Moldovenii au o dorință neobișnuit de mare de a schimba sistemul electoral cu care s-au obișnuit, au constatat cercetătorii companiei americane Lake Research Partners, care au realizat un sondaj efectuat în Moldova, la comanda Partidului Democrat. „În majoritatea țărilor alegătorii preferă sistemul electoral cu care s-au obișnuit. Ceea ce este neobișnuit în Moldova este că alegătorii nu-și mai doresc sistemul pe care-l cunosc de atâta vreme”, a comentat David Mermin, cercetărul care a prezentat rezultatele sondajului la Chișinău.
Mai mulți reprezentanți ai Partidului Democrat, printre care Andrian Candu, Pavel Filip sau Sergiu Sârbu, au declarat public că pentru aceștia va conta „foarte mult” rezultatele sondajului. Aceștia au argumentat importanța sondajului prin eșantionul „foarte mare”.
Reprezentanții Lake Research Partners consideră că Partidul Democrat a apelat la ei, deoarece compania are o experiență peste 20 de ani în sondarea opiniei publice în diferite țări. Alt motiv este perspectiva nouă pe care ar aduce-o americanii asupra modului în care sunt analizate datele. Lake Research Partners a mai efectuat sondaje în Republica Moldova.
Setul de date e unul singur, fiecare înțelege ce dorește
Doru Petruți, directorul companiei IMAS, ne-a spus că eșantionul contează în funcție de necesitățile de analiză. Dacă se dorește un sondaj național, atunci se acceptă și un sondaj clasic, cu o marjă de eroare standard. „Dacă se dorește un sondaj cu o analiză mai detaliată la nivel de regiune, pentru a analiza structura unui electorat, atunci e nevoie de volume mai mari. Compania sociologică face designul sondajului în funcție de necesitățile de analiză a beneficiarului”, a menționat sociologul. Cercetătorul spune că în cadrul unui sondaj obișnuit dintr-un raion se colectează 30-40 chestionare. Având un eșantion așa de mic nu se pot face analize serioase la nivelul respectiv.
Petruți a mai explicat că nu sondajele în sine influențează percepția publică, dar discuțiile și modul în care sunt analizate rezultatele sondajului de către mass-media. „Sondajele nu se publică singure. Fără a distribui informația prin mass-media ea nu ajunge la cetățeni”, a adăugat directorul IMAS. Cercetătorul a mai spus că ar trebui să se discute serios despre modul în care sunt prezentate rezultatele și ce informație decupează fiecare instituție media. „În acest caz nu discutăm de instrumente sociologice, ci de politica editorială și interpretările pe care fiecare profesionist este liber să le facă. Setul de date este unul singur, dar fiecare le înțelege și le interpretează cum dorește”, a explicat Doru Petruți.
Sondaj care validează sistemul uninominal…
Sondajul Lake Research Parteners a apărut la sfârșitul campaniei inițiate de Partidul Democrat pentru promovarea votului uninominal. Rezultatele studiului arată că 40% din moldoveni își doresc un sistem uninominal, iar 17% preferă sistemul mixt. Pentru actualul sistem proporțional se pronunță 35% din cetățeni. Pentru studiu au fost chestionați 12.322 de cetățeni.
Rezultatele sondajului demonstrează că cetățenii au o încredere mai mică în guvernul central comparativ cu autoritățile locale. Conform sondajului, în actualul sistem proporțional PSRM ar acumula 39%. PAS ar fi votat de 15% din alegători, PDM – de 8%, iar PCRM și PPDA ar obține câte 6%, la limita pragului electoral.
… în timp ce Plahotniuc spune că va fi implementat cel mixt
În ziua prezentării sondajului, pe stiripesurse.ro a fost publicat un interviu cu liderul PD, Vlad Plahotniuc, în care acesta a vorbit despre rezultatele cercetării, calificând-o drept ca fiind cea mai mare realizată vreodată în Moldova și precizând că Parlamentul va implementa sistemul mixt de vot, care a fost propus inițial de Igor Dodon. „[Sondajul] arată foarte clar că cetățenii își doresc schimbarea sistemului electoral. 61 la sută doresc acest lucru, în timp ce doar 29 la sută își doresc să rămână sistemul actual de votare pe liste. Așadar, cetățenii ne spun foarte clar ca vor aceasta schimbare, iar noi trebuie să-i ascultăm și să căutam soluții să o facem cât mai corect, respectând standardele internaționale în materie electorală, de aceea așteptăm cu interes și opinia Comisiei de la Veneția. Vom studia recomandările experților cu mare atenție și seriozitate. Chiar dacă este dreptul suveran al unui stat să-și decidă sistemul electoral și avem un număr atât de mare de cetățeni care doresc asta, noi credem că e important mai întâi să avem o cât mai bună evaluare legată de formarea unui cadru electoral optim pentru implementarea sistemului mixt de vot”, a declarat Plahotniuc.
Cu o zi mai devreme însă, la Chișinău politologii Mette Bakken (Norvegia) și Adrian Sorescu (România) atenționau într-un studiu că în cazul Republicii Moldova trebuie să se evite orice reformă care presupune trecerea la un sistem electoral majoritar (uninominal) sau mixt. Primul funcționează bine în țările cu democrație veche, care l-au aplicat de mai multe decenii, iar cel de-al doilea tinde să producă rezultate disproporționate, au atenționat autorii studiului.
CITIȚI ȘI: Cea mai bună soluție pentru sistemul de vot din Moldova, importată din Letonia
Pe 10 mai, într-un briefing de presă, liderul PD a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va renunța la votul uninominal, iar compromisul din Parlament la care democrații au ajuns cu socialiștii – jumătate uninominal și jumătate pe liste – reprezintă doar un prim pas în schimbarea modalității de alegeri în Parlament. „După ce în 2018 se va vota conform sistemului mixt, cetățenii vor vedea imediat beneficiile uninominalului. Sunt sigur că la alegerile din 2022 nici un politician nu le va mai putea sta în cale și să le blocheze dreptul de a-și alege direct deputații”, a spus Plahotniuc.
Dap de vreo 4-8 ani ne tot promit toți politicienii că vor schimba sistemul, noi cetățenii vedem că altualul nu ne aduce nimic bun și normal că vrem să schimbăm ceva
Faptul ca noi doar odata in 4 ani schimbam doar partidele dar oameni onesti nu am avut, acum este calea de a schimba ceva.
N-am vazut nimic ireal in acel sondaj. PPDA nu trece pragul electoral, era de asteptat. Oamenii simt ca mergem spre UE si desigur Dodon inca e primul. Sondaj normal.
Lumea s-a saturat de politicieni care dupa ce sunt votati, uita promisiunile pe care le-au facut! Trecerea la un nou sistem electoral poate permite ca deputatii sa fie demisi daca nu isi indeplinesc responsabilitatile.