Meniu Închide

Cine e vinovat pentru alimentația proastă a copiilor. „Bucătăreasa nu trebuia să arunce carnea în cratiță”

Până la urmă, copiii sunt de vină pentru că au mâncat produse alterate. Aceasta este concluzia la care ajungem dacă facem un exercițiu de cinism. Autoritățile însărcinate cu verificarea alimentației din instituțiile de învățământ nu fac decât să-și exprime imensul regret și chiar surprinderea că în grădinițe și școli erau furnizate produse stricate.

gradinita-9
În ultimele zile, inspectorii au verificat blocurile alimentare din școlile și grădinițele din Chișinău. FOTO Sandu Tarlev

Puse cap la cap, toate declarațiile autorităților ne fac să gândim că în Republica Moldova nu există o structură responsabilă în mod direct de asigurarea calității alimentelor pe care le consumă populația. Cazul licitațiilor trucate în urma cărora s-a descoperit că agenții economici își permit să livreze produse alterate în grădinițe și școli, cu participarea funcționarilor publici, scoate la iveală corupția și iresponsabilitatea angajaților din instituțiile statului. Subiectul care a scandalizat întreaga țară a fost dezbătut joi, 1 decembrie, în cadrul unei audieri publice organizate de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. „Copiii sunt viitorul. De alimentația pe care le-o oferim depinde dezvoltarea acestora”, a remarcat președintele Comisiei, Vladimir Hotineanu.

Audierile privind alimentarea copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ din Republica Moldova continuă și astăzi în plenul Parlamentului, de la ora 10.00.

De ce nu a reacționat CNA mai devreme

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că investigațiile în cazul licitațiilor organizate fraudulos au început încă din luna martie a acestui an. Așadar, nu este clar cât timp au consumat copiii produse expirate și dacă CNA a permis ca această perioadă să se prelungească. Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției de cercetări penale din cadrul CNA, explică modul în care s-au desfășurat investigațiile procurorilor.

„Am început investigațiile sub acoperire în luna martie în scopul de a deconspira schemele de organizare a licitațiilor trucate. Despre alimentele alterate am aflat pe ultima sută de metri. A fost de mirare și pentru noi ceea ce am descoperit. Noi am documentat actele de corupție, nu calitatea alimentelor și ne-am axat doar pe investigarea licitațiilor”, a lămurit Zumbreanu în cadrul audierilor publice desfășurate la Parlament.

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că opinia publică este indusă în eroare cu privire la competențele CNA și a remarcat faptul că în Republica Moldova se acționează abia atunci când o problemă capătă proporții grave. „Până nu călcăm pe ceva, nu ne dăm seama. Ca soluție, opinia mea este că nimic nu trebuie schimbat. Fiecare trebuie să-și facă lucrul. Dacă bucătăreasa manifesta principialitate și nu punea carnea în cratiță, mâncarea nu ajungea în farfurie”, a spus reprezentantul CNA.


CITIȚI ȘI: Dosarul licitațiilor trucate în educație: Ce îi așteaptă pe funcționarii și businessmanii reținuți


„Am rămas surprinși”

Reprezentanții Ministerului Educației regretă atitudinea angajaților din sistemul educațional și spun că nu știau nimic despre complotul dintre agenții economici și lucrătorii din cadrul Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS) a Primăriei Capitalei. „Am rămas surprinși neplăcut că se întâmplă așa ceva pe dimensiunea educației preșcolare și școlare și că unii și-au permis să nu-și onoreze obligațiile. Ministerul Educației a verificat blocurile alimentare din școlile profesionale și colegii. Am depistat și acolo un șir de probleme”, a declarat Valentin Crudu, șeful Direcției învăţământ preşcolar, primar şi secundar general din cadrul ministerului.

O altă structură abilitată în verificarea produselor alimentare este Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Reprezentanții acesteia susțin că au mai puține tangențe cu activitatea blocurilor alimentare din grădinițe. Periodic, efectuează totuși controale în instituțiile preșcolare și de fiecare dată găsesc produse alterate, marcate necorespunzător sau păstrate în condiții antiigienice.

gradinita-2
Masa de prânz la o grădiniță din Chișinău FOTO Sandu Tarlev

CITIȚI ȘI: Moartea din farfuriile copiilor. Medicii vorbesc despre riscul consumului de alimente alterate


S-au bazat pe responsabilitatea angajaților

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a întreprins toate măsurile necesare pentru a asigura calitatea produselor pe care le consumă copiii din grădinițe și școli, susține Ion Toma, director-adjunct al ANSA. „Cu părere de rău, în lanțul alimentar sunt implicați mai mulți operatori, de la producător sau importator până la punctul de recepție al alimentelor. Noi suntem adepții calității, nu a prețurilor mici la mâncare. Suntem de părere că toți agenții economici trebuie să fie autorizați și înregistrați la noi înainte de a furniza alimente pentru copii”, a sugerat Ion Toma în cadrul întrunirii cu deputații din Parlament.

Reprezentanții Primăriei Chișinău afirmă că s-au bazat pe responsabilitatea fiecărui angajat din sistem și au avut încredere în competențele acestora.

„Nu poți pune un polițist lângă fiecare angajat dintr-o instituție publică. Depinde de responsabilitatea ficărui om. Noi am constatat că au existat cazuri când directorii de gradinite au returnat marfa, pentru că era alterată, iar agenții nu voiau să o primească înapoi. Probabil au fost si cazuri când directorii au închis ochii, dar nu putem constata acest lucru exact, pentru că nu s-au înregistrat intoxicații în masă”, este poziția Luciei Caciuc, consilierul pe probleme sociale al primarului Dorin Chirtoacă.

