După ce au cerut în instanță ca fostul premier Vlad Filat să le achite penalități și dobânzi de întârziere la plata pentru serviciile juridice oferite în sumă de peste 1,3 milioane de euro, 105.000 de dolari și peste 230.000 de lei, avocații biroului „Popa&Asociații” au pierdut pe 16 noiembrie acest proces. Magistrații de la Curtea de Apel au luat o decizie irevocabilă prin care au respins cererea acestora.
Avocații biroului „Popa&Asociații” care l-au apărat pe fostul premier, Vlad Filat, au cerut ca acesta să le achite circa 1,317 milioane de euro, 105.191 de dolari și peste 230.000 de lei. Potrivit cererii depuse, suma reprezintă o datorie formată din penalități și dobânzi cu care s-ar fi ales Filat după ce nu a plătit la timp pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017. Astfel, avocatul care conduce biroul și care l-a reprezentat pe fostul prim-ministru în instanță, Igor Popa, s-a adresat pe 10 mai curent judecătorilor pentru ca Vlad Filat să-i plătească datoria în condiții de executare silită. El le-a mai spus magistraților că a încheiat cu Filat pe 21 aprilie o tranzacție de mediere prin care în cazul în care primea într-o săptămână banii, va renunța la o parte din sumă care reprezintă penalități de 155.220 de euro, 13.405 de dolari și aproape 30.000 de lei.
Judecătoria Centru a respins pe 24 iunie cererea lui Popa, iar acesta nu a renunțat și s-a adresat Curții de Apel, argumentând că decizia magistraților a fost ilegală. Astfel, reprezentanții Curții de Apel au hotărât pe 16 noiembrie curent că cei de la Judecătoria Centru au luat o hotărâre legală și argumentată. „Instanța de recurs reține drept întemeiate constatările instanței de fond precum că, în speță, se atestă inopinanța clauzelor tranzacției cu clauzele contractului de asistență juridică ( n.r. – din 17 martie 2015). (…)
Astfel, instanța de fond a menționat, printre altele, că pot fi confirmate prevederi certe și necondiționate, situație contrară prevederilor tranzacției de mediere. De asemenea, instanța de fond a constatat că admiterea cererii privind confirmarea tranzacției ar contravine și principiului securității raporturilor juridice, încalcă drepturile și interesele legitime ale persoanei, și ar constitui o violare a art. 6 CEDO”, se arată în documentul publicat ieri, 22 noiembrie, de către Curtea de Apel.
Decizia judecătorilor este irevocabilă și nu poate fi atacată în instanța superioară.
Procesul lui Vlad Filat, de la reținere până la cuvântul final