Un artist plastic din Republica Moldova cere aproape un milion de euro de la Guvernul României pentru a edifica monumentul voievodului Mircea cel Bătrân la Chișinău. Este vorba de o compoziție ecvestră, adică o reprezentare a domnitorului călare. De altfel, zeci de mii de lei sunt cheltuiți în fiecare an pentru instalarea busturilor diferitor personalități în diferite colțuri ale țării. De la foști președinți de colhoz la regi, academicieni și prim-miniștrii altor state, cu toții s-au ales cu un monument, un bust sau măcar o placă comemorativă.
În lista proiectelor depuse pentru finanțare la Departamentul Relații cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României se găsește și inițiativa lui Gheorghe Postovanu, artist plastic din Republica Moldova care își dorește să ridice o statuie a lui Mircea cel Bătrân călare. Pentru realizarea proiectului a solicitat acordarea a aproape patru milioane de lei românești, echivalentul a peste 900.000 de euro.
Bielorușii instalează un bust în centrul Chișinăului
Instalarea monumentelor și a busturilor în memoria a diverse personalități reprezintă plăcerea autorităților din Republica Moldova. Anual sunt aprobate câteva hotărâri de Guvern privind instalarea busturilor președinților de colhoz, regilor României, academicienilor și chiar a prim-miniștrilor altor state. Recent Ministerul Culturii a propus edificarea bustului lui Francisc Skorina „în scopul eternizării memoriei sale precum și al fortificării relațiilor culturale dintre Republica Moldova și Republica Belarus”.
Skorina este considerat a fi unul dintre cei mai străluciți umaniști bieloruși din secolul al XVI-lea, om de știință în medicină, scriitor, traducător, pictor. Bustul lui Francisc Skorina se prevede a fi instalat în scuarul de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din Chişinău. Potrivit proiectului Hotărârii de Guvern publicat pe site-ul particip.gov.md toate cheltuielile pentru executarea și instalarea bustului, precum și pentru amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din sursele financiare ale Republicii Belarus și din alte surse donate.
Bustul va fi executat în Republica Belarus, în baza unui concurs de schițe a monumentului organizat de Ministerul Culturii de acolo și va fi instalat pe teritoriul Republicii Moldova conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii din țara noastră. Se pare că bustul va fi instalat în cadrul unei ceremonii de celebrare a 500 ani de la tipărirea primei cărți bieloruse.
Eternizarea memoriei președintelui de colhoz
Tot Ministerul Culturii a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind edificarea bustului lui Terentii Evstratiev în scuarul din fața oficiului poștal din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, pentru „a-i eterniza memoria”. Terentii Evstratiev a fost președinte al gospodăriei agricole din localitate, cetățean de onoare al gospodăriei agricole și al satului Doroțcaia. Potrivit unor estimări, costurile edificării bustului se ridică la câteva zeci de mii de lei și vor fi acoperite din donații și sponsorizări, precum și din bugetul local.
Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la nașterea academicianului Spiru Haret, Ministerul Culturii a propus ca în fața Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău să fie amplasat bustul acestuia. Cheltuielile pentru proiectarea, executarea şi edificarea bustului, precum şi pentru lucrările de amenajare complexă a terenului aferent urmau să fie acoperite din bugetul instituției de învățământ.
Spiru Haret este renumit pentru organizarea învăţământului modern românesc aflându-se în funcţia de ministru al Educaţiei. „Spiru Haret rămâne o personalitate relevantă în cultura şi istoria europeană, care merită atenţia şi preţuirea posterităţii”, se menționează în proiectul Hotărârii de Guvern.
Busturile lui Ferdinand I în Moldova
În 2016 consiliile orăşenești din Nisporeni și Soroca au venit cu propunerea de a reconstitui bustul regelui Ferdinand I. În Nisoporeni acesta urma să fie amplasat în scuarul de pe strada Marii Adunări Naţionale și în faţa căminului cultural din satul Ţepilova, raionul Soroca. Costurile de proiectare şi edificare ale busturilor au fost acoperite din bugetele locale, donaţii şi sponsorizări.
Ministerul Culturii a elaborat un proiect privind edificarea bustului regelui Ferdinand I și în oraşul Ialoveni. Bustul lui Ferdinand I a fost instalat în Ialoveni pentru prima dată în anul 1938, fiind evacuat în 1940, reinstalat în 1942, apoi distrus în 1945. Cu ocazia împlinirii în anul 2015 a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I autoritățile au hotărât amplasarea noului bust pe teritoriul adiacent blocului administrativ al Consiliului raional Ialoveni. Cheltuielile pentru proiectarea, executarea şi edificarea bustului au fost acoperite de o asociație obștească.
Bustul lui Idel Ianchelevici la Leova
Sculptorul şi pictorul Idel Ianchelevici s-a născut în oraşul Leova și a devenit cunoscut după ce s-a mutat în Franța, fiind un sculptor reprezentativ din secolul XX. În 2015, Ministerul Culturii a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind edificarea în oraşul Leova a bustului sculptorului. Toate costurile urmau să fie acoperite din contul administraţiei publice locale precum şi din surse financiare provenite din donaţii şi sponsorizări.
Totodată, în 2015 a fost instalat bustul lui Constantin Stere în faţa blocului Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene care poartă numele savantului. Costurile au fost suportate de instituția de învățământ. Un bust al savantului român a fost instalat și la gimnaziul din comuna Javgur, raionul Cimișlia în anul 2013.
Bust pentru mitropolitul Moldovei
Bustul fostului mitropolit al Moldovei Iosif al II-lea Naniescu a fost dezvelit pe 17 decembrie 2014 în orașul Sîngerei. Lucrarea a fost finanțată de Institutul Cultural Român și realizată de artistul plastic Iulian Condrea. De toate cheltuielile s-a ocupat Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.
Bustul lui Jozef Pilsudski a fost dezvelit la Chișinău tot în anul 2014. A fost instalat la intersecţia străzilor Mitropolit Petru Movilă şi 31 August 1989 aproximativ în zona unde în anii interbelici era amplasat Consulatul Republicii Polone la Chişinău. La evenimentul de dezvelire a bustului a participat președintele Republicii Polone și cel al Republicii Moldova. Cheltuielile pentru edificarea sculpturii au fost acoperite de Ambasadei Republicii Polone la Chişinău. Jozef Piłsudski a fost prim-ministrul Poloniei și o importantă figură a scenei politice europene. În aprilie 1932 mareşalul Piłsudski a vizitat Chişinăul, unde s-a aflat timp de patru zile, pentru a-şi demonstra respingerea față de pretenţiile teritoriale privind Basarabia înaintate de către sovietici.
La Chișinău există și o statuie dedicată lui Papa Ioan Paul al II-lea!
Pingback:CARAVANA UNIRII - Românism