Împrumutul extern acordat de Fondul Monetar Internațional (FMI) Republicii Moldova, prin decizia șefilor Fondului de la Washington din 7 noiembrie 2016, a fost legiferat de Parlamentul de la Chișinău. Astfel, aproape 36 de milioane de dolari vor fi destinați pentru suport bugetar, iar banii vor trebui să fie întorși de moldoveni în decurs de 10 ani.
Guvernul Filip a aprobat proiectul de lege privind atragerea împrumutului de la FMI peste 2 zile de la aprobarea Acordului cu Republica Moldova de către Consiliul de directori executivi ai Fondului. Precizăm că valabilitatea acordului este de 3 ani și prevede susținerea programului de reforme economice și financiare ale Republicii Moldova. Astfel, țara noastră a obținut acces la o sumă totală de 178,7 milioane de dolari SUA. Banii vor fi acordați în mai multe tranșe, iar prima parte a sumei, potrivit premierului Pavel Filip, a fost deja transferată.
Câți bani acordă FMI Republicii Moldova și cu ce scop
Proiectul de lege a ajuns pe ordinea de zi a Parlamentului în ședința de vineri, 17 noiembrie. Acesta a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară, de 52 de deputați din cei 83 prezenți în sală. Fracțiunea PSRM nu a votat proiectul de lege.
Potrivit documentului, Guvernul de la Chișinău va primi până la sfârșitul anului de la FMI aproape 36 de milioane de dolari. Suma care va trebui însă returnată se ridică la aproape 43 de milioane de dolari, dacă luăm în calcul comisionul de angajament de 0,15% anual și taxa de desevire de 0,5% anual. Datoria va fi achitată din bugetul de stat timp de 10 ani. Dacă Republica Moldova se va conforma planului de debursări, atunci întreg comisionul de angajament se va returna.
Filip a confirmat, printre altele: Primii bani ai FMI au ajuns la Chișinău
În Nota informativă a Guvernului prezentată în Parlament se menționează că acești bani sunt pentru suport bugetar, iar scopul principal este garantarea stabilității economice a Republicii Moldova. Suma promisă de FMI va fi debursată timp de 3 ani. Primii bani au ajuns deja la Chișinău pe contul Ministerului Finanțalor, lucru confirmat de premierul Pavel Filip, printre altele, la o întrevedere cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale din raionul Florești. „Este vorba despre primii 19 milioane de dolari, iar până la sfârşitul anului vor fi transferate alte 17 milioane de dolari”, a declarat prim-ministrul, citat de postul public de televiziune.
Condițiile FMI pentru Republica Moldova: cheltuieli limitate, tarife mai mari și bănci mai sigure
Depistarea adevăraților proprietari ai băncilor, rezolvarea problemelor cu care se confruntă cele mai mari bănci din Moldova aflate sub supraveghere specială, implementarea reformelor economice, în special în sectorul financiar, dezvoltarea sectorului energetic și eliminarea datoriilor prin ajustarea tarifelor și eficientizarea companiilor, precum și reducerea cheltuielilor reprezintă angajamentele asumate de Guvernul de la Chișinău pentru a primi bani de la FMI.