Meniu Închide

Chiril Lucinschi și legătura cu firma din „afacerea” Filat-Șor. Fostul deputat, reținut în dosarul BEM

chiril lucinschi

Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost reținut de către ofițerii CNA și Procuratura Anticorupție, împreună cu alți doi businessmani, despre care oamenii legii spun că au fost implicați în frauda bancară de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procurorii îi bănuiesc pe cei reținuți de spălare de bani de ordinul milioanelor de lei, sume ce ar proveni din credite neperformante. Ex-parlamentarul nu crede că are vreo vină în acest dosar.

chiril lucinschi
Chiril Lucinschi FOTO: Sandu Tarlev

Numele lui Chiril Lucinschi nu a fost menționat în comunicatul CNA privind acest caz, fiind confirmat ulterior de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru deschide.md: „Dânsul era la slujba oficiată cu prilejul Înălțării Domnului. Procurorii au așteptat până el a ieșit din mănăstire, și abia după asta au început măsurile procesual penale”.

De ce a fost reținut Chiril Lucinschi

În comunicatul de presă al CNA se precizează că fostul deputat ar fi beneficiarul efectiv al companiilor Toast De Lux SRL și IPA International Project Agency. Ambele companii ar fi beneciat în mod fradulos de credite din sistemul bancar moldovenesc. Conform openmoney.md, Toast De Lux SRL este administrată de Liliana Gheorghiță, iar fondator este societatea Gheorghiță Junior SRL. Administratorul Gheorghiță Junior SRL este Vitalie Roșca, acesta figurând și ca administrator la zeci de companii înființate și lichidate din anii 90 până în prezent. Prin intermediul mai multor companii Vitalie Roșca figurează ca administrator al firmei Media Alianța SRL care apare și-n declarația de avere a lui Chiril Lucinschi.

Potrivit oamenilor legii, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440.000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri. CNA și Procuratura nu precizează despre care off-shoruri este vorba.

O altă bănuială a CNA este că în anul 2013 compania Toast De Lux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Banii ar fi fost convertiți şi transferați prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă, se menționează în comunciatul de presă. În final, 401.650 de dolari ar fi ajuns pe conturile Rouseau Alliance LLP care, la rândul ei, au transferat aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante, au mai explicat autoritățile.

Off-shore-ul Rouseau Alliance LLP, creat pentru delapidarea BEM

Potrivit anticoruptie.md, firma off-shore Rouseau Alliance LLP a fost creată pe 16 martie 2012, cu un an înainte de o presupusă întâlnire dintre bancherul Pavel Neumîvakin (numele căruia apare în dosarul Filat) și omul de afaceri Ilan Șor și de semnarea contractului de cesiune a creditelor neperformante de la Banca de Economii, având drept fondatoare alte două companii off-shore din insulele Marshall, A&P Henderson LTD și Consult Cyprus Services LTD. În autodenunțul făcut de Ilan Șor pe 13 octombrie 2015, cu doar 2 zile înainte de retragerea imunității lui Vlad Filat și reținerea acestuia, actualul primar al orașului Orhei mărturisea că fostul premier i-ar fi cerut la începutul anului 2013 să preia creditele neperformante de la BEM. În schimb, i-ar fi promis să rezolve problema privind vânzarea produselor petroliere în regim duty-free și l-ar fi amenințat că, în caz contrar, îi va distruge toate afacerile din Republica Moldova. Atât raportul Kroll, cât și rapoartele financiare depuse de Rouseau Alliance LLP la autoritățile de resort din Marea Britanie, acolo unde a fost înregistrată compania, arată că off-shore-ul nu a efectuat alte activități decât cele de preluare fictivă a activelor neperformante de la BEM. Compania pare să fi fost creată anume pentru această „afacere”, cu un an înainte ca, după cum afirmă Șor, Filat să îi fi propus preluarea creditelor de la BEM. Procesul de lichidare a firmei Rouseau Alliance a fost inițiat în septembrie 2015, iar compania a încetat să mai funcționeze pe 15 decembrie 2015.

