorbit elemente atât din cultura romană, cât și germanică.

Film de cultură generală (?)

Este evident, teza principală a acestui film se referă la faptul că pe acest teritoriu au locuit o mulțime de popoare, triburi, culturi care au și format într-un final „poporul moldovean”.

Acest film este mai curând o curiozitate, un film de cultură generală, din manualele din clasa a V-a, filmat profesionist în Republica Moldova, România, Bulgaria și Federația Rusă. Documentarul ține 45 de minute, are propria coloană sonoră, foarte epică, realizată în stilul canalului History. După prezentare, Igor Dodon declară că va avea grijă personal ca acest film să fie vizionat de toată populația din Republica Moldova, iar pentru copii va realiza scurt-metraje de vreo 10-15 serii.

Despre realizarea filmului „Istoria Moldovei” Igor Dodon a anunțat încă în luna martie, în cadrul conferinței „Statalitatea Moldovei. Continuitate istorică și perspectiva dezvoltării”.

4 Comments

  1. Cicu

    Niste schizofrenici. RM condusa de Igor si Galina cu filme schizo facute de muscali. Ma intreb care este oare legatura RM de si cu Moldova ? Niciuna. Poate aceeiasi ca si cu China de exemplu. Astia nici romaneste nu vorbesc multi (sau maldavineste cum zic ei). Ce mai scursuri jegoase muscaloide ! Vai de ei si de creierul ala care le este lipsa. Rupti in dos de saracie si la cinema ca paduchii. Iti vine sa vomiti nu alta de atita jeg uman.

  2. eu

    Buna zioa cam ajuns,ute asa se scrie istoria la comanda, credca Dodon e un „mare istoric”.
    Dodon esti de doi bani si tu si filmul tau poporul moldovenesc are o istorie de mii de ani pe care nu o cunoaste ca s-au maii gasit pe parcurs dobitoci ca tine care au scris istoria Moldoveii in felul tau ,adica tu in felul lor ticalos ce est!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. MIHAI-Marele patriot

    Filmul-din care am vazut primul episod- incearca ,cu viclenie,sa amestece elemente de istorie veche adevarata cu interpretari subiective care sa creeze initial confuzie si apoi falsuri in viziunea spectatorului mai putin avizat care,din varii motive,nu s-a informat din alte surse.Este o incercare disperata a lui Dodon si acolitilor sai de a schilodi(din nou)spiritul si apartenenta romanului basarabean.Nu se va reusi ci doar va alimenta groapa de cunoi a istoriei in care cei pomeniti mai sus isi au locul asigurat!

  4. Andrei

    Patriotii care au lasat comentari frumoase, arata educatia si inteligenta proprie de doi bani. Daca asa de tare va deranjeaza istoria moldovei-alternativa plecati cu traiul in Romania sau UE si nu spurcati oamenii care lucreaza pentru binele tarii.
    Mult succes la calatorie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.