Conducătorii Președinției, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova au viziuni diametral opuse vizavi de modelul de dezvoltare al țării și al vectorului extern pe care ar trebui să îl urmeze statul. Deși acest lucru era evident până acum, Igor Dodon, Andrian Candu și Pavel Filip au decis să o recunoască și într-o întâlnire în format trilateral, organizată marți la Chișinău. Cei trei oficiali au spus că vor mai repeta această experiență, iar noi am solicitat opinia unor analiști politici privind rezultatele acesteia.
Dodon, Candu și Filip au abordat mai multe subiecte de importanță primordială în contextul actual, precum politica externă a Republicii Moldova, modificarea Constituției, rezolvarea conflictului transnistrean și alte probleme sociale ce țin de sistemul de pensii și cel de subvenționare a agriculturii.
Ce vrea Dodon de la Candu și Filip?
• Organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, astfel încât președintele țării să poată dizolva Parlamentul și în alte condiții decât cele prevăzute de Legea Supremă;
• Organizarea unui referendum privind vectorul extern al Republicii Moldova. Până atunci, acesta a anunțat că pe 3 sau 4 aprilie va semna un acord de colaborare cu Uniunea Economică Euroasiatică;
• Anularea Acordului de Asociere și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Euroasiatică;
• Organizarea alegerilor parlamentare anticipate;
• Crearea unei „platforme de discuții” care să identifice o poziție comună a Chișinăului în problema transnistreană;
• Majorarea pensiilor;
• Anularea legii care a transformat „miliardul furat” în datorie publică;
• Majorarea fondului de subvenționare a agricultorilor.
Candu și Filip, într-un gând: Vectorul extern nu se discută
Spicherul și premierul au încercat să argumenteze că viziunile Președinției privind vectorul extern al Republicii Moldova sunt ostile țării. „I-am expus domnului președinte că modelul Uniunii Europene presupune o dezvoltare a țării mai rapidă și mai calitativă. Modelul UE oferă soluții pentru statul de drept, pentru problemele din justiție, sănătate, securitate”, a declarat Andrian Candu. Pavel Filip, la rândul său, a menționat că „partenerii externi si potențialii investitori își arată îngrijorarea că în Moldova instituțiile au un blocaj de comunicare”.
În ceea ce privește documentul pe care Dodon vrea să-l semneze cu Uniunea Moscovei, acesta a recunoscut că nu va avea efecte juridice, modelul acestuia fiindu-i înmânat șefilor Legislativului și Executivului. Candu a spus că îl va analiza.
În ceea ce privește dorințele lui Igor Dodon privind politica internă, Candu și Filip i-au răspuns direct: „Referendumul este inutil, iar alegerile anticipate sunt inoportune”. Premierul a ținut să mai facă și o analogie: „Între Guvern și Președinție există mai multe divergențe, inclusiv privind numirea în funcție a unor miniștri. Avem nevoie de reforme, nu de blocaje. Dacă vrei să ai un zâmbet frumos trebuie să mergi la dentist, chiar dacă e neplăcut. Moldova trebuie să aibă un zâmbet frumos și în 2017 și în 2018”.
De ce Dodon insistă pe un acord fără efecte juridice?
Șeful statului, Igor Dodon, continuă să-și demonstreze loialitatea față de Federația Rusă atunci când vorbește despre semnarea unui acord cu Uniunea Economică Euroasiatică, crede politologul Veaceslav Berbeca din cadrul IDIS „Viitorul”. „E complicat să semneze un memorandum. E mai mult o chestie de PR politic al lui Igor Dodon și această atitudine a lui se încadrează perfect în toate acțiunile pe care el le face de când a fost ales președinte și anume de a demonstra loialitatea sa față de Federația Rusă”, a explicat Berbeca.
L-am întrebat ce efecte ar putea să aibă un asemenea document pentru Republica Moldova și de ce insistă Igor Dodon asupra lui dacă recunoaște că acesta nu avea avea efecte juridice. „Efecte directe nu poate să aibă, deoarece Parlamentul decide la ce fel de organizație poate să adere Republica Moldova. Eu văd asta ca o chestie simbolică din dorința de a rămâne mereu în centrul atenției pentru că s-au cam epuizat instrumentele lui”, a atenționat Veaceslav Berbeca. Insistența este la fel o măsură de a-și face simțită prezența în spațiul public. „O măsură de a arăta că el este permanent conectat la tot ceea ce înseamnă spațiul estic; că a obținut mai multe puncte din partea electoratului său, că de fapt el are o agendă pe care el încearcă să o implementeze, fiind ales în funcția de președinte”, a adăugat politologul.
