Președintele Igor Dodon și-a ales consilierii care îi vor fi alături în următorii 4 ani. Acesta a făcut câteva modificări în structura aparatului prezidențial și a înstituit noi funcții. Astfel, președintele Republicii Moldova va avea, în premieră, un consilier în domeniul relațiilor cu diaspora.

„Îndemn persoanele din diasporă să trimită CV-ul pentru a examina posibilitatea activării în echipa prezidențială. Consider că diaspora trebuie să fie reprezentată în echipa președintelui”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă luni dimineața.
Dodon a adunat în aparatul prezidențial avocați, doctori în filozofie, politicieni cu experiență, dar majoritatea dintre ei sunt foști funcționari din perioada guvernării comuniste.
Dușmanul lui Chirtoacă, sfetnicul lui Dodon
Igor Dodon l-a ales pe fostul său coleg de partid Ion Ceban ca să-i fie purtător de cuvânt și consilier în domeniul politic. În prezent, Ceban deține funcția de consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor și este unul din fruntașii acestei formațiuni politice și apropiatul lui Dodon.
Ion Ceban a fost membru al Partidului Comuniștilor până în anul 2012, iar în perioada guvernării comuniste a ocupat funcția de viceministru al Educației. A fost deputat în Parlament în perioada 2011-2015, la început fiind parte a fracțiunii comuniștilor, iar mai târziu – a socialiștilor. Ion Ceban a fost și unul din principalii donatori financiari în campania prezidențială a lui Igor Dodon. Potrivit declarațiilor oficiale, Ceban i-ar fi oferit șefului său de partid un sprijin financiar de 50.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al președintelui mai este cunoscut pentru nenumăratele dispute pe care le are cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, ce doi implicându-se și în altercații fizice.
Avocatul președintelui

Maxim Lebedinschi este unul din cei mai tineri consilieri din noua echipă prezidențială și a devenit sfătuitorul lui Igor Dodon în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. Lebedinschi are 30 de ani și este membru al Comisiei Electorale Centrale, dar și consilier municipal din partea PSRM. De profesie avocat, acesta a activat în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Avornic și Partenerii” între anii 2008-2009 și 2010-2014. În 2014 și-a deschis propriul birou de avocatură „Lebedinsky & Partners”. În perioada 2013-2015 Maxim Lebedinschi a fost reprezentant al parlamentarilor în fața Curții Constituționale. Acesta a mai deținut și funcția de consilier netitular al fracțiunii parlamentare a Partidulului Socialiștilor. De altfel, Lebedinschi l-a apărat pe Igor Dodon în instanța de judecată în mai multe rânduri. Lebedinschi a fost avocatul CEC în dosarul Diaspora contra Republicii Moldova.
Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării a fost numit Corneliu Popovici. Acesta și-a construit o carieră în domeniul științific, fiind doctor în filozofie și conferenţiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. A deținut funcția de vicedirector al aceleiași instituții.
Consilierul care nu vorbește limba română
Vasilii Șova a devenit consilierul lui Dodon în domeniul reintegrării. Șova a fost viceministru al Afacerilor Externe între anii 1995-1998 și mai apoi ministru al Reintegrării în perioada guvernării comuniste (2002-2009). Acesta a mai fost deputat în Parlamentul țării în trei legislaturi, între anii 1990-1994, 2009-2010 și 2010-2014, dar și ambasador al Republicii Moldova în China. Vasilii Șova a candidat la funcția de deputat în Parlament la alegerile din 2014 pe lista Partidului Comuniștilor, dar nu a reușit să obțină un fotoliu în Legislativ. Noul consilier în domeniul reintegrării vorbește fluent limba rusă și ucraineană, dar nu vorbește limba română.
În anul 2010, deputatul comunist Vasilii Șova a calificat drept lipsite de temei afirmațiile liderului transnistrean Igor Smirnov care a propus atunci instalarea de rachete Iskander în Transnistria ca gest de răspuns la planurile americane de a amplasa în România elemente al scutului defensiv antirachetă. Totodată, acesta cerea guvernului de la Chisinau să procedeze la consultări cu autoritățile române „pentru a primi garanții că acest proces nu va influența în nici un fel securitatea Republicii Moldova”.
De la CNA la Președinție
Ruslan Flocea este fostul consilier al prim-vicepremierului Zinaida Grecianîi în perioada 2006-2009 și consilier principal de stat al acesteia în anul când Grecianîi a fost prim-ministru. În ultimii ani, Flocea a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție, fiind șeful Direcției generale teritoriale Centru a instituției. Conform decretului semnat de Igor Dodon, acesta va fi secretar general al Aparatului Președintelui.
Consilierul care își dorește denunțarea Acordului de Asociere cu UE

