Acordul Fondului Monetar Internațional (FMI) cu Republica Moldova de circa 178,7 milioane de dolari prevede și o eventuală majorare a vârstei de pensionare a cetățenilor, a declarat, vineri, 11 noiembrie, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.
Alte prevederi ale acordului vizează curățarea sistemului bancar și schimbarea metodologiei de calcul a tarifelor la produse de energie. Armașu, alături de guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Sergiu Cioclea, și ministrul Economiei, Octavian Calmîc, au prezentat astăzi prevederile memorandumului din punct de vedere al domeniului de care sunt responsabili fiecare în parte.
Guvernul ar putea să majoreze vârsta de pensionare în Republica Moldova
Vârsta de pensionare ar putea fi majorată dacă analiza sistemului de pensii în urma reformării acestuia va arăta că acest lucru este necesar să fie făcut, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, la conferința de presă.
„Da, probabil, va trebui să ne gândim serios la acest element (majorarea vârstei de pensionare – n.r.) și dacă vom vedea că sustenabilitatea sistemului va necesita majorarea vârstei de pensionare – atunci acest lucru va fi făcut. Dar el este în plan secund, în prim plan noi mergem cu reformarea propriu-zis a sistemului [de pensii]”, a spus Octavian Armașu.
Armașu a menționat că din 2017 va începe reformarea sistemului de pensii și că pe parcursul acestei reforme se va lua decizia dacă este necesar să fie majorată vârsta de pensionare sau nu.
Ministrul Finanțelor a specificat că reformarea sistemului de pensii este unul din angajamentele prioritare, stipulate în Memorandumul cu privire la politicile economice si financiare cu FMI. „Și noi vedem în interiorul sistemului de pensii o sumedenie de rezerve. În primul rând, ceea ce ține de mecanismele de calcul al pensiilor, al diferitor beneficii. Totodată și mecanismul de completare a veniturilor, fondului de pensii, lupta cu salariile în plicuri ș.a.m.d. ”, a adăugat acesta.
Guvernanții și-au asumat responsabilitatea de a reforma sistemul de pensii, astfel încât acesta să devină unul echitabil pentru diferite categorii de pensionari. „Viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii ar putea fi asigurată și prin majorarea vârstei legale de pensionare, precum și o indexare mai sistematică a pensiilor, care să ia locul majorărilor adhoc”, scrie în memorandumul menționat.
Povara bugetului public
Octavian Armașu a dat de înțeles că Guvernul se pregătește serios să schimbe sistemul de administrare publică la toate nivelele – de la central până la local. „Această reformă se încadrează în reforma administrației publice pe care am lansat-o de curând și evident că vor fi anumite restructurări ce ține de structura Guvernului și instituțiilor centrale, până la urmă ajungând până la Autoritățile Publice Locale. Scopul nostru este să asigurăm și niște salarii decente funcționarilor publici. Asta ar însemna și anumite eficientizări în ceea ce ține structura a aparatului de stat. Astăzi avem la nivel de țară peste 200 000 de persoane în sectorul public”, a remarcat Armașu, punând accent pe numărul de funcționari publici.
În memorandum este scris că Guvernul se angajează să raționalizeze salariile și structura angajaților pe tot sectorul bugetar și promite că va examina sistemul de motivare și mecanismele de stimulare a funcționarilor.
CITIȚI ȘI: Condițiile FMI pentru Republica Moldova: cheltuieli limitate, tarife mai mari și bănci mai sigure
Totodată, Armașu a spus că pe viitor vor fi consolidate veniturile la bugetul de stat prin schimbarea sistemului de impozitare – eliminarea anumitor facilități fiscale sau majorarea accizelor la produsele petroliere, tutun.
Bănci mai bogate și curate
Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că în memorandum sunt prevăzute 20 de acțiuni care vizează sectorul bancar și se împart în patru categorii esențiale – stabilitatea sistemului bancar pe termen mediu prin eliminarea problemelor din sector, transparentizarea acționariatului băncilor, îmbunătățirea cadrului legislativ și creșterea capacității de independență a Băncii Naționale.
Cel mai ambițios scop, potrivit guvernatorului BNM, este asigurarea transparenței la nivelul acționariatelor tuturor băncilor.
„Noi ne-am angajat până la sfârșitul lunii iunie anul viitor să verificăm acționarii în toate băncile și să-i reconfirmăm statutul de acționari transparenți și onorabili”, a spus Cioclea.
La BNM a fost creată și o Unitate specială pentru monitorizarea acționarilor și se așteaptă că pe viitor va fi creat un sistem informațional pentru înregistrarea, monitorizarea și analiza acționarilor și părților afiliate.
Acesta a precizat că pentru asigurarea scopurilor stabilite au fost propuse și sancțiuni mai dure pentru responsabilii din sectorul bancar, care își fac munca neonest.
„Noi mărim drastic penalitățile pentru acționari și pentru managerii care nu se conformă regulamentului Băncii Naționale și legislației. Penalitățile au fost înmulțite aproape de zece ori și pentru manageri este interdicția de a funcționa în domeniul bancar și sectorul public până la 10 ani”, a explicat guvernatorul.
De asemenea, acesta a spus să BNM se pregătește să angajeze mai mulți specialiști din domeniul IT pentru a asigura securitatea instituției, dar și că vor fi oferite salarii echitabile. „La concret, remunerarea personalului BNM nu trebuie să fie inferioară remunerării angajaților cu funcții echivalente din sectorul bancar sau, în funcție de specificul postului, în alte sectoare ale economiei”, este scris în document.
Lumină, gaz și benzină
Potrivit documentului, guvernanții și-au asumat angajamentul să soluționeze problema datoriilor acumulate în sectorul energetic între 2012-2015 prin soluții tarifare transparente și stabilirea tarifelor la niveluri de recuperare a costurilor. „În acest scop, Guvernul și Gas Natural Fenosa au semnat un acord care recunoaște suma devierilor tarifare restante de 1,75 miliarde lei și prevede o rambursare prin intermediul tarifelor ajustate anual, în tranșe egale, pe parcursul perioadei ianuarie 2017 – decembrie 2020, cu o dobândă anuală de 7,66 la sută aplicată sumei restante”, scrie în memorandum.
Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a fost întrebat de ziariști, la rândul său, dacă implementarea angajamentelor în sectorul energetic, asumate de guvernanți, nu vor provoca și majorarea prețurilor la lumină, gaz și produse petroliere pe viitor. Acesta a spus că majorările de tarife la resursele energetice s-au referit doar la anul 2016. Pentru anul 2017 urmează să fie făcute schimbări la metodologiile de calcul a tarifelor pentru energie termică, energie electrică, gazele naturale și altele.
„Plus la toate, noi suntem dependenți de prețul la achiziție a acestor resurse energetice din străinătate, care, de regulă, sunt contracte anuale, care sunt semnate la începutul anului. În cazul în care prețul achiziției a acestor resurse energetice se va schimba în vederea majorării acestora sau viceversa – reducerii acestora, având în vedere că și costurile pe interior se schimbă – urmează ca tarifele să fie ajustate ori spre creștere ori spre descreștere. Aceste elemente ale metodologiei vor fi stabilite de către operatori și prezentate ANRE în trimestrul I al anului viitor și atunci se va lua o decizie vizavi de majorarea tarifelor sau reducerea acestora”, a explicat Calmîc.
Ministrul a precizat că Guvernul va continua să acorde asistență familiilor vulnerabile pentru a micșora impactul majorării tarifelor la energie electrică asupra gospodăriilor cu venituri joase.
Guvernarea vrea să scoată oamenii în stradă? Își asumă consecințele? Să vedem…