Meniu Închide

Europenii laudă activitatea Curții Constituționale a Republicii Moldova

Curtea Constituțională din Republica Modova este una dintre cele mai perseverente din întreaga Europă, susține Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția care se află la Chișinău zilele acestea pentru a participa la conferința internațională privind evoluția controlului de constituționalitate în Europa. Oficialul a reiterat sprijinul pe care europenii îl oferă Republicii Moldova în materie de control constituțional.

În Republica Moldova unii încearcă să utilizeze Constituția țării în scopuri politice, a remarcat președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent și el la eveniment. „Analiza jurisprudenței Curții Constituționale demonstrează că acest lucru nu este posibil”, a precizat spicherul. „Republica Moldova traversează o perioadă crucială pentru viitorul ei. Suntem o democrație tânără. Independenţa Curţii Constituţionale trebuie protejată de orice interferențe politice, iar atitudinea faţă de deciziile instanţei constituţionale trebuie să fie respectuoasă”, a subliniat președintele Legislativului.

Relația dintre demagogie și tehnologiile moderne

Traversăm cea mai complicată perioadă de după al doilea Război Mondial, iar setul de valori care a stat la baza lumii civilizate este pus la îndoială, susține președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Alexandru Tănase. Acesta crede că populismul și demagogia promovate de politicieni sunt cele mai grave abateri de la normele etice, iar dezvolarea tehnologiilor informaționale facilitează accesul populației la astfel de mesaje.

„Curții Constituționale îi revine misiunea complicată de a apăra valorile democratice. Nu am avut niciun caz în care autoritățile să nu se conformeze hotărârilor Curții oricare ar fi fost decizia”, a declarat Alexandru Tănase în debutul conferinței internaționale privind evoluția controlului de constituționalitate în Europa.

Conferința se desfășoară la Chișinău în perioada 2-3 martie cu participarea a peste 80 de invitați internaționali printre care președinți și judecători din peste 20 de curți constituționale din Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova în cooperare cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.