Consilier în domeniul politicii externe al lui Igor Dodon a fost numit Andrei Neguța. Diplomat de carieră, acesta a fost ambasador al Republicii Moldova în Franța, Spania și Portugalia (2003-2006), apoi reprezentant permanent al Republicii Moldova în Consiliul Europei (2006-2009) și ambasador în Federația Rusă (2009-2012). La începutul anilor 2000, timp de 3 ani a fost deputat ales pe listele electorale ale Partidului Comuniștilor. A revenit în politică în anul 2014 când a candidat pe lista Partidului Socialiștilor, obținând astfel mandatul de parlamentar și fiind vicepreședintele fracțiunii PSRM. Odată cu alegerea sa în funcția de deputat, Neguța a ajuns să fie reprezentant al PSRM în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador la Moscova în anul 2012, după ce a declarat într-un interviu pentru agenția TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune. Nu a rămas mult timp fără lucru, pentru că la scurt timp a fost numit consilier mitropolitan pentru relații externe la Mitropolia Moldovei, fiind abilitat să colaboreze cu corpul diplomatic în Rusia și țările CSI. ÎPS Vladimir l-a decorat și cu ordinul „Cuviosul Paisie Velicikovski”, gradul II.
În calitate de deputat, Andrei Neguță este autor al moțiunilor de cenzură depuse de socialiști împotriva mai multor miniștri sau a întregului guvern, toate respinse până acum. De asemenea, acesta este unul din autorii proiectului de lege privind denunțarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, înregistrat în anul 2014 și aflat în examinare.
Consilierul care a măsurat costurile conflictului transnistrean
Un alt funcționar din perioada guvernării comuniste care va face parte din echipa prezidențială este doctorul în științe economice Elena Gorelova, fost viceministru al Economiei în perioada 2001-2002. În prezent, aceasta este director adjunct al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, funcție pe care o ocupă din anul 2008, un critic vehement al acțiunilor guvernului. Timp de peste 10 ani a fost cercetător științific superior al Institutului de Economie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 a candidat pentru un loc în Parlament pe lista electorală a Partidului Patrioții Moldovei
Într-un articol pentru ziarul Comunistul înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, Gorelova scria că „integrarea europeană a devenit laitmotivul principal pentru programul noului Guvern (…) Cu toate acestea, se trece cu vederea o condiţie preliminară, pe care care ţara noastră trebuie s-o îndeplinească până la semnarea documentului. Este vorba despre semnarea unui acord similar cu Turcia”. Aceasta l-a criticat pe Andrian Candu pentru că a publicat primul Raport Kroll cu privire la investigațiile din sistemul bancar, acuzându-l că urmărește „interese politice înguste”.
În anul 2009, Elena Gorelova a fost co-autoare a unui studiu despre „Costurile conflictului transnistrean și beneficiile soluționării lui”. „Fără calcularea acestor costuri și fără eliminarea tensiunii în relațiile economice dintre părți, încercările de a rezolva problema transnistreană sunt puțin eficiente. Dacă în anii 90 costurile conflictului agravau situația de criză a economiilor Moldovei și Transnistriei, atunci în prezent ele formează o barieră în fața creșterii economice stabile, micșorează efectele ei, inclusiv cele sociale. De aceea este solicitată îndreptarea eforturilor spre consolidarea intereselor economice a celor două maluri ale Nistrului și spre dezvoltarea cooperării între ele în acele domenii în care costurile confruntării sunt cele mai înalte”, este una din concluziile acelui studiu.
Expertul în domeniul agro-alimentației al Băncii Mondiale Ion Perju va fi de astăzi consilierul lui Igor Dodon în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice. Acesta a fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în guvernul condus de Zinaida Greceanîi (2008-2009). După activitatea din Guvern, timp de un an a fost consultant internațional pe politici de agricultură și siguranța alimentației în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, după care vicedirectorul proiectului „Competitivitatea Agricolă şi dezvoltarea Întreprinderilor” (ACED), finanţat de guvernul Statelor Unite ale Americii.
A doua zi de la învestirea în funcție, Igor Dodon a anunțat că va prezenta astăzi zece consilieri. Deocamdată, au fost numiți șapte, iar Dodon urmează să mai aleagă un consilier în domeniul dezvoltării sociale, un consilier în domeniul relațiilor cu diaspora și un consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.
Pingback:Dodon l-a adus la Președinție pe avocatul lui Voronin - moldNova