Meniu Închide

Știrile dimineții: Chișinăul renunță la președinția CSI

Rusia va deține în 2018 președinția Comunității Statelor Independente în locul Republicii Moldova. Chișinăul a refuzat să preia șefia prin rotație a acestei organizații care reunește majoritatea statelor din fosta Uniune Sovietică, transmite Radio Chișinău.

Anunțul a fost făcut de consilierul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă în ajunul summit-ului șefilor de stat din CSI de la Bișkek, în Kîrgîstan. Amintim că președintele Nicolae Timofti a refuzat să meargă la summit-ul șefilor de stat din CSI, care se va desfășura la Bișkek între 15 și 17 septembrie, delegându-l pentru aceasta pe premierul Pavel Filip.

Democrații Constantin Țuțu și Marcel Răducanu, urmați de Sergiu Ciobanu, director ANRE, sau judecătorul CSJ Oleg Sternioală sunt printre persoanele publice care au ajuns în topul demnitarilor care, oficial, nu dețin o locuință. În clasamentul realizat de experții Asociației „Adept” se găsesc zece miniștri, judecători, deputați sau șefi de agenții. Topul funcționarilor care nu au unde trăi a fost întocmit în mare parte în baza declarațiilor de venit pentru anul 2014 pentru că o bună parte a celor pentru 2015 nu au fost făcute publice, scrie anticoruptie.md.

Acordul de investiții cu privire la Portul Internațional Liber Giurgiulești, semnat în 2004 între Guvernul de la Chișinău și trei companii (Azerpetrol SRL, Azerpetrol refinery SRL și Azertrans SRL) a generat deficiențe și ilegalități, iar Marian Lupu, ministrul Economiei de atunci, și Igor Dodon se fac responsabili de aceasta. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că nicăieri nu este stabilită o comisie care să monitorizeze îndeplinirea obligațiilor de către cele două părți, potrivit Agora. Lupu și Dodon nu au reacționat la aceste declarații.

Liderii din 27 de state membre ale UE se întâlnesc astăzi în capitala slovacă, în cadrul Summitului de la Bratislava, transmite Publika, în cadrul primei reuniuni după decizia Marii Britanii de a părăsi organizația. Oficialii vor discuta despre viitorul Uniunii Europene, problemele cu care se confruntă comunitatea, dar și despre crearea unei armate care să aibă drept scop apărarea tuturor ţărilor UE.

Comisia Națională condusă de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a aprobat Raportul național cu privire la locuințe și dezvoltare urbană durabilă, care urmează a fi prezentat la cea de-a treia Conferință ONU în domeniu (Habitat III), care se va desfășura în perioada 17 – 20 octombrie curent, în capitala Ecuadorului, orașul Quito. CITEȘTE ȘI: Prognoze pesimiste la Chișinău: Solidaritatea și coeziunea socială se află în pericol

Vremea va fi caldă în țară. Temperatura în termometre va ajunge la 30 de grade Celsius în sudul republicii, iar la nord va fi +25 de grade Celsius.

Potrivit ratelor oficiale ale BNM, astăzi toate valutele străine principale se întăresc în raport cu leul moldovenesc:

USD – 19,78 lei
EUR – 22,24 lei
UAH – 75 bani
RON – 5 lei
RUB – 30 bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.