Igor Dodon a preluat în mod ilegal conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, iar la alegerile prezidențiale din 2016 acesta doar joacă rolul candidatului din opoziție, fiind, de fapt, parte a actualei guvernări. Fondatorul PSRM, Valentin Krîlov, spune că Dodon este marioneta lui Vlad Plahotniuc și că nu respectă principiile ideologiei socialiste, fiind, mai degrabă, un liberal înflăcărat care are impresia că „Pământul se rotește în jurul său”.
Valentin Krîlov a înregistrat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în anul 1997. În 2010, Krîlov îi propune lui Igor Dodon, pe atunci membru al Partidului Comuniștilor, un acord de colaborare cu intenția de a consolida partidul. „Recunosc că este greșeala mea. Eu l-am adus în rândurile partidului nostru, dar nu am crezut că el este omul acelei persoane cu influență mare”, spune inițiatorul mișcării socialiste din Republica Moldova.
Întâlniri secrete și discuții constructive
Valentin Krîlov își amintește că a făcut cunoștință cu Igor Dodon la un eveniment desfășurat în Găgăuzia. „Acolo i-am propus să colaborăm. Despre această întâlnire nu a știut nimeni, doar colegii mei care m-au împuternicit să-i fac propunerea. Am dorit consolidarea partidului și să fiu sincer, a fost vorba și despre întărirea bazei financiare. Nu am ascuns niciodată acest lucru. M-a întrebat în ce calitate văd participarea sa. I-am spus că va fi vorba despre o funcție de conducere. Noi am presupus că el dispune de resurse financiare, dar n-am vrut niciodată sume enorme. Orice partid, dacă funcționează normal, cu cap, în limitele legii, nu are nevoie de milioane, ci de sume chiar modeste”, afirmă fostul președinte al PSRM.
„Am mai avut câteva întâlniri de lucru care s-au desfășurat în diferite locuri din Republica Moldova. Toate discuțiile au fost constructive, omenești. Domnul Dodon a ieșit din PCRM la începutul lunii noiembrie în 2011 și la 18 noiembrie s-a desfășurat congresul partidului nostru când s-a ales Consiliul Republican în componența nouă în proporția 50 la 50. Atunci Igor Dodon a fost ales ca președinte al partidului, eu ca secretar al executivului”, își amintește Valentin Krîlov.
„A doua zi s-a schimbat brusc”
Imediat ce a fost învestit în funcția de conducător al partidului, Dodon și-ar fi schimbat atitudinea. „Colaborarea noastră s-a întâmplat în baza unui acord scris pe care eu, personal, l-am întocmit. Nouă pagini pe care scrie negru pe alb toate obligațiile și drepturile părților. Acest act a fost foarte bine gândit. Organele de conducere au fost împărțite 50 la 50, nimeni nu trebuia să fie mai important decât altcineva. Acest acord trebuia să fie în vigoare pentru perioada de tranziție, vreo 3-4 ani”, explică Krîlov.
„Igor Dodon a primit ce a vrut și a adoptat imediat un alt comportament. Eu am încercat să păstrez liniștea, timp de 18 luni am lucrat împreună în situații tensionate. Știți, poziția sa era foarte simplă: „De ce dumneavoastră aveți pretenții, eu plătesc banii, care poate fi problema?”, eu îi spuneam: „Igor Nicolaevici, noi ne-am înțeles, e scris negru pe alb, noi suntem parteneri, suntem egali. Altfel nu va fi”, iar el: „Cum nu va fi? Eu plătesc!”, povestește fostul președinte PSRM.
Demiterea Guvernului și alegerile anticipate
Valentin Krîlov spune că Igor Dodon a început să pomenească despre demiterea Guvernului Filat în anul 2013, idee pe care ceilalți membri de partid nu o înțelegeau. „Permanent înainta niște propuneri pe care eu le consideram ciudate. A început să vorbească despre demiterea guvernului Filat, în ianuarie 2013. Care demitere?! La fel și cu propunerea alegerilor anticipate. Pentru ce? Noi atunci nu eram gata pentru alegeri, iar aceste idei nu făceau parte din agenda noastră. Mai târziu am înțeles că el a avut contacte permanente cu alte persoane care dirijau scena politică”, afirmă fondatorul PSRM. Acesta spune că, la începutul lunii martie 2013, i-a devenit clar faptul că Dodon ar fi fost de partea Partidului Democrat și lupta împotriva Partidului Liberal Democrat, condus atunci de Vlad Filat.
„Eu consider că Igor Dodon activează în interesele planificate de domnul Vlad Plahotniuc, din punct de vedere politic. Nu mă refer la sfera afacerilor, nu mă interesează această parte”, precizează Krîlov.
