Meniu Închide

Agenda lui Igor Dodon, scrisă la Ambasada Rusiei

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, este cel mai iubit dintre diplomații acreditați în Republica Moldova de către președintele socialist Igor Dodon. Oficialul rus a fost unicul care a fost invitat la Președinție de către Dodon de mai mult de zece ori în cele 7 luni de când se află în funcție. Curios este faptul că Dodon se întreține cu Muhametșin de cele mai multe ori înainte sau după principalele evenimente la care participă șeful statului sau în contextul declarațiilor pe care le face periodic.

Atașamentul excesiv față de Federația Rusă, pe care Igor Dodon nu l-a ascuns vreodată, s-a observat atât în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, cât și imediat de la învestire. Chiar a doua zi de când a devenit președinte al Republicii Moldova, pe 24 decembrie 2016, Dodon s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a fost, de fapt, primul oficial străin cu care s-a văzut acesta. Rogozin este cel care în anul 2006 i-a numit pe moldoveni fasciști și i-a considerat agresori în conflictul de pe Nistru. Dar în acest articol vom face o retrospectivă a întâlnirilor lui Igor Dodon cu ambasadorii acreditați la Chișinău.

Primul buchet de flori, de la Farit Muhametșin

Pe lângă cele cinci deplasări la Moscova, una la Bruxelles, alta la Teheran și câte una la Istanbul, Sankt-Petersburg și Minsk, Dodon i-a primit la Președinție, pe rând, pe mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău cu diverse ocazii. Nimeni din ei însă nu s-a bucurat de atenția pe care a avut-o cel care reprezintă interesele Federației Ruse în țara noastră, Farit Muhametșin.

Prima întâlnire dintre ambasadorul Rusiei, Farit Muhametșin, și Igor Dodon, 27 decembrie 2016 FOTO: Președinția R. Moldova

Pe 27 decembrie 2016, la 5 zile de la învestire și la 3 zile de la întrevederea controversată cu Rogozin (Amintim că vicepremierul rus avea interdicție de a survola spațiul european al UE și cel al Ucrainei. Chiar și așa, avionul acestuia a ajuns la Chișinău prin România, însă din cauza ceții acesta nu a reușit să aterizeze decât a doua zi după o escală neprevăzută la Budapesta – n.n.), Dodon a avut prima întrevedere cu Farit Muhametșin. Oficialul rus i-a dăruit liderului socialist de la Chișinău un buchet mare de trandafiri roșii, cei doi discutând despre prima vizită a lui Dodon în străinătate – cea din 17 ianuarie, la Moscova.

Pe 29 decembrie, au urmat întrevederi cu ambasadorii Turciei, Hulusi Kılıç, și Azerbaidjanului, Gudsi Dursun oglu Osmanov, dar și cu șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Kılıç i-a spus lui Dodon că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat invitația lui Igor Dodon de a efectua o vizită în luna mai în Republica Moldova – vizită ce nu a mai avut loc.

După Bruxelles, la Muhametșin

A urmat o lună plină cu mesaje și vizite de curtoazie, cu statusuri și fotografii postate pe Facebook de la Moscova și entuziasmul lansării primei sale conferințe în formatul „Vladimir Putin”. Pe 27 ianuarie Dodon chiar a avut și o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în Republica Moldova la care a promis că astfel de discuții vor avea loc o dată în lună. La începutul lunii februarie a acestui an Dodon a plecat în Capitala Uniunii Europene, orașul Bruxelles. Vizita a avut loc în perioada 7-8 februarie. Înainte de aceasta, Dodon s-a mai întâlnit o dată cu Pirkka Tapiola, dar nu pentru a discuta despre relația cu UE, ci pentru a-i transmite proiectul Memorandumului privind cooperarea dintre Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova.

Pe 9 februarie, a doua zi de la revenirea acasă, Dodon l-a chemat din nou la Președinție pe ambasadorul rus Muhametșin (sau ultimul a venit inopinat în vizită – în comunicatul Președinției nu se menționează acest lucru). „Părțile au stabilit să intensifice raporturile de colaborare pe toate domeniile de interes comun, inclusiv pe dimensiunea culturală și educațională”, a precizat instituția.

În aceeași zi, după Muhametșin la Președinție a venit ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

În luna februarie Președinția a mai anunțat că Igor Dodon a avut o întrevedere cu „ambasadorii statelor ex-sovietice, acreditați la Chișinău”, cărora le-a vorbit despre pașii pe care îi va întreprinde „în direcția colaborării cu Uniunea Economică Euroasiatică”. A urmat o întrevedere cu Mohammed Ali Al-Maliki, ambasador al Statului Qatar, precum și o nouă discuție cu ambasadorul Turciei la Chișinău. În penultima zi a lunii, pe 27 februarie, Dodon a dat din nou mâna cu Muhametșin – oficialii s-au referit, în special, la mersul realizării angajamentelor asupra cărora s-a convenit la Moscova în domeniul migranților, precum și a reluării exporturilor produselor moldovenești pe piața rusă, ne-a anunțat comunicatul Președinției.

