Meniu Închide

Igor Dodon a băut ceai la TVC 21 și le-a transmis românilor să nu se joace cu focul

igor-dodon

„Băi băieți, nu vă jucați cu focul” este avertizarea pe care Igor Dodon alege să o adreseze oponenților săi – fie politici, fie ideologici. Miercuri seara, președintele socialist de la Chișinău le-a transmis acest lucru românilor de peste Prut, în timpul emisiunii „Important” de la TVC 21. În general, în cadrul interviului acesta a răspuns evaziv la unele întrebări ale jurnalistului Gheorghe Gonța, a ironizat pe seama altora și a vorbit despre planurile de viitor.

igor-dodon
Igor Dodon, în fața jurnaliștilor la Reședința de Stat. FOTO: Sandu Tarlev

Președintele Republicii Moldova a băut ceai în timpul interviului de la TVC 21 (n.a. – La scurt timp de la preluarea mandatului, Igor Dodon l-a apostrofat pe jurnalistul Vasile Botnaru în timpul unui interviu la Pro TV: „Beți ceai și nu vă diorgăiți” [nu vă agitați – trad. din rusă]), apoi s-a „agitat” când a vorbit în special despre relația cu România. „La nivel economic, social, umanitar totu-i bine până se ajunge la aceea că ei vor să ne lichideze statalitatea. Băi băieți, nu vă jucați cu focul”, a fost avertismentul lui Dodon. Totuși, acesta a precizat că-și dorește relații bune cu România și cu Ucraina.

Dodon, despre Băsescu și cetățenia română a socialiștilor

Igor Dodon speră că va câștiga procesul cu fostul președinte al României Traian Băsescu: „Atâta timp cât eu voi fi președinte, nu semnez decret de oferire a cetățeniei domnului Băsescu. Instanța de judecată trebuie să ia o decizie acum, în ianuarie. Eu consider că Băsescu va fi declarat persoană non-grata în Republica Moldova”.

Însă când a venit vorba despre cei câțiva deputați socialiști care dețin cetățenia română și întrebat fiind de ce aceștia nu au renunțat încă la aceasta, Dodon a răspus că ar fi foarte greu să te dezici de pașaportul românesc. „Știți de câte documente au nevoie? Românii dau foarte repede cetățenia, dar știți cât de greu este să renunți la ea? Legislația trebuie să prevadă că demnitarii de stat nu pot deține cetățenia altor state”, a comentat președintele. De fapt, pentru a renunța la cetățenia română este nevoie ca persoana interesată să pregătească șapte acte – mult mai puține decât atunci când trebuie să o redobândească.

Dodon, despre Putin și Plahotniuc

Despre Plahotniuc, președintele nu a spus nimic nou – el și-a reiterat opinia potrivit căreia liderul PD controlează o mare parte din instituțiile statului, cu precizarea că Președinția pe care o conduce ar fi încă de neatins.

Întrebat fiind dacă a discutat vreodată despre Vlad Plahotniuc cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Dodon a replicat: „Care-i sensul?”. „Care este sensul să discutăm? Noi cu Putin avem lucruri mult mai importante de discutat decât despre liderul PD”, a adăugat acesta. Dodon a vorbit și despre o potențială vizită a lui Putin în Republica Moldova. „Vladimir Putin într-un an electoral nu poate veni. În 2019 ar fi un moment bun”, a precizat șeful statului.

Dodon, despre suspendările sale și sistemul mixt

Igor Dodon crede că guvernarea recurge la Curtea Constituțională pentru a-l provoca. După trei suspendări din funcție (Igor Dodon a fost înlăturat de la Președinție pentru câteva clipe atunci când a fost nevoie să fie desemnat noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, atunci când a fost nevoie să fie desemnați cei șapte noi membri ai Guvernului și atunci când a fost nevoie ca așa -numita lege privind combaterea propagandei ruse să fie promulgată – n.a.), acesta nu a precizat însă de câte ori trebuie să fie suspendat din funcție ca să fie provocat. „Când guvernarea propune o lege sau un candidat la o funcție și președintele nu este de acord fie se ajunge la un compromise, fie majoritatea parlamentară alege referendumul de demitere a președintelui. Ei nu aleg aceasta optiune, pentru că au găsit altă variantă: Curtea Constituțională. Ei ne provoacă. Eu, personal, dar și colegii din Partidul Socialiștilor, primim mesaje în care lumea spune că vrea să iasă în stradă, dar eu nu-mi doresc asta. În plus, avem alegeri parlamentare, iar PSRM are șanse să ia majoritatea”, a explicat Dodon.

Șansele ca socialiștii să ia majoritatea în Parlament sunt promițătoare datorită trecerii la sistemul mixt de vot. „Sistemul mixt o să ne permită să fim la guvernare. Este benefic”, a punctat șeful statului. Dodon a dat de înțeles că s-ar putea regăsi în rândurile membrilor PSRM propuși la alegerile parlamentare și nu oricum, ci în capul listei.

„Eu, dacă eram slab de fire, semnam decretele și nu făceam probleme. Dar cei care m-au votat pe mine, nu m-au votat ca să-i fac miniștri pe Gaburici, Leancă sau Tănase. Nu voi ceda. Dacă nu le place, haideți la referendum!”

Dodon, despre Silvia Radu și umilirea comuniștilor

Președintele țării a fost întrebat ce părere are despre primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu. „Pot să nu comentez? Haideți să vedem rezultatele. O cunosc bine ca fiind un manager bun”, a spus Dodon. Anterior, liderul de onoare al PD; Dumitru Diacov, a publicat o poză în care apar Dodon și Radu zâmbind alături, sugerând că sunt buni prieteni și că „Primăria și Președinția se vor împăca”.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.