Igor Dodon a fost declarat învingătorul alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016, în mod oficial, de către Comisia Electorală Centrală (CEC). „Conform datelor procesate se declară ales cel care a acumulat un număr mai mare de voturi, Dodon Igor”, a consemnat președintele CEC, Alina Russu, în cadrul unei ședințe publice. CEC a respins și contestațiile aduse de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate din numele cetățenilor din străinătate, lucru care a făcut-o pe președinta formațiunii să anunțe că va contesta hotărârile de astăzi.
Totodată, aceasta a prezentat raportul de totalizare a celor două tururi de scrutine prezidențiale. „În raport ne exprimăm tristețea și îngrijorarea că un număr impunător nu au reușit să voteze. Reflectăm problema votului în străinătate”, a precizat Russu. Aceasta a fost contrazisă de câțiva membri CEC care i-au reproșat președintei că prezintă doar părțile bune ale organizării scrutinului prezidențial, fără a menționa deficiențele reale ale organizării acestuia.
CEC respinge contestațiile oamenilor
Cetățenii nemulțumiți de organizarea alegerilor din 13 noiembrie își vor lua înapoi contestațiile depuse la Comisia Electorală Centrală, pe motiv că acestea au parvenit prea târziu. „Contestațiile cetățenilor de peste hotare nu au fost prezentate în forma lor originală și nu au semnătură. Acestea nu au fost depuse în termenul prevăzut de Codul Electoral. Contestațiile trebuie remise la adresa noastră prin scrisoare”, a explicat președintele CEC, Alina Russu.
CITIȚI ȘI: Igor Dodon pierde voturi. CEC își corectează „erorile tehnice”
În cadrul ședinței, Sergiu Gurduza, membru CEC, a propus un proiect de hotărâre prin care președintele instituției, Alina Russu, să fie demisă din funcție. Proiectul nu a fost susținut de ceilalți membri, iar Gurduza a părăsit ședința.
Un raport incomplet
Raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale, care urmează a fi prezentat la Curtea Constituțională în următoarele 3 zile, a stârnit neînțelegeri între membrii CEC. „Ați spus, dna Russu, că raportul este o oglindă, păi haideți să ne uităm și să vedem și ridurile, și obrajii mai roșii. Propun să sistematizăm toate problemele din timpul acestui scrutin și să le includem în acest raport. Să ne întâlnim duminică să facem concretizările de rigoare. Eu am citit raportul astăzi. Nu s-a izbutit să se includă totul”, a spus membrul CEC Vladimir Șarban. „Am impresia că dau turcii peste noi și trebuie să fugim. Avem nevoie de timp să indicăm toate punctele pozitive și negative ale acestui scrutin. Am primit raportul acum câteva ore. Cum pot să votez aprobarea acestui raport, dacă nu l-am consultat?”, a comentat și Vasile Gafton. Raportul a fost până la urmă adoptat prin votul a șase membri CEC.
Precizăm că judecătorii de la Curtea Constituțională vor avea la dispoziție 10 zile pentru a confirma sau infirma legalitatea scrutinului prezidențial.
PAS se va răzbuna pe CEC în judecată
Liderul PAS, Maia Sandu, a criticat hotărârile CEC, calificând instituția ca și complice la „legalizarea fraudei electorale”. „CEC a ignorat, în mod cinic, zeci de mii de cetățeni care nu au putut vota din cauza obstacolelor create tot de autorități. Contestația depusă de noi, precum și cele depuse de mii de cetățeni din diasporă la CEC au fost, din nou, neglijate. Așa cum a procedat anterior și cu sesizarea privind finanțarea PSRM din Bahamas și cu cea privind finanțarea ilegală a Partidului Democrat”, a reacționat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, hotărârile CEC vor fi contestate de PAS în justiție și la Curtea Constituțională.
CEC a amânat până acum anunțarea victoriei lui Igor Dodon în alegeri
Datele finale ale CEC arată că în turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale au participat la votare 1.614.023 de alegători (53.45%). Igor Dodon a fost votat de 834.081 de moldoveni (52,11%), iar Maia Sandu a obținut 766,593 de voturi (47,89%).
Intre Dodon si cabinetul presedintelui mai este si Curtea Constitutionala. Asa ca, opozitia mai poate spera la careva minuni. Dar sunt sigur ca CC n-o sa incalce legea pentru a satisface dorintele Maiei si sponsorilor ei. Ma intreb, oare cata obraznicie tre sa ai, ca intelegand ca ai pierdut din incompetenta, sa invinuiesti pe altcineva pentru ca ai pierdut…
Pai ai vazut doar ca OSCE, ODHR, APCE au recunoscut alegerile ca fiind valide. Tot ce face partea perdanta acum este sa isi demonstreze frustrarea.
Pingback:Moldovenii din diasporă cer repetarea alegerilor prezidențiale - moldNova
Pingback:De ce Dodon a manipulat în campania electorală: explicații găsite la Academia de Științe - moldNova
Pingback:Procesul diasporei împotriva CEC: Prima declarație a avocaților care reprezintă moldovenii din străinătate - moldNova