Eșecul referendumului anti-Chirtoacă i-a determinat pe socialiști, susținuți de Igor Dodon de la Președinție, să anunțe intensificarea campaniei pentru trecerea la republică prezidențială, dar și pregătirea pentru următorul scrutin parlamentar din 2018 – „bătălia decisivă”, spun ei. Aceștia își dau seama că alegerile anticipate, cerute anterior, nu vor mai avea loc și sugerează că PAS și PPDA – care au anunțat luni că vor forma o alianță pentru următorul scrutin parlamentar – vor fi principalii rivali.
„Laurii” Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase
„Vom lupta şi pentru toți chişinăuienii, în pofida faptului că unii au devenit victime ai jocului partidelor de dreapta. Și anume ale Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc, ale Partidului „Acţiune şi Solidaritate” a Maiei Sandu, Platforma „Demnitate şi Adevăr” a lui Andrei Năstase, alături de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu care şi-au pus propriile înţelegeri mai presus decât lupta împotriva fărădelegilor comise în capitală timp de 10 ani și mai presus decât lupta împotriva corupţiei şi a delapidărilor în primăria Chişinău” – se menționează într-o declarație a PSRM. Trei socialiști din conducerea partidului – Zinaida Grecianîi, Corneliu Furculiță și Oleg Lipskii – au vorbit la o conferință de presă de azi nu numai despre eșecul de duminică, dar și despre planurile PSRM pentru următorul eveniment politic din Moldova – alegerile parlamentare din anul 2018. La scurt timp de la conferință, Igor Dodon a anunțat că susține „pe deplin” poziția socialiștilor.
„Responsabile de boicot sunt partidele pro-europene de dreapta, nu locuitorii simpli ai Chișinăului, care au urmat îndemnul liderilor săi. Principalii responsabili pentru eșecul referendumului nu sunt Partidul Democrat, nici liberalii. Or, aceștia nu au în capitală susţinerea necesară, iar ratingul lor oscilează în limita erorii statistice. Toți „laurii” pentru rezultatul boicotului îi revin Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase, care, din motive neclare, nu se grăbesc să-şi asume acest rezultat şi care, deocamdată, mai au (au avut) susţinere în Chişinău. Dar, atunci cînd va fi distrus un alt teren de joacă pentru copii sau va mai apărea o nouă construcție ilegală în parc, anume acestor „eroi” ar trebui să li se ceară socoteală”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
„Un milion de semnături” pentru următorul referendum
După un alt eșec, cel de organizare a unui referendum național în care Dodon cerea atribuții mai multe decât îi oferă Constituția, socialiștii insistă pe colectarea semnăturilor pentru un alt plebiscit – ca să modifice forma de guvernământ a Republicii Moldova din parlamentară în prezidențială. Aceștia promit să colecteze un milion de semnături până pe 2 februarie 2018, când Dodon vrea să săbătorească așa-numita zi a statalității Republicii Moldova. Principalul argument este că Parlamentul, Guvernul şi Curtea Constituţională sunt instituții capturate, iar „Partidul Democrat, care controlează Guvernul şi majoritatea parlamentară, continuă să dezbine societatea promovând modificarea denumirii limbii de stat în Constituţie, includerea în Constituţie a vectorului de politică externă a ţării, fără ca să se consulte în prealabil cu societatea și provocând constant partenerul strategic al ţării noastre, Federaţia Rusă”. PSRM vrea să promoveze în continuare statalitatea şi identitatea moldovenească.
„Astăzi, este clar că reinstaurarea ordinii în ţară, eradicarea criminalităţii şi a corupţiei sunt posibile doar prin metode şi măsuri drastice, pentru care ar trebui să existe împuterniciri corespunzătoare, prevăzute de Constituţie şi legislaţie. În prezent, activiştii Partidului Socialiştilor deja au colectat circa 300 mii de semnături în susţinerea trecerii la republica prezidenţială. Până la 2 februarie 2018, intenţionăm să colectăm cel puţin 1 milion de semnături în susţinerea republicii prezidenţiale. Anume această zi a fost propusă de Preşedintele ţării pentru a fi declarată Ziua Statalităţii Republicii Moldova” – mai promit socialiștii.
PSRM mai vrea să aleagă în cadrul unor alegeri interne candidații pentru cele 51 de circumscripții uninominale – așa-numitele alegeri preliminare („primaries”). Acest procedeu a fost promovat de PD în ajunul alegerilor parlamentare din anul 2014 pentru a-și constitui lista electorală. „Următoarele alegeri parlamentare vor fi cele mai importante din istoria ţării noastre. În urma acestora se va decide asupra existenței în continuare a Republicii Moldova ca stat unitar și independent”, spun socialiștii.
„A venit timpul să ne consolidăm înainte de bătălia decisivă”, a concluzionat Dodon.
Eu nu inteleg de ce nu este demis de Parlament pentru asemenea atentate repetate și vădite la stabilitatea si Constituția RM acest personaj organizator de instabilitate si instigator de ură aproape permanent de când este in post. Prin precedentele deja create si dovedite de homofobie, xenofobie, ură , îndemn la răzmerița, organizarea sau sprijinirea a tot felul de referendumuri fară sens vecine cu anarhia acesta trebuia demis demult de Parlamentul RM și PSRM scos in afara legii.
http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/26291-ion-sturza-istoria-arat-c-moldova-poate-fi-schimbat-doar-prin-cotropire-sau-unire.html