Meniu Închide

Referendumul, la colț de stradă. „Pe Chirtoacă nu-l înțeleg mai ales rușii”

Oamenii din orașul Chișinău pe lângă care am trecut azi nu au fost foarte deschişi să-mi vorbească despre referendumul anti-Chirtoacă. Majoritatea au evitat acest subiect pe motiv că nu vor să facă politică, nu oferă pur şi simplu interviu sau nu au timp să stea de vorbă. Unii îmi făceau din mână înainte ca să-i întreb ceva, doar ca să evite discuţia. Cei care au acceptat să dialogăm mi-au spus că nu participă astăzi la referendum, deoarece nu vor să facă jocul socialiştilor, nu-l cred pe Dorin Chirtoacă vinovat de tot ce se întâmplă rău în Chişinău, dar, în acelaşi timp, consideră că oricum acesta nu mai revine la cârma Primăriei.

Doi bătrâni intră în secția de votare ca să participe la referendum FOTO Sandu Tarlev

Lumea-ar vrea să-l înțeleagă…

„Nu am fost la referendum şi nici nu am de gând să merg. Chirtoacă e băiat deştept şi cult. A vrut să facă multe lucruri bune, dar nu i-au dat voie. Încă pe timpul comuniştilor, Voronin îi închidea toate „conturile”. Lacul Valea Morilor a fost lăsat mult timp de izbelişte, dar Chirtoacă l-a curăţat. A rezolvat problema mirosului neplăcut din Chişinău, despre care ani şi ani la rând nimeni nu a făcut nimic. Lumea nu-l înţelege, dar mai ales ruşii nu-l înţeleg. Referitor la parcări: el nu este vinovat, poate a fost acolo o neînţelegere, dar nu e vina lui”, spune o femeie care se prezintă Aurica.

În timp ce stăteam de vorbă cu tanti Aurica, se apropie de mine o femeie de vârsta a treia, intervine în discuţie şi-mi zice: „Asta (se referă la Silvia Radu – n.a.) va fi mai bună decât Chirtoacă? Nu ştie să-şi strângă părul, dar vrea să conducă Primăria. Umblă cu pletele în ochi”, adaugă cu încredere o bătrână care locuiește în sectorul Buiucani și care nu a fost la referendum. Până la ora 16:00, în acest sector au votat 14% din locuitorii înscriși în listele electorale.

„Suntem conduşi de bandiţi şi tâlhari”

Merg mai departe şi ajung lângă un bloc locativ nou de pe șoseaua Balcani, în faţă căruia se fac săpături pentru a schimba ţevile. Lucrările au început după 20 octombrie 2017, însă muncitorii nu se grăbesc să-şi termine treaba, iar oamenii sunt nemulţumiţi. „Nu merg la referendum. Nu e nicio regulă în ţara asta. Suntem conduşi de bandiţi şi tâlhari. Aici vor să schimbe ţevile, de câteva săptămâni au săpat şanţul, dar nimeni nu continuă să lucreze. Ce aşteaptă? Să cadă vreun copil şi să-şi rupă gâtul?”, se plânge o femeie cu un copil de mână.

Săpături lângă un bloc locativ nou de pe șoseaua Balcani FOTO: Natalia Munteanu

După ce parcurg drumul noroios format din argilă, ţărână şi frunze uscate, deoarece altă cărare pentru trecători nu există, din partea dreaptă imi iese în cale un bărbat înalt, avea peste 50 de ani. Gândindu-mă la respectarea egalității de gen pentru reportajul meu, nu ezit să-l întreb dacă a fost sau va merge cumva la referendum? „Da’ lăsaţi-mă cu referendumul ista. Cheltuială de bani, nu altceva. Scrieţi ce vreţi. Nu am timp de aşa ceva”, răspunde grăbit bărbatul.

„Am fost la referendum. De ce să nu mă duc?”

Ajung în faţa magazinului Linella de pe Bulevardul Alba Iulia, chiar la intersecţie întâlnesc o femeie care venea de la secţia de votare. „Am fost la referendum. De ce să nu mă duc? E ca la alegeri. Fiecare votează cum vrea, doar sunt două opţiuni”, menţionează scurt şi răspicat femeia care se grăbea undeva.

Mă uit prin împrejurimi şi zăresc o femeie care ieşea din magazin. Mă gândesc că oricum femeile sunt mai comunicative, asta după ce un bărbat a refuzat să-mi vorbească între timp, deoarece „nu vrea să facă poitică”. „Nu am fost şi nici nu mă duc. Oricum Chirtoacă nu va mai fi primar. Poporul moare de foame, dar ei cheltuie bani pentru referendum şi se joacă. Primăria e coruptă, dar noi luptăm pentru democraţie. Eu l-am votat pe Chirtoacă, chiar dacă ştiam că nu merită. L-am ales, ca alternativă, doar ca să nu nimerească Zinaida Greceanîi la Primărie”, îşi aminteşte Valentina.

Femeia mi-a mai spus că, indiferent de rezultatul referendumului, Dorin Chirtoacă nu mai revine la Primărie. Aceasta aşteaptă alegerile locale din anul 2019, când speră că vor fi mai mulţi candidaţi la funcţia de primar general al Capitalei şi nu va fi nevoită să aleagă un candidat de alternativă.

Urmăriți cele mai noi informații despre desfășurarea referendumului anti-Chirtoacă în LIVETEXT-ul nostru:

http://moldnova.eu/ro/livetext-referendumul-anti-chirtoaca-pentru-contra-sau-boicot-24799.html/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.