Republica Moldova are o Strategie Națională Antidrog din anul 2011 care urmează a fi implementată până în 2018. Rezultatele implementării acestei strategii nu sunt însă foarte clare. De exemplu, raportul privind îndeplinirea planurilor de acțiuni pentru 2014-2016 va fi publicat abia peste 2 luni, iar planul de acțiuni pentru 2017-2018 încă nu a fost aprobat de către Guvern. În timp ce statul încearcă să „armonizeze cadrul legislativ şi normativ naţional din domeniu la standardele europene”, statisticile arată că circa 3,5% dintre elevii moldoveni din clasele a 8-a și a 9-a au încercat canabisul cel puțin o dată în viață.
De altfel, canabisul și ecstasy sunt cele mai accesibile droguri în Republica Moldova, potrivit unui studiu realizat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri în 2015. Guvernul Filat a fost cel care a adoptat Strategia naţională antidrog valabilă în anul 2011. În fiecare an autoritățile elaborează un plan de acțiuni pentru combaterea consumului de droguri. Cum sunt realizate aceste acțiuni și ce impact au este mai puțin știut. De exemplu, raportul privind implementarea planului de acțiuni antidrog pentru 2014-2016 va fi publicat abia peste două luni.
Modificarea programului școlar
Planul naţional de acţiuni antidrog pentru anii 2017-2018 încă nu a fost adoptat de Guvernul Republicii Moldova, dar prevederile acestuia sunt implementate întrucât „sunt cam aceleași ca și în anii trecuți”, spune Ion Țurcanu, șeful Direcției antidrog al Ministerului Afacerilor Interne. Documentul are drept scop reducerea consumului de droguri în societate, în special printre minori şi diminuarea consumului de droguri ilegale injectabile, dezvoltarea serviciilor de prevenire a consumului de droguri prin organizarea diferitor activități pentru școlari, studenți și pentru întreaga comunitate.
Un punct aparte în planul autorităților vizează educarea tinerilor privind modul în care aceștia își petrec timpul liber și cercurile de prieteni pe care și-l formează. Reevaluarea programului şcolar pentru disciplina Educația civică și elaborarea unui plan școlar comun cu Organizațiile nonguvernamentale, dar și armonizarea cadrului legislativ şi normativ naţional din domeniu la standardele europene sunt alte intenții ale statului așternute pe hârtie prin care se încearcă combaterea eficientă a consumului şi reducerea cererii de droguri.
În implementarea strategiei antidrog sunt implicate mai multe instituții ale statului precum Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Publică Locală, ONG-urile active în domeniu și Ministerul Apărării.
CITIȚI ȘI: Drogurile ucid oameni, în timp ce statul se împiedică în chestiuni birocratice
Activități sportive, muzicale și mese rotunde
Statul vrea să convingă consumatorii înrăiți să renunțe la droguri prin organizarea activităților sportive, activităților muzicale și a meselor rotunde în contextul Zilei Internaționale Antidrog marcată în fiecare an pe 26 iunie. Pentru 2017-2018 este preconizată implementarea proiectului pilon „Școala părinților” unde maturii să învețe cum să reacționeze și cum să-și ajute copiii în cazul în care aceștia consumă droguri, dar și cum să prevină consumul de substanțe psihotrope în familie.
La capitolul „tratamentul și reabilitarea consumatorilor de droguri”, statul intenționează să extindă tratamentul farmacologic cu metadonă la nivel naţional, să deschidă cabinete narcologice teritoriale în Rezina si Varnița care să acopere si necesitățile pacienților din stânga Nistrului. Creșterea calității tratamentului și a numărului de beneficiari în tratament farmacologic cu metadonă în penitenciare și asigurarea schimbului de seringi în închisori sunt alte acțiuni preconizate pentru următoarea perioadă.
Sistemul „Curților pe droguri”
Potrivit Planului de acțiuni antidrog, specialiștii medicali vor fi instruiți privind răspândirea unor substanțe psihoactive noi precum cele numite „spice” și altele. Se dorește și crearea sistemului Curților pe droguri care să includă medicul narcolog, psihologul specializat, asistentul social și judecătorul/avocatul. Instituirea sistemului de preluare a inculpaților din curtea pe droguri în asistența medicală specializată, instituirea sistemului de monitorizare a consumatorilor de droguri aflați în justiție alternativă, crearea locurilor de muncă pentru consumatorii de droguri în remisie și persoane eliberate din detenție, prin ajustarea cadrului normativ, și crearea locurilor de muncă în cadrul centrelor de reabilitare sunt alte planuri ambițioase ale autorităților care nu se știe când vor prinde contur clar.
Pentru a reduce oferta de droguri se plănuiește a fi înăsprite regulile de prescripţie şi eliberare a drogurilor legale în special pentru minori și eradicarea fenomenului de cultivare domestică a plantelor pentru producerea de droguri.
Fenomenul consumului de droguri, imbatabil
În Planul naţional de acţiuni antidrog pentru anii 2017-2018 se regăsește și efectuarea unei vizite de studiu în Cehia de către Secretarul şi membrii Comisiei Naţionale Antidrog în scopul de a identifica cele mai bune practici în implementarea şi realizarea Strategiei naţionale antidrog şi a planului de aţiuni antidrog.
Ion Țurcanu, căruia îi revine și funcția de secretar al Comisiei Naționale Antidrog spune că acest plan de acțiuni este unul amplu în care sunt incluse mai multe instituții ale statului, iar Ministerul Afacerilor Interne își îndeplinește obligațiunile. „MAI luptă cu fenomenul consumului de droguri. Contracarăm acțiunile persoanelor care pun în circulație droguri și a celor care consumă droguri. Au fost întreprinse multe acțiuni până acum. Planificăm ca peste două luni să publicăm raportul planului de acțiuni antidrog pentru 2014-2016. Aproximativ 80% din ceea ce s-a propus, a fost realizat”, afirmă Ion Țurcanu. Acesta precizează că fenomenul consumului de droguri nu va putea fi niciodată distrus în totalitate și nicio țară din lume nu a reușit acest lucru.
CITIȚI ȘI: Secretele dependenților de droguri din Republica Moldova. Unde își găsesc aceștia salvarea
Statisticile oficiale arată că în Republica Moldova sunt înregistrați aprpximativ 11.000 de consumatori de droguri, pe când cifrele neoficiale vorbesc despre 50.000 și chiar 100.000 de moldoveni care consumă regulat substanțe psihotrope.