Meniu Închide

Știrile serii: „Unire” între vămile din Republica Moldova și România

Cetățenii Republicii Moldova vor trece vama cu România, începând de anul viitor, printr-un singur punct de verificare. Astfel, va fi evitată formarea cozilor atât de partea moldovenească, cât și de cea română scrie agora.md.

Șefii Vămilor din Republica Moldova și România, Vitalie Vrabie și Claudiu Ardeleanu, au făcut acest anunț astăzi, într-o conferință de presă. Cei doi oficiali au discutat și despre proiectul pilot prin care companiilor europene autorizate din UE le-a fost simplificată traversarea frontierei. În perspectivă se preconizează recunoașterea mutuală, care presupune acordarea acestor facilități și agenților economici autorizați din Moldova care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

O geantă plină cu bani a fost găsită de polițiștii de patrulare. Potrivit Ziarului de Gardă, suma de 200.000 de lei și-a găsit stăpânul după ce oamenii legii au făcut tot posibilul pentru a-l identifica și pentru a-i restitui bunurile. Este vorba de un bărbat de 50 de ani din Capitală, care a mărturisit că a uitat că a pus geanta pe portbagaj și a pornit mașina. El a mers cu polițiștii la inspectorat pentru a stabili toate circumstanțele.

Serviciul de Informații și Securitate avertizează despre faptul că jocurile de noroc reprezintă un pericol la adresa securității Republicii Moldova, transmite mold-street.com. Informația se găsește într-un aviz în mare parte negativ al Guvernului la o inițiativă legislativă din partea deputatului socialist Vladimir Odnostalco. Potrivit SIS, jocurile de noroc nu reprezintă doar o modalitate de evaziune fiscală, dar pot afecta imaginea și credibilitatea Republicii Moldova.

Pozele lui Pavel Filip, Andrian Candu, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Renato Usatîi, Vlad Filat, Ilan Șor și Alexandru Jizdan au fost afișate astăzi pe un „panou al rușinii”, adus de către reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent în fața Parlamentului. Organizația și-a manifestat astfel nemulțumirea față de restricționarea activității jurnaliștilor pe parcursul anului trecut, iar acțiunea se înscrie în cadrul Zilelor Libertății Presei, precizează ziarulnational.md.

De asemenea, mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor de media vor participa mâine, 12 mai, la Marșul Solidarității Presei, începând cu ora 9:00. Participanții se vor întruni în fața Casei Presei.

Sistemul bancar din Republica Moldova a mai primit o lovitură de imagine după ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) nu a premiat, pentru prima dată în ultimii ani, nicio bancă din Republica Moldova la capitolul cei mai de succes participanți la Programul de facilitare a comerțului, potrivit mold-street.com. Din program fac parte doar două bănci moldovenești – Mobiasbancă și Moldindconbank. BERD a premiat 24 de bănci din 21 de state din regiune.

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Serafim Urechean, a anunțat că va candida în cursa pentru funcția de președinte al țării, chiar dacă este conștient că nu va câștiga, scrie independent.md. În afară de Urechean, liderii socialiștilor și ai Platformei DA, Igor Dodon și Andrei Năstase, precum și fostul ministru al Educației Maia Sandu au declarat că vor participa la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Primarul satului Hârtopul Mare din raionul Criuleni a ajuns la spital după ce a fost atacat pe ulițele satului de către doi bărbați cu cagule pe față și înarmați cu bâte de lemn. Atacatorii vor fi cercetați penal pentru huliganism, scrie unimedia.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.