Asigurările de pace ale lui Dodon pentru Muhametșin

În luna martie, Igor Dodon a plecat din nou la Moscova, dar nu înainte de a avea o altă întrevedere cu reprezentantul Moscovei la Chișinău, Farit Muhametșin. Discuția s-a bazat pe decizia Guvernului de a interzice oficialilor moldoveni să efectueze vizite la Moscova din cauza că aceștia au fost supuși acolo presiunilor și abuzurilor. Dodon a condamnat acţiunile executivului, calificându-le inacceptabile, lipsite de temei şi provocatoare. Acesta l-a asigurat pe Muhametșin de „un lucru cert: cineva este foarte deranjat de dinamica pozitivă şi progresul pe care îl atestăm în relaţiile moldo-ruse”.

Tot înainte de a pleca la Moscova, pe 14 martie Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorii UE. Șeful statului a încercat să-i convingă să creeze formatul trilateral de dialog dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și Federația Rusă ca să discute problemele comerțului, dar se pare că nu i-a reușit. Mai devreme acest subiect a fost explicat de Pirkka Tapiola în interviul pe care ni l-a acordat:

http://moldnova.eu/ro/interviu-tapiola-ue-nu-mai-vrea-negocieri-trilaterale-cu-implicarea-rusiei-dupa-experienta-din-ucraina-13168.html/

Farit Muhametșin trebuie să știe tot ce face Igor Dodon

Luna aprilie a fost una intensă pentru relația Dodon-Muhametșin. Aceștia s-au văzut pe 12 aprilie, la Președinție, când la Chișinău a venit emisarul special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Gubarev. Cei trei au discutat despre Transnistria, iar a doua zi Igor Dodon a plecat la Bișkek, capitala Kîrgîzstanului, unde a participat la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. De la Bișkek Dodon s-a lăudat cu „momentul istoric”, cel de obținere a statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice – o structură despre care moldNova.eu a scris că se află în cădere liberă, cu referire la datele statistice publicate de aceasta.

INFOGRAFIC Uniunea Economică a Moscovei, în cădere liberă. De ce Dodon vrea să ducă Moldova în Est?

A revenit acasă, a sărbătorit Paștele și în a treia zi de sărbătoare Igor Dodon l-a chemat pe Farit Muhametșin din nou la Președinție pentru o nouă discuție. De data aceasta, președintele socialist l-a informat pe ambasador despre rezultatele de la Bișkek. Dar nu numai despre relația Moldovei cu Estul e vorba. „Părțile au mai făcut un schimb de opinii referitor la inițiativa privind implementarea sistemul mixt de vot în Republica Moldova și, având în vedere experiența vastă de aplicare a sistemului mixt electoral în Federația Rusă, Igor Dodon a solicitat un schimb de experiență în acest sens”, se menționa în comunicatul Președinției.

Împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost un nou prilej pentru cei doi să se vadă. Pe 27 aprilie Dodon a participat la o conferință pe această temă, la care a stat alături de diplomatul rus, amintindu-i acestuia că Rusia este „principalul nostru partener strategic”. „Istoria relaţiilor noastre numără nu doar 25 de ani, ci mai multe secole”, a mai spus Dodon, conform Președinției, declarație criticată de mai mulți istorici.

Igor Dodon și Farit Muhametșin, la conferința dedicată împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, 27 aprilie 2017 FOTO: Președinția R. Moldova

Dar conferința nu a fost de ajuns. A doua zi, pe 28 aprilie, Dodon și Muhametșin au continuat discuția la sediul Președinției. Cei doi au abordat chestiunea privind eventualitatea reluării livrărilor de energie electrică de la Centrala Cuciurgan pentru consumatorii din Republica Moldova. Se întâmpla în luna în care Guvernul a anunțat că rețelele de distribuție a energiei electrice au acceptat o ofertă mai ieftină de import a curentului din Ucraina, respingând propunerea Centralei electrice de la Cuciurgan, de unde achiziționau până acum energia. Peste numai o lună Ministerul Economiei a anunțat că Republica Moldova a revenit la achiziția de energie din regiunea transnistreană.