Dodon a pierdut în instanță
Valentin Krîlov și Igor Dodon s-au duelat în instanța de judecată din diverse motive. Sentințele a două din cele patru dosare sunt în defavoarea candidatului la funcția de președinte al țării. „Într-unul din ele este vorba despre un litigiu de muncă. Dodon și-a concediat în mod ilegitim unul din subalterni și i-a plătit despăgubiri de peste 40.000 de lei, după decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție. Într-un alt caz a fost vorba despre un litigiu inițiat de Dodon împotriva mea din cauza că i-aș fi lezat onoarea și i-aș fi încălcat dreptul la exprimare. Instanțele de judecată au decis că aceste acuzații sunt nefondate”, explică Krîlov.
Un alt proces de judecată este inițiat de Valentin Krîlov împotriva lui Dodon și a Partidului Socialiștilor pe baza organizării ilegale a Congresului Extraordinar al formațiunii politice din 2013 în cadrul căruia Dodon a obținut majoritatea funcțiilor de conducere. Krîlov cataloghează această acțiune drept un atac-raider prin care a fost exclus în mod ilegal din partid. „Abia după trei ani, prima instanță a decis că nu este în drept să intervină în activitatea internă a partidului. O astfel de poziție a instanței este rușinoasă”, afirmă socialistul.
Dodon este de fapt liberal
Socialiștii din Moldova nu sunt chiar atât de socialiști pe cât vor să pară. Valentin Krîlov spune că toate convingerile lui Igor Dodon sunt foarte departe de convingerile socialiste. „Credințele sale sunt liberale. După natura lui, Dodon este, a fost și va fi liberal. Eu împărtășesc viziunea socialistă din copilărie și până în prezent. Cred în viitorul socialist al lumii. Această ideologie nu are șanse reale în Moldova. Socialismul poate exista în statele foarte dezvoltate sau măcar în statele orientate social”, afirmă Krîlov.
Acesta spune că Igor Dodon se crede centrul universului și că își pedepsește subalternii lăsându-i fără salariu. „Dacă Dodon nu este de acord cu comportamentul angajatului, persoana nu primește salariu. Vă pot da exemple concrete, în aprilie-mai 2013, au primit salariu cu întârziere cinci persoane. Ele au participat la un seminar unde Dodon a fost criticat și iată au fost pedepsiți”, susține Valentin Krîlov.
Federalizarea Moldovei
PSRM în frunte cu Igor Dodon a prezentat conceptul de federalizare a Republicii Moldova în anul 2013, împrumutând ideea de la vechea formulă a partidului. „Viziunea a fost preluată de la noi. Personal, împărtășesc ideea, dar societatea moldovenească nu este pregătită pentru așa ceva. Transnistria nu va fi de acord să aibă același statut ca Găgăuzia”, consideră Valentin Krîlov. Acesta crede că, în cazul în care Dodon câștigă alegerile, nu va fi susținut de Parlament și Guvern. „O potențială victorie a sa nu va aduce nimic bun țării. Poate doar redresarea relațiile comerciale cu Rusia”, crede Krîlov.
El spune că guvernarea actuală a țării a desemnat în realitate două candidaturi pentru funcția de președinte. Prima acoperă aripa de centru-dreapta în frunte cu democratul Marian Lupu, iar cea de-a doua acoperă aripa stângă și este cea a lui Dodon. „Dar acesta este doar un rol pe care el îl joacă pe arena politică”, menționează fostul lider al socialiștilor.
Predicții pentru turul doi al alegerilor
Andrei Năstase, Maia Sandu, Marian Lupu și Igor Dodon au șanse reale să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Dacă în turul doi iese Lupu, șansele sale pentru victorie sunt minimale, pentru că el reprezintă o guvernare care a dezamăgit oamenii. Dacă iese Maia Sandu sau Andrei Năstase împotriva lui Dodon, ultimul are șanse mai mari să piardă”, prevestește Krîlov. „Dacă Vasile Tarlev intră în cursa electorală intriga va fi mare. Tarlev este foarte deschis și comunicativ, iar în discuțiile cu oamenii simpli el este foarte bun. Ar fi interesantă participarea sa în cursa pentru preșidinție”, afirmă Valentin Krîlov.
Krilov ar trenui sa se mai scarpine si la ochi amintindusi ca Dodon este omul care a fost rezerva lui Filat , precum am vazut cum ia oferit voturile pentru candidatura lui Timofti la presedinte nu? S-au Krilov flutura acum cu aceste presupuneri mincinoase , ca noi sa uitam de cei 600 000$ care ia primit Dodon de la Filat?!