Sursa citată mai scrie, făcând referire la Raportul Kroll, că Rouseau Alliance LLP a preluat credite neperformante în valoare de circa un miliard de lei, acesta constituind primul pas în schema de preluare a BEM.

Raportul Kroll, despre familia Lucinschi

Nu doar Chiril Lucinschi este bănuit de faptul că a luat credite neperformante de la cele trei bănci lichidate de stat. În primul raport Kroll este menționat numele tatălui acestuia, Petru Lucinschi, fost președinte al Republicii Moldova. Conform raportului, Petru Lucinschi a devenit acționar al Unibank cu bani împrumutați. În raport se spune că Petru Lucinschi cumpărase 4.8% din acțiunile băncii în 2012. În acel an Petru Lucinschi ar fi împrumutat de la Ilan Șor 4,8 milioane lei și de la compania britanică Rosslyn Trade LLP – 1,17 milioane euro.

„Uitați-vă cum trăiește omul. Voi vedeți că el trăiește ca un om bogat?”, a fost comentariul lui Petru Lucinschi, prezent la locuința fiului său, acolo unde procurorii au efectuat percheziții.

După perchezițiile de la domiciliu, Chiril Lucinschi le-a spus jurnaliștilor că nu crede că are vreo vină și s-a îndreptat la sediul CNA pentru a afla mai mutle detalii. „Eu niciodată nu m-am ocupat cu chestia asta (spălare de bani – n.n.) și nici nu știu în genere cum se face. Eu nu sunt vinovat”, a spus fostul parlamentar.

Averea și interesele lui Chiril Lucinschi

Conform declarației de venit pentru anul 2015, Chiril Lucinschi a ridicat un salariu de 150.000 de lei de la Parlament. Acesta a încasat dividente de 1,77 milioane și 2,12 milioane lei de la companiile la care este acționar – Alkasar Media Services și Analiticmedia-Grup SA. Fostul parlamentar are două automobile Hyundai: un Tucson de 24.000 de euro și un Santa Fe de peste 38.000 de euro. Conform declarației de avere, acesta mai deține două apartamente – unul de peste 550.000 lei, altul de 1,45 milioane lei, precum și o casă de locuit și o vilă. Companiile pe care le deține își desfășoara activitatea în domeniile publicitate și mass-media.

În declarația de interese Chiril Lucinschi a scris că este fondator al Fundației „Europa Liberă – Moldova” și director executiv al Fundației de studii strategice și dezvoltare a relațiilor internaționale Lucinschi.

Numele lui Chiril Lucinschi și a companiei IPA International Project Agency mai apar într-o investigație realizată de jurnaliștii de la RISE Moldova, conform căreia firma Genesis International, care este controlată de Lucinschi, a beneficiat de mai multe contracte cu statul pentru construcția drumurilor în Republica Moldova.

Implicarea politică

Amintim că Chiril Lucinschi a fost deputat PLDM din 2010 până la începutul anului 2017. Acesta și-a depus mandatul în februarie 2017 și a anunțat că părăsește PLDM. Lucinschi a candidat pe listele Partidului Democrat la alegerile din 5 aprilie 2009, dar partidul n-a trecut pragul electoral. Atunci, Dumitru Diacov era cap de listă, iar Lucinschi – pe locul 5. La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 a fost exclus din lista PD. Chiril Lucinschi a devenit parlamentar în urma alegerilor parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Atunci a fost pe locul 19 pe lista PLDM.

Dacă va fi găsit vinovat de infracțiunea de spălare de bani, atunci Chiril Lucinschi riscă până la 10 ani de închisoare.


La redactarea acestui articol a contribuit și Ion Surdu

3 Comments

  1. Daniel

    Una pot să spun de acest Chiril, maladeț, acuma prostul va sta la Pușcărie iar Natașica lui Morari va rămâne asigurată cu un post de televiziune, așa le trebuie la proști de aceștia care îi îmbrobodă rîsuri de estea.

  2. Rustin

    Respectiv au ajuns și la Lucinschi, acum au să plătească pentru milioanele spălate de dînsu împreună cu iubita sa Natașa, care se crede atît de sfîntă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.