Un mai aproape exclusiv pentru Muhametșin

A urmat o nouă lună plină în relația celor doi, pe care Dodon a dedicat-o aproape exclusiv diplomatului rus. Astfel, mai întâi șeful statului a plecat din nou la Moscova, unde s-a afișat alături de Vladimir Putin la parada militară cu ocazia „Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Revenit la Chișinău, pe 12 mai Igor Dodon i-a chemat la Președinție pe ambasadorii „Federației Ruse, UE, SUA, Turcia, majoritatea statelor din UE și CSI, alte țări prietene ale Republicii Moldova” – anume în această ordine au fost menționați aceștia în comunicatul instituției.

După o săptămână, pe 19 mai, Dodon a decis să discute separat cu Muhametșin chestiuni ce ţin de politica internă a Moldovei, în special, modificările sistemului electoral, reforma Guvernului şi referendumul cu privire la demiterea primarului general de Chişinău. Anterior, Parlamentul a inclus surprinzător pe ordinea de zi proiectele PD și PSRM privind modificarea sistemului electoral al țării.

Peste încă o săptămână, pe 25 mai, Igor Dodon a avut o nouă întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la care a participat și ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev. Cei trei au discutat „detaliat pe marginea mai multor chestiuni legate de reglementarea transnistreană”. Același subiect a fost discutat în format mai larg, pe 29 mai, la o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice implicate în procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean şi anume ambasadorul Federaţiei Ruse, ambasadorul Ucrainei, șeful Misiunii OSCE, ambasadorul SUA şi șeful Delegaţiei UE.

Sistemul mixt și Transnistria

În luna mai, mai exact pe data de 17, Igor Dodon s-a mai întâlnit cu ambasadorul Turciei la Chișinău, Hulusi Kilic – a patra întrevedere cu acesta de la începutul anului.

În luna iunie, la scurt timp de la apariția în presă a informațiilor precum că experții Comisiei de la Veneția au recomandat Chișinăului să nu modifice sistemul electoral, Igor Dodon a discutat subiectul cu ambasadorul rus. Pe 20 iunie, acesta i-a spus lui Muhametșin că PSRM susține în totalitate iniţiativa sa și că doar unele recomandări de ordin juridic ale Comisiei de la Veneția vor fi luate în calcul.

În luna curentă Igor Dodon a reușit să aibă câte o întrevedere cu ambasadorii Rusiei, Turciei și cel al SUA. Cu Farit Muhametșin șeful statului a discutat despre desfăşurarea evenimentelor comemorative, consacrate împlinirii a 25 de ani de la instituirea operaţiunii de pacificatori din regiunea transnistreană. O discuţie detaliată a avut loc și despre vizita lui Rogozin la Chișinău și Tiraspol cu această ocazie pentru sfârșitul lunii.

În total, de la preluarea mandatului de președinte, 23 decembrie 2016, Igor Dodon s-a întâlnit de 14 ori cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, de cel puțin 12 ori fiind vorba de întrevederi bilaterale. Precizăm că este vorba de discuțiile care au avut loc oficial și despre care ne-a informat Președinția pe parcursul acestor 7 luni.

Grafic realizat de moldNova.eu

Tot în această perioadă Dodon s-a întâlnit de șapte ori cu ambasadorul Turciei, Hulusi Kilic, încercând să stabilească o dată pentru vizita lui Erdogan la Chișinău, discutând despre Summitul OCEMN de la Istanbul din 21-23 mai sau despre reparația clădirii Președinției.

Mai departe, urmează șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, cu care Igor Dodon s-a întâlnit de cinci ori separat și de alte două ori în cadrul întrevederilor cu mai mulți diplomați europeni. Principalele teme de discuție cu acesta au fost, pe lângă pregătirea vizitei la Bruxelles din februarie, reorientarea externă a țării pe care și-o dorește sociliastul, modificarea sistemului electoral sau temerile privind „blocarea propagandei ruse”.

În cele 7 luni Igor Dodon s-a mai întâlnit separat de trei ori cu ambasadorul SUA, James. D. Pettit, de două ori cu ambasadorul Germaniei, Ulrike Knotz, și câte o dată cu reprezentanții României, Marii Britanii, Suediei, Poloniei, Ungariei, Austriei, Azerbaidjanului, Macedoniei, Elveției, Japoniei, Norvegiei și Vietnamului.

2 Comments

  1. Pingback:S-a aflat cine este oficialul trimis de Moscova să-i facă agenda lui Dodon. Dovezi incontestabile că „președintele” RM joacă după cum îi dictează rușii – Birfe.xyz

  2. Pingback:TRĂDARE /// Oficialul trimis de Moscova să-i facă AGENDA lui Dodon. Dovezi incontestabile că „președintele” JOACĂ după cum îi dictează rușii – Birfe.xyz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.