Educatorii trebuiau să anunțe autoritățile

Lucia Caciuc mai spune că în anul 2016 s-a înregistrat un singur caz de toxiinfecție alimentară în grup. Este vorba despre cinci copii din grădinița nr. 152 din sectorul Botanica. „Am mai avut aproximativ 192 de cazuri de intoxicație alimentară, dar se îmbolnăvea câte un singur copil, cazurile sunt sporadice. Recent am primit o sesizare de la conducerea unei grădinițe care a primit pește alterat. Agentul economic a luat marfa alterată și a livrat în loc pește proaspăt”, a dezvăluit angajata Primăriei.

Cu toate că astfel de cazuri se înregistrează peste tot în municipiul Chișinău, Centrul Național de Sănătate Publică nu a primit nicio sesizare din partea vreunei instituții preșcolare. „Noi n-am depistat produse alterate, nu am fost sesizați. Educatorii ar fi trebuit să ne informeze”, s-a justificat Eudochia Tcaci, medic şef adjunct pe problemele igienei.


CITIȚI ȘI: Arestată în cazul „produselor alterate”: casă și automobil de lux din salariu de câteva mii de lei


Otrăvesc copiii pentru 500 de dolari

Celor 17 suspecți reținuți în dosarul licitațiilor trucate în educație, printre care 14 funcționari publici, li se impută acțiuni de corupție, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. „Mita cea mai mare care s-a oferit în aceste scheme este de aproximativ 500 de dolari. Restul sumelor sunt mai mici”, a dezvăluit Bogdan Zumbreanu.

De altfel, CNA a publicat ieri un studiu strategic privind achizițiile publice efectuate de către DGETS din municipiul Chișinău în anul 2015. Studiul a fost realizat încă în perioada 2013-2014 cu scopul de a monitoriza domeniul achizițiilor publice și a identifica posibilele relații de „cartel” între operatorii economici participanți la concurs.

Astfel, aflăm că DGETS și direcţiile sectoriale au contractat în anul 2015 mai mulţi agenţi economici pentru prestarea serviciilor de alimentare pentru care s-au alocat peste 182 de milioane de lei. În lista furnizorilor de alimente găsim branduri cunoscute precum Rogob, Franzeluța sau Lapmol, dar și firme care au fost introduse în lista neagră de către Agenția Achiziții Publice, cu interdicția de a participa la licitațiile publice. Este vorba despre mai multe SRL-uri favorizate de către angajații DGETS care au fost contractate și în anii precedenți: „Artprest Grup”, „Crinic Grup”, „Lovis Agro” și „Draur Grup”.

Organizau licitații și participau la ele

În studiu se mai arată că unele persoane, care anterior au activat în instituțiile statului deținând funcții înalte, astăzi dețin companii care sunt favorizate la procedura de achiziții publice. S-a mai stabilit că între direcțiile sectoriale și firmele dubioase există legături economice de lichefiere a banilor. În plus, s-a descoperit că unii angajați din cadrul direcţiilor sectoriale sunt și fondatori ai diferitor firme contractate de aceste direcții.

În primele 9 luni ale anului 2016, 113 minori au murit suferind traume și otrăviri, 53 dintre aceștia fiind copii sub 7 ani. În 2015 s-au înregistrat 116 astfel de cazuri în Republica Moldova, potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Management în Sănătate. De la începutul anului, 15 persoane din municipiul Chișinău cu vârsta sub 18 ani și-au pierdut viața din cauza intoxicațiilor și traumelor.


CITIȚI ȘI: Raioanele în care otrăvirile au făcut cele mai multe victime printre copii


O concluzie tristă

„Nu suntem în stare să protejăm sănătatea copiilor din școli și grădinițe”, a fost concluzia președintelui Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, după încheierea audierilor publice desfășurate la Parlament.

Amintim că 17 persoane implicate în schema de falsificare a licitațiilor publice prin care în bucătăriile grădinițelor ajungeau inclusiv produse alterate au fost reținute în data de 24 noiembrie. Trei dintre cei reținuți au fost plasați în arest la domiciliu, iar 14 sunt închiși la Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Aceștia riscă o pedeapsă minimă de 10 ani de închisoare.

4 Comments

  1. Dorin

    După război, vezi droaie de eroi, avem o societate bolnavă, mentalitatea la noi e ca la gîște, de asta am ajuns aici, răspunsul la cine se face vinovat să-l caute fiecare la sine, toți prin ceva am contribuit de am ajuns aici.

  2. Daniel

    De acaeasta data multi sunt vinoveti, mai ales agentii economici, care in primul rind trebuia sa asigure cu produse de calitate, si dupa asta sefii institutiilor de invatamint, care au in grija lor copii, sper si doresc ca toti sa fie pedepsiti.

  3. Alin

    Sunt mai multi vinoveti, insa important ca CNA si-a facut calitativ lucrul sii problema a fost identificata. Sa speram ca vinovetii vor fi pedepsiti pe bun merit si astfel de cazuri nu se vor mai repeta.

  4. Vova

    Iaca na poftim, bucătarii sunt vinovați dar nu Directorii și ceilalți cinovniși care primesc și repartizează aceste produse, numai să scape de pușcărie pidarații! La pușcărie cu ei și să-i hrănească cu produse alterate să vedem ce vor face ei în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.