Meniu Închide

Sistemul mixt va supune Parlamentul intereselor businessului. Comisia de la Veneția ar fi criticat proiectul PD-PSRM

Democrații de la Chișinău nu vor ține cont de opinia Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a Codului electoral care prevede introducerea sistemului mixt de vot pentru alegerile parlamentare. Spicherul Andrian Candu a comentat pentru Reuters concluziile experților europeni, despre care agenția britanică scrie că a intrat în posesia lor neoficial. Pentru a confirma cele scrise de Reuters, moldNova a cerut un comentariu de la Comisia de la Veneția.

Andrian Candu, la Reuters FOTO captură reuters.com

Proiectul de modificare a Codului electoral care prevede introducerea sistemul mixt de vot – trimis spre avizare Comisiei de la Veneția de Parlamentul de la Chișinău – conține prevederi îngrijorătoare. Dacă documentul va fi adoptat, atunci există riscul ca membrii viitorului Legislativ să fie vulnerabili în fața intereselor businessului, iar Comisia Electorală Centrală poate fi influențată politic, potrivit unui document în posesia căruia ar fi intrat agenția Reuters (Sursa).

Adoptarea sistemului mixt, inoportună

„În lumina acestor îngrijorări și având în vedere consultarea limitată și consensul necesar pentru a reforma sistemul electoral, o modificare atât de fundamentală în contextul politic actual din Moldova pare inoportun”, ar fi subliniat experții europeni.

Tot pentru Reuters, Andrian Candu a declarat că nu este de acord cu aceste concluzii, precizând că democrații vor conclucra cu experții la recomandările tehnice. Acesta a mai spus că majoritatea parlamentară va saluta argumentele legale și expertiza tehnică elaborate de Comisie pentru ca legislația electorală să fie îmbunătățită, „dar să nu se intervină în ceea ce considerăm noi că este alegerea suverană a statului”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, ne-a spus că nu poate comenta articolul publicat de Reuters despre „ceea ce ar putea fi un proiect al deciziei Comisiei”. „Tot ce pot să vă spun este că o opinie despre acest subiect se așteaptă a fi adoptată de Comisia de la Veneția vineri, 16 iunie”, a adăugat Kakaviatos.

Sistemul mixt, o înțelegere Plahotniuc-Dodon

Proiectul privind modificarea Codului electoral, prin introducerea sistemul mixt de vot, a fost votat de 74 de parlamentari democrați, socialiști și cei din „grupul popular european” în ședința din 5 mai 2017. Democrații și socialiștii au ajuns la acest compromis, despre care s-a vorbit în ultimele luni. Cei 74 de deputați au votat pentru comasarea proiectelor propuse în această primăvară de democratul Vlad Plahotniuc și socialistul Igor Dodon, urmând să fie votat în lectură finală după avizul Comisiei de la Veneția. „Într-un fel, suntem pe o undă de idei toți. Pentru lectura a doua, elementul de bază conceptual este luat sistemul mixt – asta este înțelegerea și asta este realitatea”, a comentat atunci deputatul PD Marian Lupu.


CITIȚI ȘI: Cum arată în acest moment reforma electorală de la Chișinău și ce efecte poate avea


Pe 10 mai, după întrevederea dintre Andrian Candu și experți ai Comisiei de la Veneția, aflați la Chișinău, spicherul a declarat că misiunea Comisiei este de a oferi o expertiză tehnică şi juridică asupra proiectelor de legi şi nu de a se expune asupra necesităţii schimbării sistemului electoral. „Nu se discută oportunitatea sistemului, ci modalitatea de îmbunătăţire a proiectelor propuse. Discuţiile opoziţiei să schimbăm sau nu nu stau pe agenda discuţiilor cu Comisia de la Veneţia”, a declarat Candu.

După o săptămână, când în Parlamentul European a fost dezbătută situația din Republica Moldova, președintele Legislativului de la Chișinău a dat asigurări că sistemul electoral nu va fi modificat fără avizul Comisiei de la Veneția. „Bineînțeles, nu vom vota în ultima lectură, până nu vom avea expertiza și cele mai bune practici ale Comisiei de la Veneția (16-18 iunie). Abia după, lucrând la îmbunătățirea proiectului, vom lua decizia. Să avem răbdare, să fiți martori ai acestui aviz, după care să revenim la subiectul despre ce facem mai departe”, a conchis Candu (Sursa).


CITIȚI ȘI: Cea mai bună soluție pentru sistemul de vot din Moldova, importată din Letonia


 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.