Meniu Închide

Pavel Filip contra Kommersant: Cred că planul pentru Transnistria va fi gata până la sfârșitul anului

Guvernul de la Chișinău lucrează asupra unei „Viziuni” privind soluționarea conflictului de pe Nistru, însă un document final nu există, așa cum a scris publicația rusă Kommersant de două ori. Premierul Pavel Filip a declarat la postul public de televiziune că nu știe despre fel de document e vorba, atunci când a fost întrebat despre acest lucru.

„Nu știu la ce document vă referiți. Se lucrează asupra elaborării unei vizuni – colegii noștri din Guvern împreună cu experții din societatea civilă. [Aceasta] va fi definitivată, dar este una generală”, a spus Pavel Filip la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1. Acesta a mai adăugat că un document final ar putea să fie gata până la sfârșitul acestui an după ce „vom avea o viziune agreată de toți”, dar nu a afirmat foarte sigur acest lucru.

„Sunt noțiuni absolut generale – că se bazează pe integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Și această soluție de identificare a unui statut special pentru regiune nu poate să dăuneze integrității Republicii Moldova. E viziunea de bază”, a mai explicat șeful Guvernului. În același context, Pavel Filip a menționat că prevederea privind retragerea armatei ruse din stânga Nistrului va rămâne „un lucru esențial”.

Amintim că publicația rusă Kommersant a scris în două articole că Guvernul deja a publicat un plan privind soluționarea conflictului transnistrean, autorul articolelor precizând că a aflat acest lucru de la „patru surse”. Tot el scria în primul articol că planul e pe opt foi, iar în al doilea articol – pe opt foi și jumătate. Autorul menționa că textul planului a fost elaborat de directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și analistul român Iulian Chifu, fiind redactat ulterior de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, și ambasadorul Ion Stăvilă. Atât Munteanu, cât și Chifu au declarat pentru moldNova.eu că cele menționate în presa rusă sunt prostii, acuzând publicațiile de rele-intenții.

Mai multe despre reacțiile celor doi, citiți în articolul de mai jos:

Fals în presa rusă: dezinformările din „planul pentru Transnistria”

Așa sau altfel, atât președintele de la Chișinău, Igor Dodon, cât și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au menționat că știu despre documentul Executivului, primul afirmând chiar că l-a văzut. Iar în acest caz am putea să-i dăm dreptate lui Igor Munteanu care consideră că o viziune asumată a Guvernului Republicii Moldova ar șubrezi politica rusească de impunere a unei soluții de federalizare a Republicii Moldova prin acceptarea „pașilor mici” în calitate de concesii nemăsurate și necântărite. „De ce face Newsmaker acest lucru? Pentru ca să demonstreze publicului rusofon că viitoarea viziune pe care Guvernul ar putea să și-o asume reprezintă un punct de vedere radical, menționându-mă pe mine și menționându-l pe Chifu”, a concluzionat Munteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.