Meniu Închide

Moscova încurajează separatismul la alții – dar separatiștii ruși sunt aruncați în închisoare sau spitale psihiatrice

Federația Rusă susține mișcările separatiste din state precum Georgia, Ucraina și Republica Moldova, dar pedepsește crunt pe oricine îndrăznește să sugereze o mișcare separatistă în Rusia. În anul 2014, rușii au inclus în Codul Penal articolul 280.1. Acesta prevede ca persoanele care încalcă integritatea teritorială a Rusiei și fac declarații separatiste să fie pedepsite, notează meduza.io.

Putin

Deși avocații din Rusia afirmă că procurorii sunt foarte precauți în aplicarea acestei legi, în doi ani au fost deschise 15 dosare penale pe baza încălcării articolului 280.1, iar 5 persoane au fost condamnate la închisoare fiind învinuite că ar atenta la integritatea Federației Ruse.

Poți intra – nu poți ieși

Pentru a înțelege această situație trebuie să amintim că, potrivit Constituției ruse, orice stat poate adera la Federația Rusă, dar niciuna din cele 88 de entități federative ale statului– republici, regiuni, ținuturi – nu poate părăsi federația. Astfel, orice aluzie la separarea acestor regiuni de Rusia este interzisă. Autoritățile rusești depistează și pedepsesc chiar și cele mai nevinovate declarații pe marginea separatismului. Publicația online meduza.io prezintă istoriile celor pedepsiți.

Comentariul care îți aduce condamnarea

Avdoșkin, alias Yuri Stop, președintele organizației naționaliste „Frontiera de Nord” din Republica Komi, Federația Rusă, „are simpatii separatiste și păstrează în calculator texte în care îndeamnă alți oameni să susțină separarea Republicii Komi de Federația Rusă și să întreprindă acțiuni ilegale în acest sens”. Acestea sunt învinuirile aduse lui Avdoșkin de către autorități. În realitate, tot ce a făcut acest bărbat, a fost să scrie un comentariu la un anumit articol de pe internet, care nu a picat bine oamenilor legii. Yuri Stop, care s-a declarat nevinovat, a fost judecat în condițiile în care nu exista nicio probă concludentă despre îndemnul său la acțiuni violente separatiste.

Arestare pentru „Crimeea este Ucraina!”

Alex Bubeev este un inginer electrician din regiunea Tver. Este căsătorit, are doi copii mici, nu are antecedente penale și este un utilizator de internet activ. Într-o zi a distribuit pe pagina sa de pe o rețea de socializare un articol întitulat „Crimeea este Ucraina!” și a fost arestat. Un expert FSB a explicat că Bubeev a îndemnat un grup anonim de persoane să încalce integritatea Federației Ruse. De fapt, nu a existat nicio incitare la violență, singurul îndemn din respectivul text pe are Bubeev l-a distribuit pe profilul său era acela de a crea bannere cu mesajul „Crimeea este Ucraina”. În martie 2016, activiștii pentru drepturile omului din Rusia l-au declarat pe Budeev un deținut politic, menționând că „tonul textului poate sa fi fost agresiv sau abuziv, dar acest lucru nu este un motiv suficient pentru persecuție”.

Karelia rămâne anexată

În 2015, un membru al Consiliului orașului Suoyarvi din regiunea Karelia a Federației Ruse,Vladimir Zavarkin, a sugerat într-un discurs emoțional că trebuie să aibă loc un referendum pentru a decide posibilitatea „ruperii” regiunii Karelia din componența Rusiei. Zavarkin s-a declarat vinovat și a fost amendat. „În discursul său au fost identificate declarații care solicită secesiunea Republicii Karelia de Federația Rusă și mai multe propuneri neclare”, a fost explicația judecătorilor ruși.

Din nou Crimeea

Tot în ianuarie 2015, un tânăr de 18 ani din orașul Petrovsk-Zabaikal din regiunea Zabaikal a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Băiatul era membru al unei organizații extremiste de dreapta care este interzisă în Rusia. Procurorii au afirmat că „el a creat în mod deliberat un grup pe o pagină de rețea socială și a postat o imagine care conține insulte la adresa rușilor… Imaginea conține o inscripție care face apel la violență împotriva tuturor celor care sprijină încorporarea Crimeei în Rusia”.

