Un grup de inițiativă format din activiști civici din Chișinău și-au anunțat intenția de a colecta 100.000 de semnături de la locuitorii Capitalei pentru a-l demite pe primarul general, Dorin Chirtoacă. Este pentru a treia oară în ultimul an când se discută despre inițierea unui referendum.
„De ești locuitor al orașului sau al suburbiilor, de ești student sau om de afaceri, de ești tânăr sau pensionar, de folosești transportul public sau ai automobil personal, de ești bugetar sau ai venituri mari, noi, un grup de activiști civici din oraș ne adresăm către tine. Indiferent de vârstă, mediu de trai, limba vorbită, venituri sau preferințe politice, problemele din acest oraș ne afectează pe toți”. Așa începe un apel semnat și distribuit miercuri, 6 iulie, la Chișinău de activiștii Victor Chironda, Vitalie Voznoi, Sergiu Tofilat și Alicia Valcov.
De ce se cere demiterea lui Chirtoacă
Autorii inițiativei critică dur modul de administrare al Capitalei de către Dorin Chirtoacă. „Cu toții mergem pe trotuare sparte, ne sufocăm în ambuteiaje, transpirăm și ne chinuim în transportul public, suferim din cauza inundațiilor, construcțiilor ilegale, a gheretelor, a panourilor publicitare și a lipsei spațiilor publice urbane”. Aceștia cred că toate relele din Chișinău se întâmplă din cauza corupției din administrația publică locală, iar Dorin Chirtoacă este „ostaticul acestui fenomen”. „Anume corupția stă la baza tuturor acestor fenomene care transformă frumosul oraș alb într-o cloacă murdară și urâtă în care oamenii sunt stresați, înrăiți și triști”, se menționează în apel.
Liderul grupului de inițiativă Victor Chironda crede că „Dorin Chirtoacă și-a epuizat toate șansele de a-și îmbunătăți situația”. Tot el a precizat că pentru a duce la bun sfârșit ideea de demitere a edilului Capitalei, a fost creat un site – Referendum Chișinău – pe care chișinăuienii pot găsi un formular care, odată completat, va însemna că sunt de acord cu această inițiativă. „Acolo oamenii pot introduce datele de contact dacă vor să se implice. Noi îi vom contacta și vom discuta modul în care ei pot să se implice”, a explicat Chironda.
Cine vrea referendum
Organizatorii conferinței sunt activiști cunoscuți în mediul public. Victor Chironda este specialist în comunicare și se prezintă drept activist civic specializat pe probleme de dezvoltare urbană. Este cunoscut pentru criticile aduse la adresa administrației municipiului Chișinău mai ales acuzând-o de lipsă de transparență și corupție. La alegerile locale din iunie 2015 a candidat pentru funcția de consilier municipal pe lista Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”.
Sergiu Tofilat este economist și invitat la emisiuni tv în calitate de expert în energetică. A fost moderator de politici economice la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, iar în prezent activează în cadrul Centrului ASPE (analiză, supraveghere şi protecţie în domeniul energetic).
Un alt activist Vitalie Voznoi s-a manifestat prin prezențele sale active în cadrul ședințelor CMC și prin participarea alături de consilierii socialiști la manifestațiile în care protesta contra construcțiilor ilegale.
Alicia Valcov este o tânără mămică din Chișinău care a organizat un marș al femeilor cu copii, pentru a demonstra că pe trotuarele din oraș este dificilă deplasarea.
Potrivit lui Chironda, la această inițiativă vor adera în curând mai multe persoane și organizații non-guvernamentale. „Sunt băieții de la Orașul Meu, Adrian Pleșca. Sunt activiști din alte domenii, precum apărarea animalelor. Noi avem Rețeaua Publică Urbană și foarte mulți dintre ei susțin și se implică chiar în acest proces. Deja urmează să vedem cine din alte organizații o să mai răspundă. Dar eu văd o susținere destul de mare. Lumea completează formularul, vrea să fie parte a grupului”, ne-a spus activistul.
Șansele desfășurării referendumului
Deși până la organizarea unui referendum este cale lungă, inițiatorii sunt optimiști. „Sunt șanse. Eu nu văd de ce instanța de judecată nu ar înregistra grupul de inițiativă sau ce motive veritabile ar avea Comisia Electorală Centrală pentru a nu accepta ca să fie organizat referendumul. Clar că din punct de vedere politic și dacă o să vrea tare, o să ne pună bețe în roate”, a adăugat Chironda.
Acesta spune că activiștii vor găsi o modalitate pentru a lucra împreună cu partidele politice. „Ei au agendele lor, noi – a noastră, dar avem același scop – noi nu intenționăm să monopolizăm acțiunea. Până la urmă, o să găsim aceeași formulă ca să ne consolidăm eforturile”.
Aceștia intenționează ca săptămâna viitoare deja să transmită o invitație primarului general ca să participe la crearea grupului de inițiativă, așa cum prevede legea. După aceea, actele de constituire vor fi remise instanței, iar dacă acesta va fi înregistrat, activiștii vor ajunge la CEC de unde vor lua listele pentru colectarea de semnături. Aceștia își propun ca timp de o lună să colecteze 100.000 de semnături. Totodată, consideră că referendumul trebuie să aibă loc în ziua alegerii președintelui – 30 octombrie 2016.
„Acțiunile nu sunt nici anti-partid, nici anti-Chirtoacă, sunt anti-primar și anti-Primărie, pentru că noi venim să cerem demisia primarului, indiferent cum îl cheamă și din ce partid face parte. Starea în care a ajuns orașul nu mai poate răbda. Evident că ei vor ca asta să se întoarcă tot într-un fel de bătălie politică, dar oamenii s-au săturat de el nu de aceea că e Dorin Chirtoacă sau face parte din Partidul Liberal, dar pentru modul în care gestionează orașul, Primăria și ce se întâmplă în general în municipiu”, a comentat Victor Chironda precum că a fost odată susținător al liberalilor.
„moldNova” a solicitat o reacție din partea primarului Dorin Chirtoacă. Acesta ne-a răspuns că nu comentează în niciun fel declarațiile activiștilor. Anterior, edilul a declarat, prin purtătorul său de cuvânt, că nu îi este frică de un eventual referendum și crede că rezultatul va fi același ca și la alegerile de acum un an.
PSRM și PPEM au cerut demiterea primarului
În luna aprilie a acestui an, fracțiunea Partidului Popular European din CMC a cerut organizarea unui referendum pentru demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă. Inițiativa a fost susținută de către consilierii PSRM și ai Partidului Nostru, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi în cutia pe care era inscripționat „Referendum???” atunci când consilierii popular-europeni au dorit să testeze votul în cadrul CMC.
La scurt timp însă, în mai 2016, cu aceeași inițiativă s-au pronunțat și socialiștii. Cei 19 consilieri PSRM au pregătit un proiect de decizie pe care l-a transmis pentru semnare de ceilalți consilieri. Pentru demiterea edilului sunt necesare 34 de voturi din 51. Ambele inițiative s-au blocat la un moment dat.
Precizăm că desfășurarea unui referendum pentru demiterea primarului localității poate avea loc după un an de la alegerea sau realegerea sa în funcție. Primul an de la reînvestirea lui Chirtoacă la șefia Primăriei Chișinăului expiră pe 11 iulie 2016.
… De unde ai apărut .. CIVICULE ? Cine tea botezat ?
Pingback:Cum a fost sabotat Dorin Chirtoacă de slugile lui Plahotniuc infiltrate în ”societatea civilă”?! | Ionel Pușcaș