„Dodon chipurile se ține de cuvânt”
Totodată, dorința șefului statului de a interveni direct și cu multe rezultate imediate în politica internă rămâne deocamdată una efemeră. „Domnul Dodon a primit răspuns. Nu va fi nici modificarea Constituției, nici referendum și nici alegeri anticipate. Dodon vrea să le arate cetățenilor că chipurile domnia sa se ține de cuvânt pentru că el asta a promis în programul său electoral. Nu are cum să obțină nimic”, a comentat analistul politic Igor Boțan întrevederea celor trei oficiali.
La rândul său, comentatorul Anatol Țăranu atrage atenția asupra faptului că cerințele lui Igor Dodon sunt imposibil de realizat, iar referendumul rămâne unicul instrument. „Dar referendumul poate să fie unul doar consultativ în această privință și iarăși Dodon nu va avea posibilitatea să schimbe Constituția, deoarece puterea decizională aparține Parlamentului”, a precizat Țăranu.
Dodon vrea să meargă la Tiraspol împreună cu Filip și Candu
Rezolvarea conflictului transnistrean a fost singurul subiect pe marginea căruia cei trei au căzut de comun acord. Aceștia au menționat că vor crea o „platformă pentru discuții” pentru a identifica o poziție comună a Chișinăului care să fie promovată în cadrul tuturor întrevederilor oficiale.
Astfel, Președinția va fi reprezentată în această comisie de consilierul Vasilii Șova, iar Guvernul și Parlamentul urmează să nominalizeze persoanele.
„Cei trei vor repeta că problema transnistreană trebuie rezolvată”
Comentatorii politici sunt sceptici privind succesele acestei comisii trilaterale și amintesc despre Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului adoptată în anul 2005.
„Ce succese? Este legislația, este legea din iulie 2005 care prevede totul despre cum trebuie soluționată promlema. Că ei pot face comisii, să le facă sănătoși, dar lege e lege și nu pot ieși în afara cadrului legal”, a comentat Igor Boțan intenția celor trei oficiali. Acesta a amintit că și fostul președinte comunist Vladimir Voronin a avut trei proiecte de rezolvare a problemei transnistrene, iar fostele guverne proeuropene au menționat de fiecare dată că aceasta trebuie rezolvată. „Să facă și ei – să vedem. Asta e manifestare de bunăvoință. Poziția lor comună va fi că trebuie soluționată problema transnistreană, dar cum – nu știu, nu pot și nu au cum să facă acest lucru (…) Așa cum au scris în cele șase programe guvernamentale de când e alianța proeuropeană la guvernare, de șase ori au scris și s-a schimbat ceva din asta? Vor mai scrie a șaptea oară cu participarea lui Dodon”, a adăugat Boțan.
Anatol Țăranu crede că identificarea unei soluții comune ar fi un lucru benefic, dar că în acest moment situația este proastă. „Există o desimbolizare a deciziei politice la nivel înalt în Republica Moldova, ceea ce este periculos pentru interesele țării noastre (…) Este legea din 2005, să sperăm că atunci a fost atins un conses politic în RM referitor la rezolvarea problemei transnistrene”, a menționat Țăranu. Acesta consideră că Dodon ar încearca să abandoneze acea poziție, ceea ce ar face imsposibilă identificarea unui conses politic în această problemă. „Dodon încearcă să traga plapuma peste el”, a concluzionat Anatol Țăranu.
Întrevederea dintre Igor Dodon, Andrian Candu și Pavel Filip a fost prima de la învestirea șefului statului de pe 23 decembrie 2016.
La redactarea acestui articol a contribuit și Parascovia Spic
profilaxie contra prostiei… sa vedeti insa ce circ ne asteapta in viitorul apropiat din partea lui Dodon cu proiectele lui, mai ales cand in parlament o sa fie sustinut doar de cei din pldm)))
Oare pe Nastase sa arunce Batista pe Tambal tot prin asa discursuri il convinsese Dodon? 😀 😀 Ca nu de alta el deama nu stiu a câta oara incerca cu Filip si Candu si acestia ii reamintesc cit de mic si neinsemnat este Dodon si unde se limiteaza atributiile sale de fapt…
Dodon să-și mai pună poftele în cui cu aceste doleanțe utopice ale lui, iar celor de la guvernare le recomand să-l trimită la păscut și să-și vadă de implementarea acordului de asociere în continuare
Eu si acum ma gandesc ce era daca Filip nu devenea prim-ministru. Avea sa fie Dodon si Usatii la putere si atunci chiar eram o tara federalizata si in uniunea vamala cu un pas. Ne trebuie noua asta??