Meniu Închide

Tiraspolul refuză să deschidă secții de vot pentru prezidențiale. Reacția Chișinăului

Șeful așa-zisului legislativ de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că nici nu poate fi vorba despre deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale organizate de autoritățile de la Chișinău pe 30 octombrie. Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat pentru moldNova că Guvernul nu a trimis o solicitare în acest sens.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 30 octombrie FOTO: Sandu Tarlev
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 30 octombrie FOTO: Sandu Tarlev

Potrivit presei ruse, Krasnoselski a declarat că chiar dacă nu vor fi deschise secții de vot, dreptul cetățenilor Republicii Moldova privind exprimarea opțiunii în cadrul alegerilor prezidențiale organizate de autoritățile de la Chișinău nu va fi încălcat.

Tiraspolul nici nu admite să deschidă secții de vot

„În ceea ce ține de deschiderea secțiilor de vot în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Moldova, acest subiect nici nu poate fi discutat. Nu planificăm să deschidem astfel de secții de vot. Totuși, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria vor avea dreptul să iasă de pe teritoriul regiunii pentru a-și exprima opțiunea de vot. Nimeni nu va încerca să-i lipsească pe acești cetățeni de acest drept”, a subliniat Vadim Krasnoselski.

Solicitat de moldNova, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a explicat că mai multe detalii privind această situație pot fi aflate de la Comisia Electorală Centrală.

„Conform legislației, noi ar trebui să asigurăm în cadrul alegerilor și accesul cetățenilor la aceste secții de vot, precum și securitatea alegătorilor. În condițiile în care vorbim despre un teritoriu care nu este sub controlul constituțional al autorităților de la Chișinău, nu avem cum să garantăm aceste condiții. E clar că ei speculează acum cu această situație în contextul alegerilor care vor avea loc în regiune”, a comentat Bălan.

În Transnistria locuiesc peste 200.000 de alegători moldoveni

Oficialul a mai precizat că autoritățile de la Chișinău nu a solicitat Tiraspolului deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului.

Menționăm că datele ultimului recensământ arată că numărul cetățenilor moldoveni din Transnistria este de peste 177.000 de persoane și reprezintă circa 32% din numărul total al populației din regiune. Conform celor mai recente date prezentate de CEC, în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 22 august 2016 erau înregistrați 221.660 de alegători moldoveni în regiunea transnistreană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.