Meniu Închide

INFOGRAFIC: Unde au fost cele mai mari pagube la vița de vie în urma ninsorilor

Bilanțul plantațiilor de viță de vie afectate de intemperiile din luna aprilie au ajuns la 1.400 hectare din 170 de gospodării agricole din Republica Moldova. Cel mai mult a avut de suferit vița de vie tânără care nu a rezistat căderilor abundente de zăpadă.

În raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Călărași, Cahul și Taraclia gradul de afectare al culturilor vitivinicole depășește 43%. Aceste informații au fost prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit informațiilor preliminare colectate de MAIA de la Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație, peste 34.000 de hectare cu culturi agricole au avut de suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile din luna aprilie, iar gradul de afectare variază de la 5% la 100%. Dintre acestea, circa 122 hectare sunt ocupate cu legume, peste 19.000 de hectate aparțin culturilor cerealiere, iar aproape 15.000 de hectare din suprafața terenurilor afectate constituie vița de vie. De asemenea, au fost înregistrate pierderi de peste 15 hectare cu pepeniere și 28.326 metri pătrați de sere cu vegetale.

Suprafața viilor afectate după intemperiile din luna aprilie 2017.

Au vrut să ducă Ministerul în eroare

În toate raioanele au fost create comisii de evaluare a pagubelor. Cu toate acestea, funcționarii de la MAIA au observat că informațiile venite din teritoriu sunt eronate, motiv pentru care au mers la fața locului pentru a verificarea aleatorie a celor mai afectate gospodării. Specialiștii de la MAIA au constatat că situația, în majoritatea cazurilor, este bună și total diferită de cea prezentată de angajații din raioane. Suprafețele de semănături, în special floarea-soarelui și porumb, care se presupunea că sunt afectate în proporție de 100%, în momentul inspectării se aflau într-o stare bună, iar gradul de afectare putea fi stabilit de maxim 5-10%. Cazuri asemănatoare au fost înregistrate și în plantațiile pomicole de diferite specii. Ulterior, Ministerul Agriculturii va organiza inspecții suplimentare la culturile afectate, pentru a stabili gradul real de afectare a exploatațiilor agricole.

Potrivit funcționarului Vasile Șarban de la MAIA, pagubele finale încă nu pot fi estimate și e prematur să se facă o prognoză privind anul agricol 2017, deoarece din suprafața totală de peste 1 milion de hectare au suferit doar 19.000 hectare de cereale. Șarban spune că în următoarele 3 săptămâni vor continua colectarea datelor din țară, inclusiv pe sectorul pomicol. Astfel, urmează să cunoaștem suprafețele afectate de mere, prune, nuci, caise, cireșe și vișine. Situația finală o vom ști după înflorirea și rodirea pomilor fructiferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.