Tatarstanul rămâne rus

În cazul lui Rafis Kașapov din regiunea Tatarstan, autoritățile i-au incriminat folosirea și distribuirea unor texte și imagini care formează o atitudine negativă față de acțiunile Rusiei în Crimeea din 2014, prin utilizarea unor termeni precum „ocupație”, „ilegal”, „încălcări ale legii”. Acestea, în viziunea procurorilor, sunt dovezi clare că Rafis are ca scop „violarea integrității teritoriale a Federației Ruse”. Inculpatul și avocații săi au încercat să le explice oamenilor legii că Rafis pur și simplu își exercita dreptul la exprimare și nu a făcut niciodată îndemnuri la violență sau la secesiunea Tatarstan-ului de Rusia. Kashapov a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Nafis Kașapov a fost condamnat la închisoare încă în anul 2009 pentru că a postat câteva articole împotriva rusificării și creștinării forțate. Procurorii l-au învinuit pe motiv că a încălcat articolul 282 din Codul Penal și l-au închis într-o colonie pentru trei ani.

Crimeea te internează la nebuni

Un caz aparte este cel al lui Alexei Moroșkin, un bărbat originar din Ucraina care s-a stabilit în Republica Celiabinsk din Federația Rusă. Procurorii au ajuns la concluzia că Moroșkin suferă de probleme mintale cronice și că nu era în deplinătatea facultăților mintale atunci când a distribuit niște texte în care își exprimă dezacordul față de acțiunile Rusiei în Crimeea. În respectivele materiale, Moroșkin mai propune înființarea unui stat independent: Ural. Procurorii au pus ideile bărbatului pe seama religiei sale. Se spune că Alexei a devenit conducătorul Bisericii Meteoritului Celiabinsk (un cult religios care venerează meteoritul care a străbătut atmosfera Terrei în februarie 2013 și a fost vizibil în orașul Celiabinsk, regiunea din apropierea munților Ural). Alexei Moroșkin a fost închis într-un spital de psihiatrie și a fost supus unui tratament medical psihiatric împotriva voinței sale. Totul pentru că s-a declarat împotriva politicii duse de Rusia în Crimeea și a sugerat ieșirea Republicii Celiabinsk din Federația Rusă.

Alexei Moroșkin a fost internat într-un spital de psihiatrie pentru că a făcut cîteva declarații separatiste.Sursa foto
Alexei Moroșkin a fost internat într-un spital de psihiatrie pentru că a făcut cateva declarații separatiste.Sursa foto

Nimeni nu scapă de brațul lung al legii

Daria Poliudova este activist civic și blogger din regiunea Krasnodar. Aceasta a fost reținută după ce a publicat câteva texte pe o rețea de socializare cu următoarele titluri: „Kuban: etnicii ucraineni din Kuban solicită Ucrainei și comunității mondiale să-i protejeze de hărțuirea și șovinismul rus” și „Kuban cere reunificarea cu Ucraina-patria sa istorică!”. Astfel, procurorii au stabilit că Daria a încălcat secţiunea 2 din articolul 280.1 din Codul Penal rus și că va fi pedepsită pentru „ura demonstrată pentru regimul politic actual din Federația Rusă”. Femeia a pledat nevinovată, dar a fost condamnată la doi ani de detenție și muncă într-o colonie.

Au fost inițiate cauze penale și împotriva altor persoane: omul de afaceri din Crimeea, Lenur Isliamov și o jurnalistă din Crimeea, Anna Andrievskaia. În prezent sunt investigați, în conformitate cu articolul 280.1, Ilmi Umerov, Nikolai Semena, Vladimir Khagdaev și Andrei Piontkovski. Ultimul a fugit din Rusia, Umerov se află în arest, iar Semena și Khagdaev sunt în arest la domiciliu. FSB-ul a inițiat un nou dosar penal asemănător pe numele unei persoane din Kaliningrad, în luna august 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.